Jumbo-Visma stoomt naar zege in TTT Parijs-Nice, maar ziet Cort leider worden en Pogacar schade beperken Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma stoomt naar zege in TTT Parijs-Nice, maar ziet Cort leider worden en Pogacar schade beperken

Jumbo-Visma stoomt naar zege in TTT Parijs-Nice, maar ziet Cort leider worden en Pogacar schade beperken

Jumbo-Visma heeft brokken weten te maken in de ploegentijdrit van Parijs-Nice. De Nederlandse ploeg was met Jonas Vingegaard in de gelederen vier seconden sneller dan het Jayco AlUla van Simon Yates. Tadej Pogacar verloor 25 seconden, wat ook sterk genoemd mocht worden.

Als er één onderwerp was waar in de dagen richting en tijdens Parijs-Nice inkt aan is besteed, was het wel de opzet van de ploegentijdrit op dag drie. Aan de finish geldt namelijk de tijd per individuele renner, terwijl het normaal zo is dat de tijd van de vierde renner per ploeg geldt.

De ploeg van Pogacar, UAE-Team Emirates, gooide zelfs de hele planning van enkele renners om voor deze chrono. Bij Jumbo-Visma, op voorhand de topfavoriet, gaven ze aan niet al teveel bezig te zijn met de 'nieuwe' opzet. Al kozen ook zij hun zeven namen in dienst van deze discipline.

Door stakingen in Frankrijk werden de starttijden wat omgegooid en kwamen de ploegen dichter op elkaar te zetten, maar de volgorde bleef hetzelfde. Lotto-Dstny mocht als eerste formatie dus van het startpodium rollen, om 14.57 uur. Zij kwamen logischerwijs dus ook als eerste door bij het tussenpunt en de finish, waar Pascal Eenkhoorn als eerste doorkwam.

Jayco AlUla zet knaltijd neer

Onderweg waren er toen al snellere ploegen: Bahrain Victorious, INEOS Grenadiers en vooral Jayco AlUla lieten snelle dingen zien. Die laatste ploeg stond met hardrijders en achtervolgers aan de start en zette de concurrenten van INEOS op die manier bij het tussenpunt al op een halve minuut.

Daarna zagen we een paar aparte situaties: Pogacar loste zijn ploegmaat Felix Grossschartner al na één kilometer, waarop de Sloveen moest inhouden. In een nieuw shot zagen we Bahrain-kopman Jack Haig in de weg gezeten worden door een geloste renner van Israel-Premier Tech, maar gelukkig liep alles goed af.

Even later kwam de blauwe sneltrein van Jayco AlUla over de meet, dat kopmannen Michael Matthews en Simon Yates 45 seconden sneller aan de meet bracht dan het gros van de concurrenten tot dat moment.

De grote topfavoriet, Jumbo-Visma, ging op dat moment van start. UAE-Team Emirates moest ondertussen zo'n vijftien seconden toegeven aan Jayco AlUla bij het eerste tussenpunt, waardoor Yates al virtueel wat weg liep van Pogacar. Jumbo-Visma deed slechts een halve seconde sneller dan Jayco AlUla, waarmee deze ploegentijdrit nog een thriller leek te gaan worden.

Pogacar en Jumbo-Visma maken indruk in slotkilometers ploegentijdrit

Pogacar slingerde er aan de finish een machtige slotkilometer uit, waarmee hij uiteindelijk slechts twintig seconden toe moest geven op Yates. Andere ploegen als BORA-hansgrohe en Groupama-FDJ zaten ook in die buurt, waarmee tweevoudig winnaar Maximilian Schachmann en Franse hoop David Gaudu ook goed voor de dag kwamen.

Vanaf dat moment was het eigenlijk wachten tot de geel-zwarte stoomtrein van Jumbo-Visma aan de finish zou komen, dat als enige nog de dagzege van Jayco AlUla af zou kunnen snoepen. De Nederlandse ploeg naderde de slotkilometer met vijf man, om uiteindelijk met drie man over de meet te komen in een tijd van 33.55. Vier seconden sneller dan de Aussies, die beteuterd de mixed zone verlieten.

Nathan Van Hooydonck zette zich in het wiel van Vingegaard en met de bonificatiesecondes die hij eerder pakte leek hij zich de nieuwe leider mogen noemen, daar Mads Pedersen en co hun tanden als laatste ploeg ook stuk beten op de tijd van Jumbo-Visma. EF Education-EasyPost verraste echter door met Magnus Cort een zeer sterk tweede deel af te werken, waarmee hij de nieuwe klassementsleider werd.

Uitslag etappe 3 Parijs-Nice 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws