Kan Jakobsen nog groeien naarmate Tour de France vordert? 'Maandenlang aan de sprinttrein gewerkt' Wielrennen
Wielrennen

Kan Jakobsen nog groeien naarmate Tour de France vordert? 'Maandenlang aan de sprinttrein gewerkt'

Kan Jakobsen nog groeien naarmate Tour de France vordert? 'Maandenlang aan de sprinttrein gewerkt'

De Tour de France is op moment van schrijven iets meer dan één week onderweg. In die tijd is het meermaals (lees: vier keer) tot een (verkapte) massasprint gekomen. Fabio Jakobsen, één van Nederlands belangrijkste troefkaarten, kwam slechts twee maal écht tot spurten, wat door hemzelf werd gewijd aan het simpelweg niet meer hebben van een topsprint. In de Leiderstrui zet het een en ander uiteen wat betreft de The Hurricane of Heukelum!

Sprinten deden we op dag drie, dag vijf, dag zes en dag acht. In die etappes finishte Jakobsen respectievelijk als zevende, vijfde, achtentwintigste en honderdzesenveertigste. Gezegd mag dus worden dat het bij de eerste twee mogelijkheden best goed verliep, bij de overige twee kansen juist niet. 'We zaten te ver, maar wel samen: dat is een positief punt dat we mee moeten nemen. Ik heb er vertrouwen in dat we er nog dicht bij kunnen komen', vertelde dsm-firmenich PostNL-ploegmaat John Degenkolb na één van de 'mislukte' sprints.

Team dsm-firmenich PostNL ving spurtersbal Tour de France met vertrouwen aan

In de Leiderstrui sprak dan juist weer na die eerste sprint met ploegleider Matt Winston, die toen vol vertrouwen vooruitkeek naar de daaropvolgende sprints. Met de kennis van nu is het interessant om die quotes in perspectief te plaatsen. 'De eerste sprint van de Tour verliep voor ons best wel goed. Als je naar de laatste vijf kilometer kijkt, zie je een sterk staaltje teamwork van onze kant. In de laatste 25 kilometer hebben we er alles aan gedaan om Fabio fris en van voren te houden. Dat is iets waar we mee verder kunnen, temeer omdat we hem in goede positie aan de sprint lieten beginnen. Dat was ook het doel, dus ging het zo goed als we mochten verwachten', klonk het toen.

'Teleurgesteld waren we niet per se', ging hij verder over die zevende stek. 'We zeiden aan het begin van de Tour dat we ons in de eerste drie dagen wilden laten zien. Dat hebben we uiteraard ook gedaan, kijkend naar het optreden van Romain Bardet en Frank van den Broek op dag één. We kijken naar het bredere plaatje en ik denk dat dat gewoon heel vlotjes gaat.'

Aan sprinttrein Jakobsen is maandenlang gewerkt

Of Winston er drie sprints later nog zo in staat, weten we niet. 'We moeten niet onderschatten dat Fabio een pure sprinter is. Als je na twee superzware en bovendien hete ritten voor het eerst moet gaan spurten, is dat voor zo’n type natuurlijk wel wat moeilijker', vertelde hij toen ook nog over het lastige openingsweekend in Italië. 'Je komt niet zomaar door zulke verraderlijke ritten heen. Toch vond ik hem opvallend fris ogen op dag drie, dus dat is een heel goed teken. Ook de positionering van onze trein was erg goed, aangezien dat eerder dit seizoen al wel eens anders is geweest.'

'Onze sprinttrein is iets waar we maandenlang aan hebben gewerkt', duidde Winston ook nog. 'Eigenlijk sinds het begin van het jaar al. We mogen er blij mee zijn, erop voortbouwen en uitkijken naar de volgende sprints. Zo staat Fabio er zelf ook in. Of er nog ruimte is om te groeien richting die volgende sprintmogelijkheden? Dat valt te bezien. Sommige zijn wel redelijk zwaar, door bijvoorbeeld een lastige aanloop. Of juist door een niet te onderschatten finale. We zullen dus ook moeten zien wat de rest van de ploegen doet.' Succes Fabio, hopelijk keert het tij!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws