Kan Wout van Aert de Tour ooit eens winnen? Armstrong denkt van wel, zijn coach niet Wielrennen
Wielrennen

Kan Wout van Aert de Tour ooit eens winnen? Armstrong denkt van wel, zijn coach niet

Kan Wout van Aert de Tour ooit eens winnen? Armstrong denkt van wel, zijn coach niet

Wout van Aert kan alles en wie alles kan, kan toch ook de Tour de France winnen? Het is een theorie die in België weer volop wordt omarmd, nu Van Aert in de achttiende Touretappe als derde boven kwam op de Hautacam.

'Eerlijk: ik snap deze sport niet meer, man. En daar bedoel ik niets slechts mee. Ik begrijp gewoon vaak niks meer van de tactiek, zeker als er een monster van Van Aert in het peloton zit', zo strooit Lance Armstrong in zijn podcast The Move met complimenten. 'Ik denk dat hij de Tour ooit kan winnen, ja', zegt de Texaan zelfs. 'Hij is heel Indurain-esque. Hij heeft een ijzersterke tijdrit en heeft de power om in een stabiel, goed tempo bergop te rijden, net zoals Miguel. Hij klimt niet zo explosief als Vingegaard of Pogacar en die mannen zullen er nog wel een tijdje zijn. En het kan zeker dat hij zo'n renner is die in een grote ronde één slechte dag heeft waarop hij alles verliest. Maar dat weet je pas als je het probeert.'

Als Armstrong het al zegt... Toch zijn er ook tegenstanders van deze stelling. Bruyneel noemt het bij HLN 'een te groot en te tijdrovend project is met te weinig garantie op succes' en daar is Van Aerts coach Marc Lamberts het wel mee eens. 'Misschien zou hij ooit top tien kunnen rijden, maar de Tour kan Wout niet winnen. Tenzij er geen steile aankomsten bergop zijn en de Tour wegblijft uit het hooggebergte. Er zit ongeveer 0,6 watt per kilogram lichaamsgewicht verschil tussen Wout zijn drempel en de drempel van de beste klassementsrenners. Dat is erg veel. Bovendien heeft Wout geen vetreserve, dus daar kan je het ook niet gaan halen.'

Grappende Lampaert ziet het Van Aert graag proberen

We kunnen het maar beter luchtig houden, helemaal zolang Van Aert in geen enkel opzicht ambities toont om ooit voor een klassement te gaan. Yves Lampaert hoopt bij Sporza tegen beter weten in dat dat in de toekomst nog gaat veranderen. 'Pogacar en Vingegaard kloppen bergop, dat is moeilijk. Maar zoals Geraint Thomas derde worden, dat kan hij zeker. Dat hij zich maar concentreert op de groene trui, ritzeges en de klassiekers. Of misschien moet ik het anders zeggen?. Dat hij zich maar concentreert op de Tour, dan hebben we misschien minder last van hem in de klassiekers', zo grapt hij.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws