Van Aert stelt groene trui vier etappes voor het einde al veilig: 'Alleen Parijs nog halen' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert stelt groene trui vier etappes voor het einde al veilig: 'Alleen Parijs nog halen'

Van Aert stelt groene trui vier etappes voor het einde al veilig: 'Alleen Parijs nog halen'

Wout van Aert heeft vier etappes voor het einde van de Tour de France zijn winst voor de groene trui al veiliggesteld. Althans, de Belg van Jumbo-Visma moet nog wel Parijs halen, maar is in punten niet meer te achterhalen door naaste belagers Jasper Philipsen en Tadej Pogacar. Het is de eerste groene trui die Van Aert in zijn prijzenkast mag meenemen.

Voorafgaand aan de Tour de France liet Van Aert weten dat hij zijn zinnen had gezet op de groene trui en daardoor werd hij meteen gebombardeerd tot topfavoriet voor het winnen van de trui voor de meetse punten. De alleskunner bewees zijn favorietenrol uitstekend aan te kunnen. In de massasprints eindige hij vaak kort en in de lastige etappes wist hij zijn slag te slaan ten opzichte van de rappe mannen. Het zorgde ervoor dat Van Aert al snel een gigantische voorsprong had opgebouwd, waardoor hij in de vier resterende etappes niet meer te achterhalen is.

Na afloop van de zeventiende etappe liet Van Aert weten dat hij blij is met zijn groene trui. 'Het is mathematisch binnen en daar ben ik blij mee. Het is mooi meegenomen, maar daar heb ik vandaag niet aan gedacht. Ik ben er ook nog niet helemaal, want ik moet Parijs nog halen.' Zonder pech lijkt dat een koud kunstje voor de Belg, daar hij woensdag nog als vijftigste over de meet kwam in de lastige bergetappe. Na afloop gaf hij echter wel aan dat het geen gemakkelijke dag was voor hem en de ploeg.

'Het was zwaar en ik had niet de beste benen' zo geeft Van Aert aan tegenover de NOS. 'We werden onder druk gezet door UAE en chapeau hoe zij hebben gereden. Het ging onwaarschijnlijk hard en dat was zeker niet in ons voordeel. Uiteindelijk heeft UAE het overgenomen en was het niet aan ons om te rijden. Ondanks dat we de etappeoverwinning missen, laat Jonas wel weer zien dat hij gelijkwaardig is aan Pogacar.'

Jumbo-Visma gaat voor groen en geel

Naast het groen, hopen ze bij Jumbo-Visma ook de gele trui naar Parijs te brengen. Vingegaard hield in de zeventiende etappe wederom knap stand ten opzichte van Pogacar en verdedigt daardoor nog altijd een voorsprong van 2.18 minuten in het algemeen klassement. Donderdag wordt de Tour de France vervolgd met de laatste zware bergrit, die de renner voert naar de afsluitende Hautacam (13,6 kilometer, aan 7,8 procent).


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws