Koen Bouwman bezorgt Nederland zeldzame eindzege in rittenkoers Coppi e Bartali, Jenno Berckmoes pakt slotrit Wielrennen
Wielrennen

Koen Bouwman bezorgt Nederland zeldzame eindzege in rittenkoers Coppi e Bartali, Jenno Berckmoes pakt slotrit

Koen Bouwman bezorgt Nederland zeldzame eindzege in rittenkoers Coppi e Bartali, Jenno Berckmoes pakt slotrit

Jenno Berckmoes heeft de afsluitende rit in de Wielerweek Coppi e Bartali gewonnen. Na een uitdagende heuveletappe was de coureur van Lotto-Dstny de beste in een sprint van een selecte groep. Koen Bouwman behield zijn leidende positie en schrijft zodoende de Italiaanse meerdaagse op zijn naam.

Na zijn dubbelslag op dag drie verdedigde Bouwman succesvol zijn leiderstrui op dag vier. Alleen de laatste etappe kon zijn eindzege nog in de weg staan en dat was er niet zomaar een. Rondom Forli moesten in totaal drie gecategoriseerde colletjes bedwongen worden. Wie het etappeprofiel voorafgaand aan de race bekeek, zag echter hoe lastig de rit in werkelijkheid was. De hele dag ging het op en af. Perfect terrein om de koers nog eens in een chaos te doen ontaarden. Waren Visma | Lease a Bike en Bouwman in staat hun positie te verdedigen?

Na een paar tientallen kilometers koers ontstond een kopgroep van zeven renners. Hierbij één oude bekende: Sebastièn Reichenbach van Tudor Cycling. Hij werd vergezeld door wat mannen uit de kleinere ploegen, te weten Nariyuki Masuda, Francesco Carollo, German Gomez, Alessandro Fancellu, Alessandro Monaco en de dragen van de bergtrui, Manuele Tarozzi. Zij kregen niet veel ruimte van het peloton, ongeveer twee minuten. In de grote groep beschermde Visma | Lease a Bike de trui van Bouwman.

Wedstrijd ligt lange tijd in vaste plooi, heuvels maken geen verschillen

Een groot deel van de koers lag deze in een plooi. De vluchters hielden een gat van maximaal drie minuten, het peloton reed gegroepeerd door de heuvelzone. Masuda en Carollo konden het tempo niet meer bijbenen op de vierde klim van de Polenta. Gaandeweg werd duidelijk dat de opeenstapeling van beklimmingen niet voor het spektakel zou zorgen en dat alleen de slotfase nog kansen bood om Bouwman te bedreigen. Het was wachten op aanvallen van Archie Ryan en Diego Ullisi. Vooraan was Fencullu de man die het langste volhield, Tarozzi zag zijn bergtruimissie slagen en bungelde tussen zijn landgenoot en het peloton in. De rest van de vluchters klonterde achter hen samen.

Lotto-Dstny en UAE wilden de koers wel hard maken en begonnen op 35 kilometer van de meet het peloton op gang te brengen. Ondertussen was Carl Fredrik Hagen weggereden en de Nederlander Sjoerd Bax bij de achtervolgers aangesloten. Vormde hij een vooruitgeschoven post voor Ulissi? Bouwman raakte in deze fase een aantal knechten kwijt, maar bleef zelf keurig op zijn post achter de Lotto-mannen, die met twee man in de top tien een poging waagden nog winst in het klassement te boeken.

Hagen werd op de laatste heuvel van de dag opgeslokt en ook een uitvalspoging van TDT-Unibet-renner Adam Toupalik slaagde niet. Een uitgedund peloton koerste zodoende rap op finishplaats Forli af. De eindzege van Bouwman leek hiermee niet meer in gevaar te komen. In de vlakke finale was het nog opletten geblazen op uitvallen, maar de Achterhoeker reed attent van voren. In de sprint op de wielerbaan van Forli bleek de Belg Jenno Berckmoes de snelste, vlak voor Lukas Nerurkar van EF Education-EasyPost. Bouwman beleefde de slotkilometers solide en kon zijn eindzege gaan vieren.

Uitslag zesde etappe Coppi e Bartali 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws