Kooij blijft verbazen: 'Transfer Groenewegen heeft mijn carrière in stroomversnelling gebracht' Wielrennen
Wielrennen

Kooij blijft verbazen: 'Transfer Groenewegen heeft mijn carrière in stroomversnelling gebracht'

Kooij blijft verbazen: 'Transfer Groenewegen heeft mijn carrière in stroomversnelling gebracht'

Olav Kooij bereidde het seizoen 2022 in alle rust voor in de schaduw van Dylan Groenewegen, totdat de Nederlandse kopman plots vertrok naar Team BikeExchange. De 20-jarige Kooij werd plots sprintkopman en hij overtreft vooralsnog de verwachtingen.

Kooij werd in 2021 al vervroegd naar de proftak van Jumbo-Visma geschoven. Hij toonde zich in sprints in Hongarije en Polen en won zelfs twee ritten in de CRO Race in Kroatië. Na het vertrek van Groenewegen werd hij begin dit jaar opgesteld in de UAE Tour. Daar werd hij één keer tweede en een keer vierde. 'Als Dylan er nog was geweest, dan had ik nooit in de UAE Tour en Tirreno kunnen tonen wat ik nu heb gedaan. In zekere zin heeft die transfer mijn carrière dus in een stroomversnelling gebracht, want ik krijg nu veel meer kansen', zo vertelt Kooij aan Wielerflits.

De piepjonge sprinter had er vrede mee dat hij in 2022 op het tweede plan zou sprinten, maar ging na de UAE Tour doodleuk door naar de Tirreno-Adriatico. Daar werd hij knap een keer tweede en derde. Op woensdag in de Minerva Classic Brugge-De Panne meette Kooij zich met de wereldtop en werd hij vijfde. 'Ik verteer het voorlopig goed. Dat is een leuke vaststelling', concludeert hij. 'Het kan eigenlijk nooit goed of snel genoeg gaan, je wil altijd net iets meer en je snakt als sprinter naar de zege. Maar dan moet ik fysiek nog iets sterker worden.'

Leadout Van der Sande onder de indruk van Kooij

Grote rondes staan nog niet op het programma, Kooij moet het nu nog laten zien in rittenkoersen van een week. 'Daar voel ik me goed bij en dat gaat lekker. Laat me maar gewoon veel finales rijden, veel bijleren en dan komen er vast wel meer overwinningen.' Dat beaamt ook zijn leadout Tosh Van der Sande in gesprek met Wielerverhaal: 'Bij Olav merk je aan alles dat het een serieus talent is. Ik denk dat het de coming man van de komende jaren gaat zijn, als je ziet hoe snel hij is. Kijk naar de Tirreno, dat was een hele zware koers. Je merkt dan echt dat hij inhoud heeft. Hoe gemakkelijk hij die ronde uiteindelijk uitrijdt.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws