Na chaotische finale spurt Kooij in Kapelle naar de zege in openingsetappe ZLM Tour Wielrennen
Wielrennen

Na chaotische finale spurt Kooij in Kapelle naar de zege in openingsetappe ZLM Tour

Na chaotische finale spurt Kooij in Kapelle naar de zege in openingsetappe ZLM Tour

Olav Kooij heeft de openingsetappe van de ZLM Tour gewonnen. In de smalle straten van Kapelle was de renner van Team Jumbo-Visma de snelste in een chaotische massasprint waarbij hij Jakub Mareczko en Elia Viviani wist af te troeven. Kooij is tevens de eerste leider in de Nederlandse rittenkoers.

Koersen in de avond: je ziet ze niet vaak. De organisatie van de ZLM Tour besloot zich echter niets van die tradities aan te trekken en opende de ronde feestelijk met een soort criterium in de avond. De renners mochten plaatselijke rondes in en rondom het Zeeuwse Goes gaan afleggen. En Zeeland kan wat het parcours betreft maar één ding betekenen: vlakker dan vlak!

Het was niet lang wachten op de namen van de eerste kopgroep. Vijf jongens kozen het hazenpad: Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauces WB), Arne Peters (Allinq CT), Wesley Mol (Bike Aid) en Thijs de Lange (Metec-Solarwatt). Het peloton liet de mannen hun gang gaan, maar gunde hun geen al te grote voorsprong.

INEOS en Jumbo willen het op de kant zetten

Met nog iets meer dan veertig kilometer van de wielen was het verhaal van de kopgroep voorbij. Wie daar verantwoordelijk voor waren? De mannen van INEOS Grenadiers en Team Jumbo-Visma, die met respectievelijk Viviani en Kooij op de sprint mikken. Aangezien er een flinke portie wind aanwezig was zetten de twee WorldTour-ploegen alles op alles om het op de kant te zetten. Verschillende jongens, onder wie Sebastian Langeveld, kregen het daardoor moeilijk.

De mannen die over aanvalslust beschikten lieten de moed niet zakken. Verschillende renners probeerden weg te springen, maar het merendeel werd al direct weer tot de orde geroepen. Wie wel even weg wist te blijven, is De Lange. De 27-jarige renner was er duidelijk niet tevreden mee dat zijn oorspronkelijke poging strandde en ging opnieuw op avontuur. Even werd hem wat speelruimte gegund, maar uiteindelijk werd ook hij weer ingerekend.

Sprintersploegen krijgen hun zin: alles weer samen

Nadat alles voorin weer samengevloeid was werden de voorbereidingen op de massasprint in gang gezet. Jumbo-Visma was nog altijd in grote getale aanwezig aan het front, terwijl ook de mannen van Bingoal Pauwels en Team DSM een handje toestaken. Het tempo lag dus razend hoog, waardoor de deur achteraan wagenwijd openstond.

Bij ingang van de slotkilometers in de smalle en bochtige straten van Kapelle raakten de treintjes echter ontspoord. Ook de Jumbo-mannen raakten elkaar daardoor kwijt. Kooij moest het op eigen kracht gaan doen, maar ging dat lukken? Jazeker! De Nederlander spurtte naar de zege en mocht de eerste leiderstrui in ontvangst nemen. Mareczko (Alpecin-Fenix) en Viviani (INEOS Grenadiers) mochten als nummer twee en drie mee het podium op.

Uitslag etappe 1 ZLM Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws