Kruijswijk verkoos Tour de France als helper boven Giro als kopman: 'Wil Tourwinst niet missen' Wielrennen
Wielrennen

Kruijswijk verkoos Tour de France als helper boven Giro als kopman: 'Wil Tourwinst niet missen'

Kruijswijk verkoos Tour de France als helper boven Giro als kopman: 'Wil Tourwinst niet missen'

Steven Kruijswijk staat in 2022 aan de start van de Tour de France. Nu is dat niets nieuws onder de zon, maar hij gaat dat wel voor het eerst echt doen als helper. Dat vertelt de inmiddels 34-jarige Nederlander bij de NOS. Een rol als kopman in een andere grote ronde was best een optie, maar Kruijswijk wil de Tour winnen, of dat nu zelf of met een ploeggenoot is.

Kruijswijk reed de afgelopen jaren eigenlijk altijd voor eigen kans in grote rondes. Hij werd in 2015 al eens zevende in de Giro d'Italia en het jaar daarna brak hij eigenlijk echt door als wereldtopper, door tot diep in de laatste week in het roze te rijden. Een crash hield hem van de eindzege in de Giro af, maar zijn vierde plaats van toen stond. Hoewel hij in de tien grote rondes na die Giro ook vier keer moest opgeven door fysiek malheur, presteerde hij ook in de rondes die hij wél uitreed.

In 2018 werd hij vijfde in de Tour de France en vervolgens vierde in de Vuelta. In 2019 kwam alles samen en werd hij derde in de Tour, zijn beste prestatie ooit. Het was tevens zijn enige podiumplaats in een grote ronde. In 2020 waren de ambities hoog, er werd zelfs gesproken over Tourwinst. Kruijswijk beleefde echter een baaljaar met crashes en een coronabesmetting. Die trend zette door in 2021, waar Kruijswijk in de Tour ziek werd in de derde week. Hij hielp wel Primoz Roglic aan z'n derde Vuelta-eindzege op rij.

Kruijswijk wil erbij zijn als Jumbo-Visma de Tour wint

Het is juist Roglic die ervoor zorgt dat Kruijswijk 2022 aanvangt met een andere mindset. Hij gaat echt nog wel voor eigen kans rijden, maar in de Tour de France staat hij in dienst van de Sloveen én de Deense Jonas Vingegaard. Die stuntte vorig seizoen namelijk met een tweede plek in de Tour en is schaduwkopman. 'Er staan in deze ploeg een paar jongens een treedje hoger dan ik, zij kunnen voor de eindoverwinning gaan. Ik wil daar wel graag onderdeel van zijn en de ploeg gelooft erin dat ik van waarde kan zijn. We hebben een heel goede concurrent (Tadej Pogacar, red.) die zij er ook niet zomaar af gaan rijden. We moeten het anders aanpakken, meer tactisch.'

Kruijswijk ziet in dat tactische spel ook best kansen om zelf eens uit te pakken, maar eindwinst voor hemzelf noemt hij 'niet realistisch'. Waarom dan toch de Tour de France en niet bijvoorbeeld voor een goed klassement in de Giro d'Italia? 'Ik heb daar wel over nagedacht. Ik had voor de Giro kunnen gaan, maar je wil tijdens de Tour de France in juli toch niet thuis zitten. Dat blijft aan je trekken. De Giro was persoonlijk misschien een betere keuze geweest, maar ik zit al zo lang bij deze ploeg en ik weet wat ze ervoor doen om de Tour een keer te winnen. Dat wil ik zelf ook, met de ploeg. Ik zou dat niet willen missen als het dit jaar gebeurt. Dat was een persoonlijke overweging, ook omdat ik van waarde kan zijn. Het is de grootste wedstrijd die er is.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws