Lafay legt piepjonge Martinez erop in Classic Grand Besançon Doubs, Pinot klimt naar vijfde plaats Wielrennen
Wielrennen

Lafay legt piepjonge Martinez erop in Classic Grand Besançon Doubs, Pinot klimt naar vijfde plaats

Lafay legt piepjonge Martinez erop in Classic Grand Besançon Doubs, Pinot klimt naar vijfde plaats

Victor Lafay heeft de Classic Grand Besançon gewonnen. De Fransman van Cofidis was op een steile slotklim de betere van Lenny Martinez van Groupama-FDJ. Thibaut Pinot toonde nog geen Girovorm, maar finishte wel als vijfde.

Zes renners hadden de eer om de kopgroep van de dag te vormen. Rory Townsend (Bolton Equities), Charlie Quarterman (Team Corratec), Wesley Mol (Bike Aid), Emil Mielke Vinjebo (Leopard TOGT Pro Cycling), Morné van Niekerk (St Michel-Mavic-Auber93) en Sean Christian (Aevolo) reden al vrij snel weg uit het peloton en bleven over uit een groep van acht. Na twintig kilometer koers hadden ze reeds drie minuten beet.

AG2R, Groupama en Cofidis controleren vroege vlucht

De maximale voorsprong van het zestal steeg tot ongeveer vijf minuten, met AG2R, Groupama-FDJ en Cofidis die het peloton aanvoerden. Toen na dik negentig kilometer koers de tweede beklimming van de dag daar was, werd de status quo pas doorbroken. Op de Côte d'Epeugney kwam er langzaam wat gang in bij het peloton en werden er pardoes twee minuten van de voorsprong af gereden.

Het tempo vooraan moest zodoende ook omhoog, wat er voor Quarterman te veel aan was. Terwijl er in het peloton werd gevallen door outsider Pierre Latour (TotalEnergies), was ook Christian uit de kopgroep er met nog zestig kilometer te gaan aan voor de moeite. De finale kon zo onderhand beginnen, met Euskaltel dat met een tweemans-aanval vanuit het peloton begon. Xabier Isasa en Mikel Azparren grepen de Côte d'Epeugney om ervoor te gaan.

Op deze derde klim van de dag dunde het peloton stevig uit, met vooraan alleen Van Niekerk en Townsend nog die overbleven. AG2R voerde het pak aan, waardoor het tweetal op kop nog anderhalve minuut voorsprong koesterde, en nog veertig kilometer voor de wielen. Na de klim schoven ook Groupama-FDJ en Cofidis weer een mannetje naar voren, waardoor het peloton de vroege vluchters tot binnen een halve minuut reed. Dat bleef even zo, met de finaleklim op komst.

Alle remmen los op de slotklim!

De Côte de la Malate moest nog één keer beklommen worden en de grote namen in het peloton wachtten geduldig. Het was uiteindelijk Arkéa-Samsic dat het gaatje definitief dichtreed en er waren geen renners meer in staat om voor de voet van de slotklim nog iets te proberen. Het kwam allemaal aan op het klimmetje van 3,8 kilometer aan 9,1 procent gemiddeld. Het inmiddels weer wat aangevulde peloton werd meteen weer uitgedund. Wie durfde als eerste echt op de pedalen te gaan staan?

Het was de jonge Lenny Martinez die namens Groupama-FDJ niet langer kon wachten. De Fransman werd rap gecounterd door Clément Berthet van AG2R en dan mocht Cofidis natuurlijk niet achterblijven. Victor Lafay had een flinke stoot in huis, waar alleen Martinez en Roger Adria van Kern Pharma op konden reageren. Guillaume Martin probeerde vanuit de groep erachter de oversteek nog te maken.

Twee kilometer onder de top hadden we drie leiders, met een elite-groep met onder meer Martin, Thibaut Pinot en Jesús Herrada erachter. Adria was de eerste die moest kraken bij de koplopers, waardoor we Lafay en Martinez over hadden in een heerlijke battle. Met veel publiek langs de kant en meermaals zeer steile stroken was het man-tegen-man, totdat Lafay begon te pokeren. Ploegmaat Martin was op komst en hij nam Adria in z'n zog mee. Samen met Pinot sloten ze aan, totdat Lafay versnelde. Martinez kwam wel tot in het wiel, maar kwam er in de sprint niet meer over. Adria werd derde.

Uitslag Classic Grand Besançon 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws