Laatste etappe Ronde van Sicilië draait uit op slijtageslag: Lutsenko zegeviert en trekt eindklassement naar zich toe Wielrennen
Wielrennen

Laatste etappe Ronde van Sicilië draait uit op slijtageslag: Lutsenko zegeviert en trekt eindklassement naar zich toe

Laatste etappe Ronde van Sicilië draait uit op slijtageslag: Lutsenko zegeviert en trekt eindklassement naar zich toe

Alexey Lutsenko heeft de loodzware laatste etappe van de Ronde van Sicilië weten te winnen. De Kazach van Astana Qazaqstan Team reed op de slotklim weg bij zijn naaste concurrenten en kwam solo aan in Giarre. Door zijn overwinning hield Lutsenko tevens een strijdende Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates) van de eindzege af.

De renners gingen al om 9:45 uur van start voor een slopende rit over onder andere de Etna. In de openingsfase reden Alessandro Tonelli (Bardiani CSF) en Joey Rosskopf (Q36.5) een tijdje met veel horten en stoten voor het peloton uit, maar echt weg geraken deed het tweetal niet. Dat lukte Alexis Guerin (Bingoal-WB), Erik Fetter (EOLO-Kometa), Samuele Zoccarato, Martin Marcellusi (beide Bardiani CSF), Bart Lemmen (Human Powered Health), Luc Wirtgen (Tudor Pro Cycling) en Negasi Haylu Abreha (Q36.5) op de eerste beklimming wel. Zij grepen al gauw een voorsprong van vierenhalve minuut.

Koers ontploft volledig op de Etna, Fisher-Black mist de slag

Na de eerste stuiptrekkingen ging het in galop naar de Etna. Daar reden Guerin en Zoccarato meteen weg bij hun medevluchters, terwijl het ook in het flink uitgedunde peloton niet rustig bleef. Rainer Kepplinger (Bahrain Victorious) plaatste een tegenaanval vanuit de elitegroep. De Oostenrijker was een gevaarlijke klant, want hij stond maar op 38 seconden. Kepplinger wist zich in de afdaling bij het leidende duo te voegen. De klassementsrenners volgden op anderhalve minuut, maar er waren genoeg renners die het gevaar zagen.

Louis Meintjes en Kobe Goossens (beide Intermarché Circus-Wanty) versnelden tijdens de aanloop naar de lastige slotklim: de Culmine di Scorciavacca. Fisher-Black, zoals gezegd gestart als leider van het algemeen klassement, was ook nog aanwezig en zag met lede ogen aan hoe Goossens het voor elkaar kreeg om langs het leidende trio te denderen. Meintjes kreeg geen vrijgeleide, maar Mark Donovan (Q36.5) en Gianmarco Garofoli (Astana Qazaqstan Team) wel. Zij voegden zich bij Goossens. Daarachter reed een groepje met Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Lutsenko tussen de koplopers en de trein van UAE in.

Op de slotklim reden Caruso en Lutsenko in een vloek en een zucht naar Goossens, Donovan en Garofoli toe. Caruso leek de sterkste bergop, maar moest later op de klim ineens passen. Lutsenko liet op hetzelfde moment ook Goossens en co staan en ging solo verder. Rafal Majka kreeg het daarna zowaar nog voor elkaar om Fisher-Black bij de achtervolgers terug te brengen, maar de vogel was al gevlogen. Ook een nieuwe aanval van Meintjes en de afdaling naar de streep deden daar niets meer aan af. Meintjes kwam op gepaste afstand als tweede binnen en Fisher-Black zag het klassement uit zijn handen glippen.

Uitslag etappe 4 Ronde van Sicilië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws