Landa kan eindelijk zonder tegenslag richting de Giro: 'Denk dat ik niet vaak beter ben geweest' Wielrennen
Wielrennen

Landa kan eindelijk zonder tegenslag richting de Giro: 'Denk dat ik niet vaak beter ben geweest'

Landa kan eindelijk zonder tegenslag richting de Giro: 'Denk dat ik niet vaak beter ben geweest'

Mikel Landa heeft er heel veel vertrouwen in dat het in de aankomende Giro d'Italia eindelijk eens een keer zijn kant op gaat vallen. De 32-jarige Spanjaard wordt als kopman uitgespeeld bij Bahrain Victorious, ondanks dat Landa de laatste jaren veel tegenslag kende.

De klimmer wordt iedere grote ronde naar voren geschoven als één van de favorieten, maar hij vond vaak wel wat op zijn weg. Een verschrikkelijke tijdrit, crashes, hooikoorts, andere kopmannen die beter zijn; het zijn maar een paar redenen dat Landa in zijn carrière pas één keer op het podium stond in een rittenkoers van drie weken. In 2015 werd hij derde in de Giro. In zestien grote rondes reed hij zes keer top tien (waarvan ook nog twee keer vierde in de Tour de France), won hij drie etappes in de Giro en één in de Vuelta. Hij haalde drie keer de finish niet.

Drie keer, dat voelt weinig, want bij Landa wordt er niet voor niets over Landismo gesproken; het ongeluk waar de Spanjaard vaak mee te maken heeft. Vorig jaar in de Giro arriveerde hij in topvorm, maar crashte hij hard op de vijfde dag. Het geeft Landa desondanks vertrouwen dat hij qua vorm in dezelfde conditie is als in 2021. 'Alles is volgens plan verlopen, ik probeer niet meer te veel aan die crash van vorig jaar te denken. Ik krijg een nieuwe kans en heb de vorm weer gevonden. Hopelijk heb ik dit jaar iets meer geluk en kan ik uitrijden', zo vertelt hij aan Marca.

Landa en Bilbao mogen het uitvechten in Giro

Landa lijkt alles vooralsnog op een rijtje te hebben. 'Het parcours lijkt gemaakt voor renners zoals ik, ik houd ervan. In de Tour of the Alps heb ik de juiste conditie gevonden, ik denk dat ik niet vaak beter ben geweest dan nu. Bij de topfavorieten heb ik nooit gestaan, maar ik ben wel een kanshebber. Sinds 2015 heb ik niet meer op het podium gestaan, als dat lukt, zou ik heel blij zijn. Dat ik er in Luik-Bastenaken-Luik niet bij lag bij die crash gaf een goed gevoel. Ik zei op dat wel tegen mezelf: dit is mijn jaar.'

Toch zal Landa ook rekening moeten houden met het scenario dat Pello Bilbao dik in orde is voor de Giro. De Spanjaard heeft ook een rol als kopman. 'We hebben er nog niet over gesproken, maar de benen zullen spreken. Wij hebben geen problemen met elkaar', aldus Landa. 'Dat Bahrain Victorious altijd een goed alternatief heeft, is goed voor de resultaten en voor de sfeer binnen de ploeg. Na mijn uitvallen hebben we vorig jaar meerdere etappes gewonnen en haalde Damiano Caruso het podium. Ook nu hebben we een complete ploeg, met mannen die goed zijn in de bergen en op het vlakke.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws