Lappartient waarschuwt wielerfan: Vuelta krijgt andere plek op kalender en Roubaix wellicht in oktober? Wielrennen
Wielrennen

Lappartient waarschuwt wielerfan: Vuelta krijgt andere plek op kalender en Roubaix wellicht in oktober?

Lappartient waarschuwt wielerfan: Vuelta krijgt andere plek op kalender en Roubaix wellicht in oktober?

Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen beiden in oktober? Waarom niet, denkt de internationale wielerunie UCI. Er zijn namelijk plannen om de huidige wielerkalender te hervormen vanaf 2026, zo laat voorzitter David Lappartient weten aan DirectVelo.

'Door de coronapandemie waren we genoodzaakt om beide wedstrijden naar oktober te verschuiven, maar uiteindelijk vonden de fans dat fantastisch', aldus Lappartient. 'Het is niet zo dat we dat absoluut opnieuw moeten doen, maar we sluiten het ook niet uit. Het belangrijkste is dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix elkaar opvolgen op de kalender. Dat zijn immers twee koersen die eenzelfde voorbereiding vereisen.'

Daarnaast denkt de UCI ook aan het milieu door de uitstoot van CO2 in het wielrennen te verminderen. 'De Flandrien-periode is het perfecte voorbeeld van hoe het moet. De renners blijven dan een drietal weken in dezelfde regio en dat is goed voor iedereen. We moeten echt voorkomen dat we van Nederland naar Zuid-Spanje moeten en dan weer naar Engeland.' De voorzitter kijkt daarbij naar het vrouwenwielrennen, met de Ronde van Spanje, de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Burgos die alle drie in mei plaatsvinden.

Lappartient waarschuwt alvast: Vuelta wordt sowieso verschoven

Waar het bij de Hel van het Noorden en Vlaanderens Mooiste nog speculeren is, lijkt dat voor de Ronde van Spanje niet het geval te zijn. Deze zou zeker in aanmerking komen voor een andere datum op de kalender. Volgens de UCI zou het namelijk veel te warm zijn in Spanje, zo midden augustus wanneer de koers plaatsvindt.

Maar ook het wisselen van bepaalde koersen die niet in dezelfde periode worden verreden, komt aan bod. 'Waarom zouden we Luik-Bastenaken-Luik niet omwisselen met de Ronde van Lombardije?', vraagt de baas van de UCI zich wederom af. Luik-Bastenaken-Luik wordt nu in april verreden, de Italiaanse klassieker Ronde van Lombardije in oktober.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws