Sven Nys is het oneens met Thibau-uitspraken Lappartient: 'Jonge renners hebben recht op eigen keuzes' Veldrijden
Veldrijden

Sven Nys is het oneens met Thibau-uitspraken Lappartient: 'Jonge renners hebben recht op eigen keuzes'

Sven Nys is het oneens met Thibau-uitspraken Lappartient: 'Jonge renners hebben recht op eigen keuzes'

Onze man ter plaatste maakte voorafgaand aan de Wereldbekermanche in Dendermonde een stevige ronde langs alle bussen en campers, met een mooi aantal interviews tot gevolg. Onder anderen Lucinda Brand en Ryan Kamp namen uitgebreid de tijd om In de Leiderstrui te woord te staan. Dat gold ook voor Baloise Trek Lions-ploegleider Sven Nys, die over verschillende onderwerpen iets uit de doeken deed.

We spraken Nys dus op zondag 12 november, de dag waarop zoon Thibau Nys zijn 21ste verjaardag vierde. Dat deed Nys junior alleszins niet in Dendermonde, waar hij eigenlijk als voornaamste afwezige gold. Na een uitstekende start van het seizoen (met in totaal drie zeges) loopt het de laatste tijd iets minder voortvarend bij het sympathieke toptalent, die op het EK veldrijden in Pontchâteau afstapte en in Niel (op 11 november) pas als 27ste finishte. 'In Niel was het natuurlijk niet zo heel goed. Ik denk dat hij eventjes in een mindere periode zit', deelt de 47-jarige Nys senior ons mee.

Mindere periode van Thibau zorgt niet voor paniek bij Nys senior

'Maar ik denk dat het logisch is dat het op die leeftijd ook wel met ups en downs gaat. Dat is toch wel een stukje dat we moeten kunnen relativeren. Er zijn nu ook andere jongeren opgestaan die het uitstekend doen', nuanceert de meervoudig wereldkampioen veldrijden vervolgens, waarbij hij bijvoorbeeld refereert aan Pim Ronhaar, de man die uiteindelijk (goed vijf uur later) wist te winnen in Dendermonde. Wat er dan voor Thibau precies misging in Niel? 'Hij maakte na een goed begin al vrij snel een tactische fout door iets te lang op zijn fiets te blijven zitten. Daardoor verloor hij wat posities, gevolgd door een soort opeenstapeling van foutjes. Waarschijnlijkheid had hij ook niet de beste benen. En dan heb je het tijdens dat soort wedstrijden écht wel lastig', aldus de man uit Bonheiden.

De mindere periode van Thibau zorgt er volgens veldritcoryfee Sven niet voor dat er wat gesleuteld gaat worden aan het wedstrijdschema van de nieuwe chouchou in het veldrijden. 'Nee, ik vermoed niet dat er iets gewijzigd wordt aan zijn programma. Normaal gesproken niet in ieder geval, tenzij hij bijvoorbeeld ziek wordt of iets dergelijks. Het ziet er echter niet naar uit dat hij ziek wordt, dus met een gewijzigde wedstrijdkalender houd ik geen rekening.'

Lees verder onder de foto!

thibau nys
Nys was begin november nog primus op de Koppenberg

Nys kan zich niet echt vinden in uitspraken UCI-voorman Lappartient

In een eerder interview met deze website liet Nys senior al optekenen dat hij enorm te spreken is over de familiaire sfeer ('vriendenclub') binnen zijn formatie, Baloise Trek Lions. In Dendermonde voegt hij daaraan toe dat hij ook over het presteren meer dan tevreden is. 'Ik ben enorm te spreken over wat de ploeg tot nu toe heeft laten zien, vooral in de breedte. Joris (Nieuwenhuis, red.) doet zo nu en dan mee om de overwinning, Lars (Van der Haar, red.) heeft al gewonnen, Pim doet het heel goed. Ik denk dat we als ploeg heel tevreden mogen zijn', is hij lovend.

Bewust of onbewust: Dendermonde was niet enkel een 'opvallende' cross wegens de afwezigheid van Nys. Het was namelijk ook afgelopen weekend dat UCI-voorzitter David Lappartient zich kritisch uitte richting coureurs die Wereldbekermanches overslaan. En daarbij richtte de 50-jarige Fransman zich in het bijzonder tot Nys. 'Hij zegt dat hij moe is, maar waarom zou hij zaterdag in Niel gaan rijden? Als je moe bent, rijd je niet. Ik wil hem niet stigmatiseren, want Thibau Nys is een renner die de cross nodig heeft', zo stelde hij. Het was een uitspraak die leidde tot groot ongenoegen bij bijvoorbeeld Van der Haar. Ook Sven Nys denkt het zijne van de uitspraken. 'Ik denk dat renners het recht moeten hebben om eigen keuzes te maken. Zeker als het over jonge renners gaat, want hier wordt bijvoorbeeld ook mijn eigen zoon genoemd. Er gaat de komende weken nog veel over gezegd en geschreven worden, maar het is niet aan mij om direct met een tegenreactie te komen.'

'We moeten stap voor stap evalueren hoe ze het doet', aldus Nys over de teruggekeerde Brand

Brand maakte in Dendermonde haar rentree in het veld, nadat ze een revalidatietraject van ongeveer twee maanden had doorlopen. Daarover vertelde ze zelf ook al, al leek het ons interessant om ook aan Nys het een en ander te vragen over de terugkeer van de 34-jarige dame uit Dordrecht, die later op de dag naar een knappe tweede plaats zou snellen. 'Ik vind het heel fijn dat Lucinda terugkeert in koers. Het is natuurlijk wel de eerste cross na een lange periode van herstel. Ik vind dat we niks moeten verwachten en dat alles wat ze hier laat zien al mooi meegenomen is. Het is wel de bedoeling dat ze elke week een wedstrijd op haar programma zet, soms zelfs twee. We zullen zien hoe het gaat uitpakken. Wat zeker is, is dat we stap voor stap moeten evalueren hoe ze het doet', vertelt Nys zo goed als hetzelfde als de wereldkampioene van 2021 zelf.

Lees verder onder de foto!

Sven Nys is het oneens met Thibau-uitspraken Lappartient: 'Jonge renners hebben recht op eigen keuzes'
Lucinda Brand maakte in Dendermonde haar rentree

'Hoe gaan we het aanpakken? Hoe herstelt ze? Dat zijn allemaal dingen die we onder de loep gaan nemen. De afgelopen weken ging het elke week beter en beter. Op training zagen we ook goede waarden', gaat Nys vervolgens nog wat verder in op de vraag waarom Brand uitgerekend in Dendermonde - waar ze in 2020 en 2021 zegevierde - haar comeback maakt. 'Ze heeft natuurlijk mooie herinneringen aan de cross in Dendermonde. Maar ook omdat ze conditioneel in orde leek, hebben we besloten om dit als eerste wedstrijd te kiezen. Bovendien was het allemaal weer doenbaar met haar schouder. Cross is natuurlijk een totaal ander verhaal dan wegwielrennen. We hebben het idee dat ze echt weer voluit afdalingen kan induiken, haar fiets op de schouder kan nemen en dat soort cross-specifieke dingen kan uitvoeren. En dan ben je klaar om terug te keren in koers.'

Lees hier het volledige 'een dag in het spoor van Lucinda Brand-artikel'!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws