Laurenz Rex klopt UAE-diamant Morgado in milimetersprint in GP Le Samyn, topfavoriet De Lie geeft woedend op Wielrennen
Wielrennen

Laurenz Rex klopt UAE-diamant Morgado in milimetersprint in GP Le Samyn, topfavoriet De Lie geeft woedend op

Laurenz Rex klopt UAE-diamant Morgado in milimetersprint in GP Le Samyn, topfavoriet De Lie geeft woedend op

Laurenz Rex heeft dinsdagnamiddag de GP Le Samyn naar zijn hand gezet. Na een prangende sprint haalde de Belg van Intermarche-Wanty het tegen Antonio Morgado (UAE Emirates) en Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels). Topfavoriet Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) gaf na een val woedend op.

Met een lengte van meer dan tweehonderd kilometer is Le Samyn met recht een semi-klassieker te noemen. De organisatie van de Waalse koers had ook voor dit jaar weer een interessant parcours uitgeplozen met daarin de nodige kasseistroken. Modder, regen en véél vettigheid beloofde alvast veel spektakel. De start van de race vond echter onder een stralende zon plaats in Quaregnon, om vervolgens te finishen in Dour.

In tegenstelling tot de wedstrijd bij de vrouwen stonden er met Milan Menten (2023) en Hugo Hofstetter (2020) twee ex-winnaars aan de start. De Limburger Milan Menten klopte vorig jaar de Fransman Hofstetter in de spurt en startte vandaag met het rugnummer 1. Zijn ploegmaat Arnaud De Lie van Lotto Dstny was de te kloppen man vandaag. Hij gaf aan dat hij vandaag 110 procent was, wat dus veel beloofde.

In de kopgroep werden de Lage Landen goed vertegenwoordigd. De Nederlanders Martijn Budding (TDT-Unibet) en Stijn Damen (VolkerWessels), de Belg Enrico Dhaeye (Philippe Wagner/Bazin) en de Fransman Kevin Avoine (Van Rysel-Roubaix) vormden tachtig procent van de kopgroep, aangezien de Spanjaard Miguel Angel Fernandez (Equipo Kern Pharma) als vijfde man ook mee was. Zij kregen meer dan vier minuten voorgift.

Lees verder onder de video.

TDT-Unibet kleurt voorfinale met Budding en Johannink

Op 83 kilometer van het einde kregen we twee tegenaanvallers. De Nederlanders Tim Marsman (Metec - SOLARWATT p/b Mantel) en Jelle Johannink namens TDT-Unibet sloegen de handen ineen en gingen op zoek naar het vijftal vooraan. De finale van de race werd afgewerkt op een lokale ronde, met daarin de Côte de la Roquette (vierhonderd meter aan 3,2 procent) en de Côte des Nonettes (driehonderd meter aan 3,6%) als belangrijke scherprechters.

Ook Anthony Turgis (TotalEnergies) wilde als dark horse anticiperen en ging twintig kilometer verder solo ten aanval, maar onder de impuls van Uno-X Mobility en Lotto-Dstny kwam ook het peloton dichter. Dat besefte Johannink ook en de Tietema-man liet zijn vier jaar jongere landgenoot ter plaatse. Beide WorldTour-ploegen hadden van een stuk in het parcours gebruik gemaakt om een waaier te trekken en lieten zo al meer dan dertig renners achter. Bij de slachtoffers waren geen bekende namen aanwezig. A la Visma | Lease a Bike trok Uno-X fors door op een kasseistrook en zorgde de Noorse formatie op dik vijftig kilometer van de streep voor een volledige hergroepering.

Lees verder onder de video op 'X'.

De inspanning van Johannink had dus tot niets geleid en meteen kregen we een nieuwe aanvaller: Jonas Rickaert. De 30-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck zakte als vervanger van Soren Kragh Andersen, die afzegde door kniepijn, af naar Henegouwen en ging een tijdje voor het peloton uitrijden, maar kreeg niemand mee in steun.

Op 38 kilometer stak Amaury Capiot het vuur aan de lont in het peloton op de Roquette. Met onder andere Soren Waerenskjold en Dries van Gestel kreeg de Belg een pak volk mee in het wiel, maar het peloton, dat in stukken en brokken uit elkaar lag, keerde nog eens terug. Uiteindelijk kwamen Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL) en Thomas Gachignard (TotalEnergies) ook aansluiten bij Rickaert.

Topfavoriet De Lie geeft woedend op: 'Wat doe ik in deze k*tkoers?'

Op een slecht moment op iets meer dan dertig kilometer van de streep had De Lie te kampen met een leegloper. Er leek niets aan de hand, tot de Belg van Lotto-Dstny na zijn fietswissel in een bocht tegen de vlakte schoof. De topfavoriet maakte duidelijk misbaar op de motards en de andere ploegleiders, die volgens De Lie te dicht bij hem aan reden.

Er was wel wat schade bij De Lie: een gescheurde broek, een gehavende elleboog en mentaal was er ook wat averij. De Lie was furieus en wilde zelfs even in de auto stappen, maar besloot uiteindelijk dan toch de achtervolging in te zetten. 'Wat doe ik ook in deze kutkoers', zei hij aan zijn eigen ploegleider Dirk Demol. Een terugkeer bleek na al dat tramelant zinloos en De Lie besloot om dichtbij de aankomst in Dour meteen de ploegbus van Lotto-Dstny in te rijden.

Lees verder onder de tweet.

Het bleek een voorbode op nog meer averij, want op vijftien kilometer werd het peloton opgeschrikt door nog een valpartij. Redelijk achteraan de grote groep waren Matteo Moschetti, Madis Mihkels en enkele TDT Unibet-mannen de grootste slachtoffers. Voorin wilde Arkéa-B&B Hotels de groep uitdunnen en nam David Dekker op de kasseien over. Op tien kilometer was alles ter herdoen en roken heel wat renners hun kans door het uitvallen van De Lie.

Op enkele speldenprikken van onder andere Kuurne-smaakmaker Laurence Pithie, Stan van Tricht en opnieuw Van Gestel na bleef het vrij goed samen. Net voordat de renners bij de finishlijn aankwamen, moesten ze nog de kasseien van de Rue de Belle Vue bedwingen. Daarop controleerde Uno-X Mobility het tempo en ging het in een slakkengangetje naar de laatste kilometer. In een machtssprint was het een ware milimetersprint tussen Morgado en Rex en duurde het enorm lang, vooraleer er een beslissing viel. Uiteindelijk was het de Belg die mocht vieren.

Daar is het mogelijk om nog de laatste verschillen te slaan, alvorens we licht bergop finishen.

Uitslag GP Le Samyn 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws