Lekke band doet Van der Poel de das om in Dwars door het Hageland, Tiller wint gravelgevecht Wielrennen
Wielrennen

Lekke band doet Van der Poel de das om in Dwars door het Hageland, Tiller wint gravelgevecht

Lekke band doet Van der Poel de das om in Dwars door het Hageland, Tiller wint gravelgevecht

Rasmus Tiller heeft Dwars door het Hageland 2023 gewonnen. In een snikhete editie vloog het stof ons om de oren op de vele gravelstroken in België, en viel topfavoriet Mathieu van der Poel in de finale weg met een lekke band. Tiller was uiteindelijk de beste van drie.

Om 13.10 uur vertrokken de renners voor een tocht van 184,1 kilometer. Daarin was de finish getrokken op de top van de Allerheiligenberg, moesten we onderweg vier keer Grasbos op en lagen er verspreid over het parcours kilometers aan gravel en onverharde wegen klaar.

Na een lange periode van proberen waren het drie mindere goden die een gaatje wisten te slaan. James Fouché (Bolton Equities Black Spoke), Meindert Weulink (ABLOC CT) en Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team) kwamen nooit ver weg, omdat Alpecin-Deceuninck in het peloton een strak tempo reed.

Van der Poel al vroeg ten aanval, Pedersen met kramp

Al vroeg in de koers bleek waarom. De Belgische formatie greep de strook van de Grootbroekstraat aan om vol gas te geven. Het was uiteindelijk Van der Poel zelf die op 76 kilometer van de finish solo weg sprong. Daarbij miste hij nog bijna een bocht, maar de Nederlander bleef netjes op de fiets zitten.

In het peloton mocht niet lang worden gewacht en dat gebeurde ook niet. Van der Poel kreeg maximaal achttien seconden, maar dankzij het werk van Uno-X was hij tien kilometer later weer ingerekend. Wat nu volgde was een golf van aanvallen, telkens gepareerd door anderen. Naast Alpecin waren ook Lotto-Dstny (met Frederik Frison en Florian Vermeersch) en Soudal-Quick Step (met Yves Lampaert en Casper Pedersen) actief.

Bij het ingaan van de laatste veertig kilometer leek er plots een soort van beslissing te vallen. Pedersen schoot alleen weg en in tegenstelling tot de vorige twintig aanvallen reageerde er nu niemand. Er werden bidons gehaald, gehergroepeerd en toen dat voorbij was, had Pedersen een minuut te pakken. Een perfecte situatie, ware het niet dat hij op 34 kilometer van de finish kramp kreeg. Te weinig gedronken in de hitte, game-over.

Lekke band schakelt Van der Poel uit, wie wint wel?

Onder leiding van het actieve Uno-X (dat met Alexander Kristoff dolgraag een sprint wilde) bleef het peloton lang bij elkaar, totdat op de voorlaatste doorkomst van de finish op de Allerheiligenberg plots een groep wegreed. Uno-X had Søren Wærenskjold en oud-winnaar Rasmus Tiller mee en ook Lampaert en Van der Poel waren bij de pinken.

Alles leek in gereedheid voor een spetterende finale, totdat Van der Poel plots langs de kant van de weg stond. Lek! De wielwissel duurde lang, maar Van der Poel bleef ijzig koel. Hij stapte weer op, haalde een hoop renners in, kreeg nog een flinke stayer-beurt van z'n ploegleiderswagen, keerde terug in het pelotonnetje achter de leiders, zij kregen de kopgroep nog in het zicht, maar het was toch echt te laat.

De winnaar zat vooraan, en wel in het groepje Lampaert, Pedersen, Van Tricht (Soudal-Quick Step), Tiller, (Uno-X), Loic Vliegen (Intermarché), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) en Simon Clarke (Israel-Premier Tech). Van Tricht trok de boel eens goed uit elkaar op de laatste keer Grasbos en decimeerde daarmee de kanshebbers tot drie: hijzelf, Vermeersch en Tiller. Hoewel de drie niet optimaal samenwerkten, werd het een sprint-á-troix op de Allerheiligenberg. Daarin was Tiller de beste, voor Van Tricht.

Uitslag Dwars door het Hageland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE Dwars door het Hageland 2023 in onze liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news