Leknessund pakt rit- en eindzege voor eigen publiek na fenomenale solo Wielrennen
Wielrennen

Leknessund pakt rit- en eindzege voor eigen publiek na fenomenale solo

Leknessund pakt rit- en eindzege voor eigen publiek na fenomenale solo

Andreas Leknessund heeft de slotrit en het eindklassement van de Arctic Race of Norway gewonnen. De Noor van DSM was in een vermakelijke en heuvelachtige finale de beste na een solo van zo'n dertig kilometer. Dankzij de bonificatie pakte hij ook de eindzege.

De Arctic Race of Norway werd afgesloten met een explosief ritje, met name de finale dan. Het afsluitende parcours – dat vier keer moest worden verreden- kende de Tyholt Tower klim, een helling van 1,4 kilometer aan 8,1 procent. Al met al een parcours waar leider Victor Lafay nog bestookt kon worden. De concurrentie was nog alleszins groot met vijftien renners die binnen een halve minuut stonden.

Demonstranten blokkeren weg

De etappe was met zo'n 160 kilometer niet te lang, wat de renners uitlokte tot een aanvallende openingsfase. Wegrijden was er dan ook niet zomaar bij. Bij de eerste tussensprint, na dertig kilometer, was het peloton nog steeds compleet. Axel Zingel won namens de ploeg (Cofidis) van leider Lafay de tussensprint. Quinten Hermans werd tweede en pakte twee seconden, Amaury Capiot was derde.

Na de tussensprint lukte het een groep wel om weg te rijden. Onder hen was Dylan Groenewegen. Hij werd vergezeld door elf renners. Veel kans om hun voorsprong uit te bouwen op het peloton kregen ze niet. De weg werd namelijk geblokkeerd door demonstranten, iets wat eerder al in de Tour de France plaatsvond. Na een pauze werd de wedstrijd weer hervat, waarna de kopgroep snel weer werd ingelopen.

Vasthoudendheid Leknessund beloond

Nieuwe aanvallen volgden meteen, waarna uiteindelijk een kopgroep van negen rennners tot stand kwam. Namens DSM zat de Noor Andreas Leknessund mee. Ook zijn landgenoot Amund Grøndahl Jansen van BikeExchange-Jayco was mee. De overige namen waren: Dmitry Gruzdev (Astana), Louis Barré (Arkéa Samsic), Florian Dauphin (B&B Hotels), Angel Fuentes (Burgos-BH), Johan Meens (Bingoal Pauwels Saucen), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) en Sean Bennett (China Glory Continental Cycling Team).

Ook die groep kreeg echter geen ruimte. Het snelle koersverloop deed het peloton op honderd kilometer zelfs even breken. Na herhaalde pogingen lukte het Leknessund dan toch om weg te geraken. Hij kreeg Fabien Grellier (TotalEnergies) en Alessandro Verre (Arkéa Samsic) met zich mee.

In het peloton controleerde Cofidis. Ze gaven het drietal met een kleine twee minuten weinig ruimte. Dat had vooral te maken met de aanwezigheid van Leknessund vooraan. De Noor stond slechts op 36 seconden in het klassement van leider Lafay.

Bij de eerste passage van de steile Tyholt Tower hadden de drie vluchters nog ruim een minuut voorsprong op het peloton. Leknessund trok op de klim gelijk ten aanval. Na twee versnellingen wist hij zich te ontdoen van Grellier en Verre. Leknessund legde al zijn kaarten op tafel en zorgde voor veel enthousiasme bij het publiek, dat massaal op de Tyholt aanwezig was.

Leknessund liep door zijn versnelling uit naar een voorsprong van anderhalve minuut. Intussen probeerden Martin Urianstad, Embret Svestad-Bårdseng en Thomas Gloag de oversteek vanuit het peloton te maken. Zij moesten een verschil van ruim een minuut overwinnen. In korte tijd haalden zij Verre en Grellier bij om hun op de tweede passage van Tyholt achter te laten.

Alpecin zet Lafay onder druk

Het peloton zat Gloag en co echter op de hielen en door een versnelling van Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) werden ze ingelopen. De Italiaan trok dermate hard door dat hij een gat sloeg op het peloton, waar inmiddels een flinke schifting plaatsvond. Uiteindelijk kreeg Conci versterking van zes renners, waarvan twee ploeggenoten: Jason Osborne en Kristian Sbaragli . De andere namen waren Hugo Houle, de 19-jarige Dries De Poorter, Max Poole (DSM) en Zingle die niet meereed en de belangen van Lafay verdedigde.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde pakte Leknessund drie seconden bonificatie mee. Daar achter pakten de mannen van Alpecin de overige secondes. Op de derde keer Tyholt werd leider Lafay verder in het nauw gedreven door een aanval van Idar Andersen. De leider reed het dicht met Hermans in zijn wiel.

Leknessund imponeert

De koers was helemaal los met overal groepjes renners. Leknessund lag nog steeds op kop, maar zijn voorsprong was met 26 seconden op de eerste achtervolgers stevig teruggelopen. Lafay reed weer zo'n twintig seconden daarachter en zag zijn trui in gevaar komen. De Fransman kon niet meer rekenen op ploeggenoten, al had hij Zingle nog in de groep voor hem zitten. De groep van Lafay verloor echter beetje bij beetje meer tijd. Op Leknessund was zijn achterstand ruim een minuut, op de achtervolgers een halve minuut.

Leknessund hield intussen geweldig stand. Op de laatste keer Tyholt daalde zijn voorsprong nauwelijks. Conci probeerde op de klim met een uiterste inspanning de oversteek te maken. Poole - ploegmaat van Leknessund - probeerde die aanval te beantwoordden, maar slaagde daar niet in. Conci kwam op veertien seconden achterstand boven, maar wist in de dalende laatste kilometer niet echt in te lopen. Het verschil voor de eindzege was ook heel klein, het zou op secondes worden beslist. Leknessund won op prachtige wijze de etappe, én pakte dankzij de bonificatie ook de eindzege voor Conci.

Uitslag etappe 4 en eindklassement Arctic Race of Norway 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws