Lemmen klimt opnieuw met de besten in Tour Down Under, maar ziet leider Williams eindzege bezegelen Wielrennen
Wielrennen

Lemmen klimt opnieuw met de besten in Tour Down Under, maar ziet leider Williams eindzege bezegelen

Lemmen klimt opnieuw met de besten in Tour Down Under, maar ziet leider Williams eindzege bezegelen

Stephen Williams heeft in de slotrit van de Tour Down Under de kroon gezet op zijn eindzege door ook de slotrit naar Mount Lofty te winnen. De Brit klopte Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Isaac del Toro (UAE-Team Emirates) en Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike) in een spurt met vier.

Na de razendspannende zaterdagetappe mochten we ons opmaken voor een mogelijk nog leukere zondagrit, wetende dat Oscar Onley en Williams (de nummers één en twee van Willunga Hill) nog altijd in dezelfde tijd stonden en dat er daarachter nog wat kapers op de kust waren voor het algemeen klassement. En dan stond er met aankomst op Mount Lofty ook nog eens een venijnige rit op de rol!

Starten deden de coureurs in Unley, vanwaar het vrijwel meteen bergop ging in de slotrit van de Tour Down Under. De eerste aanval kwam - zoals eigenlijk al de gehele ronde - uit de koker van Quinn Simmons van Lidl-Trek, maar de Amerikaanse kampioen kwam niet direct weg. Dat ontlokte reactie van een heel aantal andere mooie namen, waaronder Chris Harper. Hierdoor stond het peloton direct op scherp.

Uiteindelijk reden er zeven renners weg: Antonio Morgado (UAE-Team Emirates), Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Franck Bonnamour (AG2R Decathlon), Simon Geschke (Cofidis), Stefan De Bod (EF-Education-EasyPost), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck) en Jacopo Mosca (Lidl-Trek). De Bod, Geschke en Morgado stonden nog rond de twee minuten achter op leider Williams en vormden dus nog een gevaar.

Valpartij richting slot smet op finale

Dat, en de kwaliteiten van het zevental, zorgde ervoor dat het peloton de boel redelijk goed onder controle hield. Op die manier kwamen ze in de lokale ronde rondom de allesbeslissende Mount Lofty ook niet voor verrassingen te staan. Filippo Ganna droeg hier met beulswerk in dienst van INEOS-kopman Narváez ook aan bij, al was het voor die mannen lastig dat ze bergaf nauwelijks in konden lopen.

Zodoende gingen de zeven nog altijd met een halve minuut voorgift de laatste tien kilometer in, waarbij het peloton jammer genoeg werd opgeschrikt door een grote valpartij op 7,5 kilometer van de aankomst. Hierbij lagen onder meer Diego Ulissi en Alessandro Covi, die op die manier uitgeschakeld werden voor dagwinst. De focus van het restant van het peloton kon op drie kilometer van de meet op die overwinning, het moment dat de laatste koplopers werden ingerekend.

Bij het ingaan van de laatste twee kilometer nestelde Chris Harper (Jayco AlUla) zich nog maar eens op kop in dienst van Simon Yates. De brutale overname kwam vervolgens van Del Toro, de eerste die zich aan een aanval waagde. Narváez en Laurence Pithie posteerden zich in het wiel van de Mexicaan, waarna ook leider Williams de oversteek maakte met Lemmen in zijn zog. De klassementsmannen keken vervolgens naar elkaar, waar Pithie gretig gebruik van maakte.

De Nieuw-Zeelander pakte met de klap een gat onder het vod, maar Del Toro gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij herlanceerde zichzelf op en over de Kiwi heen, wat de doodsteek leek voor Lemmen. Narváez en Williams, die Oscar Onley dus was kwijtgeraakt, haakten hun karretje wel aan en in het sprintje was de Welshman heer en meester, waarmee hij zijn eindzege bezegelde. Lemmen werd vierde en daarmee pakte hij plek vijf in het eindklassement.

Uitslag etappe 6 & eindklassement Tour Down Under 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws