Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2024 | Van der Poel, Van Aert en Pidcock als Benidorm Bastards! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2024 | Van der Poel, Van Aert en Pidcock als Benidorm Bastards!

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2024 | Van der Poel, Van Aert en Pidcock als Benidorm Bastards!

Daar aan de Spaanse kust, dat is voor de veldrijders een lust: voor het tweede jaar op rij trekt het Wereldbekercircus naar Benidorm voor een andermaal op en top bezette cross. Wordt het net zo'n succes als de eerste editie? In de Leiderstrui hoopt alleszins van wel!

De veldrit aan de Costa Blanca was vorig jaar één groot gekkenhuis. De Spanjaarden doen niet aan 'boe roepen', bier gooien of andere capriolen, ze zijn er louter om alles en iedereen aan te moedigen. Vorig jaar zag een uitverkocht park Fem van Empel en Mathieu van der Poel zegevieren, wat ongetwijfeld naar meer smaakte in de Spaanse badplaats. Des te mooier was het dat het na duels met respectievelijk Puck Pieterse/Shirin van Anrooij en Wout van Aert lekker lang spannend bleef.

In Benidorm wel men een beetje van het oubollige imago af, dat het toch nog wel altijd heeft in de Lage Landen. Door middel van het organiseren van sportevenementen wordt er logischerwijs al een stap in de goede richting gezet, en ook voor de renners zelf is het ideaal: de meeste zijn in deze tijd van het jaar toch al ergens in Spanje om nog een laatste hand te leggen aan de WK-voorbereiding middels goede duurtrainingen.

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Benidorm

2023 Mathieu van der Poel / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Benidorm 2024

We zijn aan de Spaanse kust, maar we gaan geen zandcross - ondanks een kleine zandbak - zien in Benidorm. Parque El Moralet en Parque Foietes, dat is waar het spektakel plaatsvindt. Een technische cross, die door Puck Pieterse en Shirin van Anrooij vorig jaar als 'soort streetrace' bestempeld werd. Snel, redelijk wat asfalt en toch ook technisch. En opgepast voor valpartijen dus, twee weken voor het WK.

Er zijn wel wat aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar, maar de kern van de veldrit blijft hetzelfde. Nog steeds is er een lange, vieze strook asfalt bergop richting het Parque El Moralet, nog steeds is er de snelle afdaling door het grind terug naar het stadspark Foietes en ook de technischere zones zijn - op wat mini-veranderingen na - in dezelfde stroken te vinden.

Wel is de start-finish-zone iets veranderd ten opzichte van de vorige editie, met een dubbele asfaltpassage en een linke, brede bocht net voor de laatste rechte lijn.

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2024 | Van der Poel, Van Aert en Pidcock als Benidorm Bastards!

Weer
Het is goed vertoeven aan de Costa Blanca. Zondag is het 14 graden Celsius, schijnt de zon en is er sprake van een licht briesje op het gezicht.

Tijden (zondag 21 januari 2024)
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Benidorm 2024

Kijk eens wie we daar weer hebben: Fem van Empel! De Nederlandse van Visma | Lease a Bike kende in de laatste maand van 2023 de nodige pech, waardoor ze er in de eerste week van 2024 verstandig aandeed om de rem er even vanaf te halen. Van Empel skipte Zonhoven en het NK om naar Spanje te trekken met de damesploeg van Visma | Lease a Bike, waardoor ze nu fris en fruitig terug kan keren in Benidorm. Een cross die ze vorig jaar wist te winnen,

Bij afwezigheid van Van Empel stonden met name Lucinda Brand en Puck Pieterse op. De twee dames groeiden natuurlijk al langzaam naar topvorm toe, al kwam er voor Brand wel die lelijke val in winnende positie in Zonhoven. Eén week later won ze het NK met gebroken neus, voor Pieterse. De dame van Fenix-Deceuninck zag daarmee haar winning streak van twee weken eindigen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2024 | Van der Poel, Van Aert en Pidcock als Benidorm Bastards!

Ceylin del Carmen Alvarado gaat door een wat moeilijkere periode: de renster van Alpecin-Deceuninck heeft al even te maken met opspelende rugklachten, waardoor ze niet de beste versie van zichzelf is momenteel. Op het NK profiteerde Annemarie Worst daar min of meer van, al willen we daarmee uiteraard niets afdoen aan de knappe derde plek van de renster van Cyclocross Reds.

Voor het overige is het in Benidorm uitkijken naar Zoe Backstedt (Canyon/SRAM) en Blanka Kata Vas (SD Worx), die wellicht wat voordeel hebben van hun wegkwaliteiten. Manon Bakker, Inge van der Heijden, Belgisch kampioene Sanne Cant (Crelan-Corendon), Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Sara Casasola zullen zich er ook wel tussengooien.

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Benidorm, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Long shots: Ceylin del Carmen Alvarado (Canyon/SRAM), Zoe Backstedt (Canyon/SRAM) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Benidorm 2024

Dan de heren, waar het in Benidorm uitkijken is naar de laatste krachtsmeting tussen de Grote Drie die deze winter geen Grote Drie waren: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Waar die eerste als een dolle tornado door de Belgische velden raasde, pakten de tweede en derde deze crosswinter voornamelijk aan als goede campagne richting de weg.

Alledrie de mannen werkten de afgelopen weken de nodige duurtrainingen af in Spanje, maar bij Van der Poel is al gebleken dat dat voor hem absoluut niet nadelig hoeft te zijn in de veldritten. Zijn versnelling en technische bagage is deze winter zo perfect, dat het ook in Benidorm weer met een vergrootglas zoeken zal zijn om zwakkere punten aan te duiden. Van Aert (4 januari voor het laatst actief in Koksijde) en Pidcock (1 januari in Baal) lijken het als leuk extraatje te zien, al komt het competitieve karakter van de twee natuurlijk altijd wel bovendrijven.

van der poel van aert pidcock

De andere crossers hadden vorig weekeinde heel andere dingen te doen: de nationale kampioenschappen. Eli Iserbyt won in België, Joris Nieuwenhuis in Nederland. Zorgt het bij de twee voor een bevrijdend gevoel of is er juist sprake van wat decompressie? Iserbyt toonde vorig jaar al dat hij op deze omloop uit de voeten kan, Nieuwenhuis zou dat als ex-wegrenner ook moeten kunnen. Daarbij zijn de twee, samen met Pim Ronhaar, nog verwikkeld in de strijd om het eindklassement van de Wereldbeker.

Misschien dat Thibau Nys zijn kwaliteiten van de weg ook aan kan spreken in Benidorm, op deze snelle omloop. Voor het overige kijken we naar de gekende namen: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Ryan Kamp, BK-revelatie Joran Wyseure en diens Crelan-Corendon-ploeggenoot Laurens Sweeck, Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Cameron Mason (Cyclocross Reds), wegrenner Clément Venturini (Arkéa B&B Hotels) en natuurlijk local hero Felipe Orts: u kent ze allemaal wel

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Benidorm, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Long shots: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)

TV Wereldbeker veldrijden Benidorm 2024

Eurosport brengt de cross vanaf 14.00 uur live op Eurosport 1, Eurosport.nl en Discovery+. De NOS brengt de Wereldbeker via een livestream op nos.nl en schenkt in haar middaguitzending op NPO1 mogelijk ook aandacht aan de veldrit.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws