Pogacar knalt naar ritzege na schitterend gevecht met Vingegaard en Carapaz

Pogacar knalt naar ritzege na schitterend gevecht met Vingegaard en Carapaz

Tadej Pogacar heeft op indrukwekkende wijze de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na een loodzware dag kwam het allemaal aan op de monsterlijke Col du Portet, waar het hele klassement door elkaar werd gehusseld. Na een schitterend gevecht met Richard Carapaz en Jonas Vingegaard was hij in het sprintje naar de finish sneller dan de man van INEOS.

De zeventiende etappe was de eerste van een tweeluik waarin de echte klimmers het verschil nog kunnen maken in deze Tour de France. Na donderdag resten nog twee vlakke ritten en een race tegen de klok. De klassementsrenners zaten er zodoende klaar voor, maar niet voordat er een ongevaarlijke kopgroep was weggereden. De strijd was dit keer niet al te fel, al wilden de Fransen er op de nationale feestdag op 14 juli nog wel voor gaan.

Vier Fransen haalden het uiteindelijk. Dorian Godon (AG2R), Anthony Pérez (Cofidis), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Maxime Chevalier (B&B) kregen gezelschap van Lukas Pöstlberger (BORA) en Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert). Julien Bernard (Trek) probeerde nog wel aan te sluiten, maar kwam er niet bij. De zes vroege vluchters kregen een flinke voorsprong cadeau van het peloton, waar UAE Team Emirates het allemaal prima vond. Met Godon op dik twee uur als 'gevaarlijkste' klant, kon het tempo door het team van Pogacar mooi gedrukt worden.

Israel Start-Up Nation en Arkéa-Samsic tonen ambitie, Cavendish sprokkelt bij tussensprint

Het was aan andere ploegen om de controle te nemen, als er iemand geïnteresseerd was in de dagzege. Na zestig kilometer hadden Van Poppel en consorten al dik acht minuten bij elkaar gereden. De voet van de eerste klim van de dag - de Col de Peyresourde - lag pas op 62,5 kilometer van de streep. Het verschil kon dus nog wel wat verder oplopen. Uiteindelijk was het Israel Start-Up Nation dat als eerste interesse toonde in dagsucces. Het schoof wat hulp naar de kop van het pak, net als Arkéa-Samsic.

Met hulp van de ploegen van Dan Martin en Michael Woods bij Israel en Nairo Quintana bij Arkéa, stabiliseerde de voorsprong van de kopgroep rond de acht minuten bij het ingaan van de laatste honderd kilometer. Daar ging nog een snokje vanaf toen er op 65 kilometer van de finish gesprint kon worden voor de tussensprint. De hoofdprijs was reeds vergeven, maar er lagen nog wel wat punten te rapen voor Mark Cavendish en de anderen. Terwijl Van Poppel vooraan de meeste sprintpunten raapte, was het Michael Matthews die een puntje inliep op Cavendish. Zij waren met Sonny Colbrelli ook de enige drie die meededen om de spurt.

Quintana en Poels sluipen weg op Col de Peyresourde

Terwijl Cavendish en Matthews nog bijkwamen van de tussensprint, was de kopgroep van zes al begonnen aan de eerste klim van de dag. De Col de Peyresourde - 13,2 kilometer aan 7,0 procent gemiddeld - was de eerste van drie supercols deze dag. Het was de plek waar Arkéa-Samsic het tempo nog eens opschroefde, in dienst van Quintana. Meteen was er weinig meer over van Israel Start-Up Nation, waar alleen Woods en Martin konden volgen. Het ging vooraan met Élie Gesbert zelfs zo hard, dat hij er samen met Quintana doodleuk vandoor reed. Bergkoning Wout Poels was bij de pinken en volgde het wiel van de gevaarlijke Colombiaan. Pierre Latour sloot niet veel later ook aan. In het peloton nam UAE Team Emirates andermaal de controle.

Door de tempoversnellingen in het peloton vormde zich al snel een bus, met daarbij veel sprinters en helpers, én verrassend genoeg ook Michael Kwiatkowski namens INEOS. Vooraan hadden we op dat moment nog zeven kilometer te klimmen voor de kopgroep, met 6.40 minuten voorsprong op de groep Gesbert, Quintana, Poels en Latour. Het peloton onder leiding van UAE gaf steeds een beetje meer toe, maar zat in die fase nog maar op een half minuutje en op zeven minuten van de kop. Toen Gesbert, Quintana en Poels uiteindelijk inzagen dat al hun werk voor hoogstens één bergpuntje zou zijn, lieten ze zich inlopen door het peloton. Latour ging wel door, in achtervolging op de zes leiders, die samen de top van de eerste col rondden. Turgis pakte de meeste bergpunten.

Perez alleen op Col de Val Louron-Azet, UAE maakt indruk

Na de top van de Col de Peyresourde - waar het inmiddels wat uitgedunde peloton onder leiding van UAE boven kwam op vier minuten van de kopgroep - volgde een snelle afdaling naar de voet van de Col de Val Louron-Azet. Daar kwam de kopgroep met vijf aan, want Chevalier kon het tempo naar beneden niet volgen. Latour reed er in de afzink ook nog ergens tussenin, maar hij voelde in de afdaling het peloton al snel in zijn nek hijgen. Meteen bij de start van de klim sloeg de kopgroep verder uiteen en hielden we alleen Perez, Turgis en Godon over. Pöstlberger en Van Poppel gingen overboord. Het peloton rekende eenzame achtervolger Latour in en begon aan de klus met dik vier minuten achterstand op de drie overgebleven leiders.

Met Marc Hirschi, Rafal Majka, Rui Costa, Davide Formolo én Brandon McNulty nog voor hem, maakte het UAE van Pogacar een uitstekende indruk. Het liep langzaam in op de kop, waar al snel alleen Perez nog overbleef. De man van Cofidis was de laatst overgebleven vluchter, maar hij moest nog 33 kilometer alleen zien te overleven, inclusief anderhalve klim. Latour had overduidelijk ook ambities, maar toen de klimmer het op de tweede klim nog eens probeerde, kwam hij helemaal niet echt weg. UAE hield het tempo strak en hengelde de vroege vluchters één voor één binnen. De enige twee die tegenstribbelden waren Perez én Godon. De Fransman van AG2R had z'n tweede adem gevonden en kreeg Perez vlak onder de top terug in het vizier. Die kwam wel als eerste boven, met Godon vlak erachter. Het peloton gaf op de top 3.42 toe, met Poels als eerste voor de bergpunten.

Valse start voor Kelderman op Col du Portet, grote namen lossen

Na een snelle afdaling, waarbij Sepp Kuss namens Jumbo-Visma bijna uit de bocht vloog in het peloton, kwam Perez inmiddels met Godon als eerste aan in de vallei. Turgis was de enige vroege vluchter die er nog tussen reed en die nog niet was teruggewapperd tot in, of zelfs achter het peloton. Wat nu nog restte was de beklimming van de Col du Portet, een monster van 16,1 kilometer aan 8,6 procent! Een valse start was er alvast voor Wilco Kelderman, de kopman van BORA-hansgrohe ging onderuit, maar keerde net op tijd terug aan de staart van het peloton. Daar werkte Formolo voor UAE, dat ook McNulty en Majka nog over had voor Pogacar. Heel hard ging het nog niet, getuige de voorsprong van Perez en Godon, die intact bleef op 3.42 minuten.

Dat Quintana en Julian Alaphilippe de rit niet gingen winnen, werd al snel duidelijk toen ze moesten lossen. Ook Wout van Aert moest al snel passen, waarmee Jonas Vingegaard alleen Kuss nog bij zich had. Richard Carapaz had het bij INEOS ook al niet breed, met alleen Jonathan Castroviejo nog bij zich. Geraint Thomas en Richie Porte konden niet langer mee. Toen vooraan Majka de rol overnam en als laatste knecht diende, dunde de boel nog sneller uit. Uit de top tien waren Enric Mas en Guillaume Martin gezien, de andere acht hielden stand, inclusief Kelderman. Majka legde er echter enorm hard de pees op.

Perez voor de strijdlust, Pogacar zet finale in vuur en vlam

Vooraan werd de prijs voor de strijdlust overtuigend gewonnen door Perez, die Godon nog eens overboord slingerde en de laatste dertien kilometer mocht gaan dromen. Zijn voorsprong op het peloton liep, door toedoen van Majka, al snel onder de twee minuten en de klassementsmannen moesten nog uit hun hok komen. Opvallende aanwezigen bij de groep favorieten waren Michael Woods en Dylan Teuns, waarbij vooral Woods als bedreiging kon worden gezien voor de bolletjestrui van Poels. Maar kon de Canadees mee als de sterksten uit koers op de pedalen gingen staan? Perez had nog tien kilometer voor de wielen en een dikke minuut over, hij wist ook al snel dat het niet voor hem ging zijn.

Pello Bilbao, de nummer tien uit het klassement, rook kansen om te stijgen en versnelde als eerste. Pogacar liet echter Majka een laatste beuk uitdelen en toen de Pool geparkeerd stond, ging Pogacar zelf. Kelderman moest meteen laten lopen, net als Alexey Lutsenko. Pogacar liet Vingegaard even op kop rijden, keek eens achterom en ging nog eens. Vingegaard, Rigoberto Urán en Carapaz konden als enige drie mee met de Sloveen. Toen Pogacar het tempo strak hield, moest ook Urán overboord.

Pogacar, Vingegaard of Carapaz?

Pogacar en Vingegaard keken elkaar eens aan en Vingegaard besloot over te nemen. Hij had plek twee in het klassement in zicht, nu Urán eraf lag. Carapaz hing eraan en vond het wel best zo. En er moest nog zeven (!) kilometer geklommen worden. Sergio Higuita zette zich in het eerste achtervolgende groepje op kop voor Urán, waar ook Ben O'Connor z'n karretje aan koppelde. Kelderman reed zijn eigen tempo en nam David Gaudu en Bilbao in z'n kielzog mee terug naar het wiel van het groepje Urán. Die groep werd zo flink aangedikt en gaf al snel een halve minuut toe naar Pogacar en consorten. De enige vraag was nu nog: wie gaat deze etappe winnen?

Terwijl Gaudu vanuit het tweede groepje wegreed en zo zijn naderende top tien-plek extra glans gaf, bleven Pogacar en Vingegaard kop over kop rijden. Carapaz zat te sterven in het wiel, maar hield knap stand bij het ingaan van de laatste vijf kilometer. We gingen ook langzaam over de 2.000 meter, een voordeel voor de man van INEOS. Gaudu werd ondertussen op driekwart minuut gereden, de groep-Kelderman al op een dikke minuut. En dan was het nog wachten op de explosie bij de voorste drie, voor de ritwinst.

De eerste stoot kwam op twee kilometer van de top, maar Vingegaard en Carapaz bleven eraan hangen. 300 meter later ging Pogacar nog eens en met nog anderhalve kilometer te gaan was daar plots Carapaz. Vingegaard moest opeens overboord en Carapaz trok nu vol door. Op 250 meter van de top kwam Vingegaard terug en konden ze het uitmaken in een sprint naar de finish. Pogacar liet zien wie de baas is en zegevierde met een gaatje, voor Vingegaard en Carapaz. Gaudu werd uiteindelijk vierde, O'Connor vijfde. Kelderman kwam als zesde over de streep.

Uitslag etappe 17 Tour de France 2021

Lees etappe 17 van de Tour de France 2021 terug via onze liveblog!

Volgde je de liveblog via onze app? Klik dan hier voor het overzicht via onze browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

[Update] Zaak Van Aert-Nuyens kent vooralsnog geen einde: beide partijen in cassatie

(14 mei 2021) Nick Nuyens is allerminst van plan om de strijdbijl te begraven in de zaak tegen Wout van Aert. De Belgische re...

IDL Kijktip | Van Aert verrast nietsvermoedende kinderen met skills in opa-kostuum

Eentje uit de oude doos, maar dan een heel goede oude doos: de redacteur van dienst zat afgelopen week verveeld op Twitter te...

Programma en uitslagen WK baanwielrennen 2021 | Slotdag met volop Nederlandse kansen

Het EK baanwielrennen mag dan pas net achter de rug zijn, de dames en heren van de baan krijgen niet veel tijd om daarvan te...

Column: Een polonaise voor de Sloveense Van der Poel als perfecte ode aan de wielersport

Nationalisme is een rare eigenschap. Als iemand in hetzelfde land geboren is als jij, schept dat meteen een band. Op vakantie...

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2021 | 'De Kuil' staat centraal in spectaculaire cross

Na een jaar afwezigheid keren de veldrijders terug in de mythische 'Kuil van Zonhoven', inmiddels één van de traditionele vel...

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2021 | Nederlandse kanshebbers op de VAM-berg!

Terwijl het mannenpeloton alle WorldTour-koersen al achter de rug heeft voor het seizoen 2021, mogen de vrouwen nog eenmaal o...

WK Baanwielrennen: Wild en Pieters, Duitse vrouwen en Hayter vieren feest op dag vier

Dag vier van het WK baanwielrennen werd weer een leuke dag. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden zich door het Sprintto...

Betsema vliegt naar winst in Superprestige-cross Ruddervoorde; Brand kent off-day

Denise Betsema heeft op overtuigende wijze de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde op haar naam geschreven. De renster van...

Wielrennen op TV 23 oktober 2021 | Weg, cross en WK baan; van alles wat op zaterdag!

Genoeg te zien op zaterdag 23 oktober! Met de Ronde van Drenthe voor vrouwen staat de laatste WorldTour-wedstrijd bij de dame...

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2021 | Frisse Laurens Sweeck tegen FC Jetlag

We hebben kunnen warmdraaien met wat Ethias-crossen, vervolgens kregen we de eerste Superprestige-cross in Gieten, alvorens d...

Lees meer

Net binnen

Wielrennen op TV 24 oktober 2021 | WK baan gaat eruit met knal, spektakel verwacht in Zonhoven

In het voetbal pronken ze op zondag 24 oktober met een zogenaamde Supersunday en dan is er laat in de avond ook de Formule 1...

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2021 | 'De Kuil' staat centraal in spectaculaire cross

Na een jaar afwezigheid keren de veldrijders terug in de mythische 'Kuil van Zonhoven', inmiddels één van de traditionele vel...

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe mannen 2021 | Groenewegen en Van der Hoorn willen goed afsluiten

Nadat de vrouwen op zaterdag over de kasseien zijn gedokkerd en over de VAM-berg zijn geknald, is het op zondag de beurt aan...

IDL Kijktip | Van Aert verrast nietsvermoedende kinderen met skills in opa-kostuum

Eentje uit de oude doos, maar dan een heel goede oude doos: de redacteur van dienst zat afgelopen week verveeld op Twitter te...

WK Baanwielrennen: Wild en Pieters, Duitse vrouwen en Hayter vieren feest op dag vier

Dag vier van het WK baanwielrennen werd weer een leuke dag. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden zich door het Sprintto...

Lees meer