Madouas rijdt solo naar ritzege en leiderstrui in Luxemburg, sterke Sjoerd Bax knap tweede Wielrennen
Wielrennen

Madouas rijdt solo naar ritzege en leiderstrui in Luxemburg, sterke Sjoerd Bax knap tweede

Madouas rijdt solo naar ritzege en leiderstrui in Luxemburg, sterke Sjoerd Bax knap tweede

Valentin Madouas heeft overtuigend de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. In een lastige etappe vol hoogtemeters was hij uiteindelijk de sterkste op een punchy aankomst op de Kirchberg in Luxembourg. Sjoerd Bax werd knap tweede namens Alpecin-Deceuninck.

Het peloton begon om 12.45 uur aan een etappe van 163,8 kilometer. Daarin zaten vier gecategoriseerde beklimmingen al flink wat hindernissen voor een eerste dag. Zes renners slaagden erin om in de vlucht van de dag te belanden. Niklas Eg (Uno-X), Gil Gelders (Bingoal), Tom Sexton (Bolton Equities Black Spoke), Kasper Søgaard (Riwal), Antonio Soto (Euskaltel) en Justin Wolf (Leopard) hadden na vijftien kilometer twee minuten te pakken.

Kopgroep voert gevecht tegen de bierkaai

De maximale voorsprong van de kopgroep liep op naar een kleine zes minuten, met Trek-Segafredo dat in het peloton de controle had. Uno-X zat ook van voren met de hele ploeg. Bij het ingaan van de laatste tachtig kilometer, en één van de vier gecategoriseerde beklimmingen gehad, was het gat gedaald naar vier minuten. Quick Step-Alpha Vinyl en Groupama-FDJ namen op de Côte de Bourschied het heft in handen, waardoor er op de top nog slechts twee minuten over waren.

Met ook Sport-Vlaanderen op de voorposten van het peloton ging het rap met de voorsprong. Het noopte Gelders en Eg ertoe om te versnellen aan de kop. Gelders had onderweg ook al de meeste bergpunten vergaard en het tempo van de twee zorgde ervoor dat Soto overboord ging. De andere drie konden nog wel weer aansluiten. De laatste klim van de dag - de Côte de Stafelter met de top op negen kilometer van de finish - moest het gevecht in de kopgroep en het peloton gaan beslissen.

Geen aanval op laatste klim, alles op punchy aankomst

De vijf vroege vluchters haalden de voet van de laatste klim nog wel, maar het peloton zat er nog maar op twaalf seconden. Quick Step gaf gas, maar zij werden overvleugeld door Groupama, Trek, Uno-X en later ook UAE. Er werd hard tempo gereden, met niemand die een aanval durfde te wagen. Het kwam allemaal aan op een punchy aankomst op de Kirchberg, van 1,6 kilometer aan 6,3 procent gemiddeld.

In een technische slotfase was het Quick Step dat op kop van het peloton weer de controle had, maar op de Kirchberg kwam het toch echt aan op de benen. Kevin Geniets was als thuisrijder de eerste die aanging namens Groupama en toen de Luxemburger werd ingehaald door een groepje van zes, was het ploegmaat Madouas die weg knalde. De Fransman pakte snel een enorm gat, want er werd achter hem getwijfeld. Sjoerd Bax (Alpecin) en Clément Berthet (AG2R) reden het gat niet meer dicht.

Uitslag etappe 1 Ronde van Luxemburg 2022.

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws