Makkelijke Mathieu van der Poel-puzzel bestaat niet: 'Dingen hoeven ook niet evident te zijn' Wielrennen
Wielrennen

Makkelijke Mathieu van der Poel-puzzel bestaat niet: 'Dingen hoeven ook niet evident te zijn'

Makkelijke Mathieu van der Poel-puzzel bestaat niet: 'Dingen hoeven ook niet evident te zijn'

Alpecin-Deceuninck maakte vrijdag op het prachtige hoofdkantoor van Deceuninck in het iets minder tot de verbeelding sprekende Hooglede-Gits het wedstrijdprogramma van Mathieu van der Poel voor de komende maanden bekend. De formatie bevestigde, bij monde van ploegbaas Philip Roodhooft, tegenover onder meer In de Leiderstrui dat er bewust voor is gekozen om de zomerplanning nog niet definitief vast te leggen.

Waar we de wereldkampioen de komende weken in actie zien? Te beginnen als titelverdediger in Milaan-Sanremo, waarna hij naar België reist voor de dubbel E3 Saxo Classc en Gent-Wevelgem. Vervolgens rijdt Van der Poel ook de grote zondagsklassiekers Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en tot slot ook Luik-Bastenaken-Luik. Achter die laatste koers staat nog wel een vraagteken in plaats van uitroepteken.

Afgelopen seizoen begon VDP nog met Strade Bianche en Tirreno-Adriatico, al waren die koersen geen doorslaand succes. Vandaar dat men ervoor kiest om ditmaal te wachten tot La Primavera, ook omdat Van der Poel er natuurlijk een stevige winter op heeft zitten. ‘In 2022 was hij al eens derde in Milaan-Sanremo, en toen hebben we ook vrij laat beslist om het erbij te nemen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en we zullen zien wat dit nu brengt. Als je het elke keer op dezelfde manier doet, weet je wat je kan verwachten. Maar dan kan het in die zin ook niet de positieve richting op', stipt ploegbaas Philip Roodhooft aan.

‘Vorig jaar begon hij in Strade Bianche, dat was niet goed. Het jaar daarvoor in Milaan-Sanremo, toen was het wel goed', nuanceert Roodhooft. 'We hebben ook bij anderen – zoals Wout van Aert – al gezien dat direct winnen kan. Het is ook niet dat het nu werkt, omdat het vorig jaar ook werkte. Je kunt helemaal hetzelfde doen, maar dan toch anders voor de dag komen. Het is dus gewoon zaak om alle dingen zo goed mogelijk te doen en daar dan het beste van te maken.’

Hoe stellen Van der Poel en Alpecin-Deceuninck programma samen? 'Dat komt vrij organisch tot stand'

Verandering van spijs doet dan eten, ook bij Van der Poel. 'Dat programma stellen we in samenspraak samen. Hoe langer we nu ook samen werken, hoe makkelijker het wordt om samen tot iets te komen', aldus de CEO van de Belgische ploeg. 'Uiteindelijk komt dat vrij organisch tot stand. Maar ik kan me ook voorstellen dat hij volgend jaar weer kan zeggen: ik wil Strade Bianche weer eens rijden. Maar het blijft toch kiezen, want anders wordt het overal net niet. Met het ouder worden is er toch ook wel meer de focus op wat er echt toe doet. Op bepaalde momenten is hij iets minder impulsief, maar in het samenstellen van programma’s manifesteert het zich ook. Hij beseft ook dat het niet altijd overal goed kan zijn.'

Daartoe behoort ook de keuze om nu - mogelijk - voor Luik-Bastenaken-Luik te gaan, een wedstrijd die hij de afgelopen seizoenen skipte. ‘In het coronajaar was hij heel goed in Luik, maar het is denk ik ook niet verwonderlijk dat iemand als Mathieu elk jaar ergens iets probeert af te tasten. Een uitdaging, zonder dat het veel druk genereert. Dat zijn twee verschillende dingen. Of wij daarin ook een richting op sturen? We dwingen hem daarbij nergens toe, maar proberen wel mee te denken', stelt de Belg.

Makkelijke Mathieu van der Poel-puzzel bestaat niet: 'Dingen hoeven ook niet evident te zijn'

Roodhooft is gepokt en gemazeld in de wielerwereld en beseft dus ook maar al te goed dat het ene jaar niet per se de andere hoeft te zijn. Wat er dus volgt na een jaar waarin Van der Poel Sanremo, Roubaix en het WK won, weet hij ook niet. ‘Voorspellingen doen is heel moeilijk. Vorig jaar kwamen we uit een winter waarin Van der Poel zo gezegd op de terugweg was, maar toen heeft hij wel het WK veldrijden op een geweldige manier gewonnen en werd het voorjaar vervolgens zo succesvol als dat we ons konden bedenken. Nu is de aanloop rustiger, maar dat betekent niet dat het resultaat even goed of beter is. We zullen net als iedereen moeten afwachten. Als we vorig jaar kunnen benaderen, zou het al heel mooi zijn', vat hij het samen.

'Als ploeg zijn wij er vooral mee bezig dat we het zo goed mogelijk doen', doelt Roodhooft vooral op de dingen die men in control heeft en niet zozeer op de externe zaken waar ze geen invloed op hebben. Wat dan het resultaat is, is misschien van ondergeschikt belang. 'Een derde Ronde van Vlaanderen is plezant, maar een tweede Roubaix ook. Het collectieve doel voor ons is om een succesvol voorjaar te verwezenlijken, dat is waar we hard voor hebben gewerkt en wat belangrijk is voor ons. Als Mathieu van der Poel dan een succesvol voorjaar heeft, dan is dat voor ons ook zo. Als hij dat niet heeft, wordt het voor ons ook een pak moeilijker', beseft hij tegelijkertijd.

Van der Poel moet ook in zomer keuzes maken: 'Het is sowieso geen evidente puzzel'

De makkelijke Mathieu van der Poel-puzzel bestaat niet voor iemand met zoveel kwaliteiten. Na het gebalde voorjaar volgt ook nog een zomer waarin de Olympische Spelen (zowel weg als mountainbike), Tour de France, het WK en tal van andere wedstrijden tot de opties behoren. ‘Het is een moeilijke puzzel', bevestigt Roodhooft over die planning. 'We hebben het programma bewust opgemaakt tot en met Luik.'

van der poel

Dat betekent niet dat er nog niet gesproken is over de zomermaanden. 'Er is natuurlijk al een idee welke richting het na Luik opgaat, maar het is moeilijk om dat nu al definitief vast te leggen. We weten niet hoe het voorjaar zal lopen. Er kunnen allerlei dingen gebeuren, dus we komen liever met een plan zodra we weten dat we het kunnen aanhouden. Dat verkiezen we', geeft hij de visie over het tijdstip van die keuze weer.

Toch gaf hij tussen de regels al wat kleine dingen prijs, die de gemiddelde wielervolger met een beetje logica eigenlijk ook al had kunnen bedenken. ‘Als Mathieu met mountainbike-ambitie naar de Spelen in Parijs gaat, dan zal dat via een aantal Wereldbekers zijn. Die zullen dan tussen het voorjaar en Parijs moeten komen, dus het is sowieso geen evidente puzzel. Maar dingen hoeven ook niet evident te zijn', besluit Roodhooft met een passende en gretige uitspraak.

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde! (Ad)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws