Martínez bewijst dat Evenepoel kloppen geen toevalstreffer was en flikt het opnieuw, Van Aert kiest de aanval Wielrennen
Wielrennen

Martínez bewijst dat Evenepoel kloppen geen toevalstreffer was en flikt het opnieuw, Van Aert kiest de aanval

Martínez bewijst dat Evenepoel kloppen geen toevalstreffer was en flikt het opnieuw, Van Aert kiest de aanval

Daniel Felipe Martínez heeft een waanzinnig leuke vijfde etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Colombiaan van BORA-hansgrohe was op de Alto de Malhão - net als op dag twee - explosiever dan Remco Evenepoel. Tom Pidcock, die vorig jaar won in deze rit, kwam ook tekort en werd derde.

Evenepoel stond met 47 seconden voorsprong stevig in het geel, maar met 165.8 kilometer van Faro naar Alto do Malhāo lag er nog een heel listige rit in het verschiet. Onderweg ging louter op en af, met vier gecategoriseerde beklimmingen en aankomst bovenop de Alto de Malhão. Een puist van 2,5 kilometer aan 9,8 procent en dus Soudal Quick-Step moest een dagje in het defensief.

Grote groep rijdt weg, Van Aert kiest de aanval

Vanuit de start was het aanvallen geblazen, met een hoop grote motoren die het probeerden. Nils Politt, Stefan Bissegger en Filippo Baroncini slaagden er niet om weg te komen en pas na dik zestig kilometer buffelen kwam er een groep weg. Een grote groep van twintig kreeg de ruimte van het peloton, al zaten daar gevaarlijke klanten in. Filippo Ganna, Maximilian Schachmann, Mike Teunissen, Jasper Stuyven, Per Strand Hagenes, Andreas Leknessund... Geen misselijke namen.

Bij het ingaan van de laatste veertig kilometer hadden we lange tijd een status quo gehad, met Quick-Step dat moest achtervolgen op de kopgroep. De voorsprong bungelde op dat moment nog rond de 2.30 minuten en dat was het moment voor Van Aert om te gaan. Hij greep een steil klimmetje aan om gas te geven en Ben Healy wilde mee. Hagenes liet zich namens Visma | Lease a Bike terugzakken uit de kopgroep, waardoor Van Aert en Healy een gangmaker hadden.

Van Aert, Healy en Leemreize gegrepen

Op het moment dat Magnus Sheffield - achtste in het klassement - mechanische pech ondervond, zette Quick-Step de volledige ploeg op kop. De groep-Van Aert kwam op dertig kilometer van de finish bij de leiders, en vanaf daar werd de eerste keer de Alto do Malhão bedwongen. Van Aert, Healy en de vroege vluchter Gijs Leemreize reden weg van de rest en verdedigden een voorsprong van een dikke minuut. In het peloton was het opvallend genoeg Ganna die een handje kwam helpen bij Quick-Step.

De bikkelharde wedstrijd had tot gevolg dat Evenepoel rap door z'n mannen ging. Richting de laatste klim had hij alleen Mikel Landa nog bij zich. Van Aert, Healy en Leemreize leverden snel een groot deel van hun voorsprong in en voelden het peloton in de laatste vijf kilometer al komen. Soudal Quick-Step lachte daarmee het laatste en kon met kopman Evenepoel aan het front richting de Alto de Malhão. Healy werd in de eerste meters van de slotklim als laatste bijgehaald.

Wie wint op de Malhão?

In het pelotonnetje favorieten hadden we Sergio Higuita, die voor Daniel Felipe Martínez tempo maakte. Sepp Kuss en Jan Tratnik waren namens Visma van de partij en gek genoeg was het Healy die nog eens probeerde. Martínez koos daarna het moment en kreeg meteen Evenepoel op zijn wiel. Kuss was de volgende die ging, maar de Amerikaan werd gepareerd door Tom Pidcock. Het was kijken naar elkaar, in een groepje van zeven richting de laatste honderden meters.

Kuss besloot tempo te gaan maken voor Tratnik, die zijn podiumplaats kon verdedigen. Evenepoel ging héél vroeg, met Martínez en Pidcock die nu als enige twee mee konden. De geschiedenis herhaalde zich vanaf hier, met Martínez die bleef geven en Evenepoel daarmee uiteindelijk kraakte. Pidcock probeerde het ook nog wel, maar blies zichzelf al iets eerder op. Daarmee moest Evenepoel zich troosten met eindwinst, in een ronde waarin hij bergop twee keer werd geklopt door Martínez.

Uitslag etappe 5 Ronde van de Algarve 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws