Martinez valt, Martinez wint: pocketklimmer maakt nog eens indruk in loodzware Franse koers Wielrennen
Wielrennen

Martinez valt, Martinez wint: pocketklimmer maakt nog eens indruk in loodzware Franse koers

Martinez valt, Martinez wint: pocketklimmer maakt nog eens indruk in loodzware Franse koers

Lenny Martinez (Groupama-FDJ) heeft in Frankrijk de loodzware eendagswedstrijd Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes weten te winnen. De pocketklimmer kwam bergop nog ten val, maar reed iedereen alsnog voorbij naar de zege.

Drie dagen na het eindigen van de Giro d'Italia verscheen een geheel fris peloton aan het vertrek in Puget-Theniers, waar de vierde editie van deze Mercan'Tour Clasic Alpes-Maritimes van start ging. De afgelopen jaren gingen klimmers als Richard Carapaz, Jakob Fuglsang en Guillaume Martin er met de zege vandoor, wat alles zegt over de zwaarte van het parcours.

Deze editie was nog wat interessanter, daar de beklimmingen van La Colmiane en de Col de la Coulliolle bedwongen moesten worden: twee bergen die ook centraal zullen staan in het slotweekeinde van deze Tour de France, die door de Olympische Spelen van Parijs voor één keer verplaatst worden naar het zuidelijker gelegen Nice.

Mede daardoor mocht de organisatie rekenen op een mooi deelnemersveld. Groupama-FDJ-kopmannen David Gaudu en Martinez kwamen vanuit een hoogtestage op Tenerife opdraven, terwijl ook Martin (Cofidis) en enkele goede klimmers van Israel-Premier Tech al een deel van hun voorbereiding op de Tour achter de rug hebben.

Retailleau maakt er flinke werkdag van

Nog voor het middaguur werden de coureurs op gang geschoten, waarna er na een relatief vlotte openingsfase een kopgroep van vijf renners ontstond. Daarbij Decathlon AG2R-coureur Valentin Retailleau, afgelopen weekeinde nog winnaar van de slotrit in Boucles de la Mayenne. Vier coureurs van het continentale niveau voegden zich bij hem, maar TotalEnergies had heel andere plannen.

Die ploeg koos er niet voor om de achtervolging te leiden, maar stuurde Paul Ourselin en Pierre Latour in de tegenaanval. Latour voegde zich uiteindelijk bij de eenmans overgebleven Retailleau voorin, maar had al te veel kruid verschoten en werd er even snel weer afgeblazen. Retailleau ging dan maar solo verder, waarmee hij de op kop rijdende knechten van Israel-Premier Tech en met name Groupama-FDJ tot het uiterste dwong. Net voor de top van de Colmiane slaagden ze erin om hem bij de lurven te grijpen.

Op de volgende klim deden de mannen van Gaudu er nog een tandje bij, waardoor er een groep van circa vijftien coureurs overbleef. Martinez plaatste vervolgens zijn aanval, maar werd gecorrigeerd door collega-pocketklimmer Matthew Riccitello van Israel-Premier Tech. Die Amerikaan plaatste op zijn beurt een versnelling, maar zodoende werd het wel een tactisch spel.

Rare valpartijen met invloed op de koers

Martinez gooide daarbij een beetje zijn eigen glazen in door een onnozele valpartij, met als oorzaak het aantikken van het achterwiel van een voorganger. Even later overkwam hetzelfde Martin en Ivan Ramiro Sosa, op exact dezelfde wijze. Vervolgens ontstond er een moment van vertwijfeling, waar Gaudu en George Bennett (Israel-Premier Tech) van probeerden te profiteren met een aanval.

De Nieuw-Zeelander loste zijn Franse opponent daarbij uit het wiel, waarna Martinez zijn oudere ploeg- en landgenoot weer voorbij stak en naar voren reed. Riccitello, Lotto-Dstny-pion en Clément Berthet volgden gezwind, maar de renner van Decathlon AG2R had vervolgens ook nog redelijk wat over en besloot solo te gaan.

Martinez zat even in de mangel bij het duo van Israel-Premier Tech, maar wist zich uiteindelijk toch los te wrikken en naar voren te rijden. Net voor de top van de Coulliole loste hij Berthet, die met zijn zwaardere gestalte wel vrij simpel terug kon keren in de afzink. Vervolgens was het wachten tot de laatste anderhalve kilometers, die nog lelijk opliepen.

Uitslag Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news