Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar met ritwinst en eerste roze trui; Girmay tweede Wielrennen
Wielrennen

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar met ritwinst en eerste roze trui; Girmay tweede

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar met ritwinst en eerste roze trui; Girmay tweede

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix maakte zijn favorietenrol waar op een slotklim van 5,5 kilometer en klopte precies de mannen die ook waren voorspeld. Biniam Girmay werd in het sprintje tweede, Caleb Ewan viel in de laatste vijftig meter.

We hadden er weken naar uitgekeken en de Hongaren waren massaal naar Boedapest gekomen om langs de weg het peloton te begroeten. Mooie beelden, maar koerstechnisch lag het snel in de plooi. Nadat de vlag voor de officiële start was gezwaaid, waren Mattia Bais en Filippo Tagliani in een duo-aanval van Drone Hopper-Androni vertrokken. Toen ze achterom keken, reed het peloton al over de breedte van de weg.

Bais en Tagliani pakken tien minuten, Alpecin-Fenix en Intermarché reageren

Terwijl er in het pak vrolijk werd gebabbeld en Van der Poel en Tom Dumoulin elkaar de hand schudden, reden Bais en Tagliani snel ver weg. Maximaal kregen ze 10.30 minuten, alvorens er in het peloton dan toch een mannetje naar voren werd geschoven. Het was Senne Leysen, die als ploegmaat van Van der Poel de boel moest gaan controleren. Hij kreeg al snel hulp van Rein Taaramäe van Intermarché-Wanty-Gobert.

Van der Poel en Biniam Girmay lieten zo in hun kaarten kijken en de twee knechten van deze kanshebbers reden er rap een paar minuten af. Met een dikke vijf minuten achterstand kwam het peloton aan bij de tussensprint, de eerste van deze Giro. In de strijd om plek drie was het Giacomo Nizzolo die Arnaud Démare klopte. Beide sprinters van Israel-Premier Tech en Groupama-FDJ lieten zo ook al merken dat ze deze ronde kijken naar het puntenklassement.

Van den Berg schiet te hulp, stress richting de finale

Terwijl de sprinters even uithijgden en hun plekje terug zochten in het pak, kwamen Leysen en Taaramäe weer naar voren. Ze knabbelden rustig tijd af van de achterstand, maar toen Julius van den Berg zich namens EF Education-EasyPost ook vooraan meldde, ging het plots heel hard met het verschil. De Nederlandse ploegmaat van Magnus Cort Nielsen zorgde er samen met Leysen en Taaramäe voor dat we op vijftig kilometer van de streep nog maar een minuut verschil over hadden.

Dat ging te rap, zo beaamde ook het peloton. Bais en Tagliani werden aan het elastiek gebonden en bungelden zo wat op en neer richting de laatste dertig kilometer. Het was op dat moment dat de treintjes van de diverse ploegen al naar voren kwamen. De één wilde z'n klassementsrenner beschermen, de ander ging voor ritwinst; een stressvolle bedoeling en nog best lang te gaan. We vingen de laatste dertig kilometer aan met een voorgift van een minuut voor Bais en Tagliani.

Kopgroep gegrepen, Naesen gaat ervoor op de slotklim

Daar was vijf kilometer en een tussensprintje (voor het tussensprintklassement) weinig meer van over. Nervositeit zorgt namelijk voor adrenaline en van adrenaline ga je harder trappen. Bais en Tagliani kwamen snel in zicht van de nerveuze meute, maar ze mochten er toch nog kilometers lang voor blijven rijden. Pas op dertien kilometer van het einde waren ze eraan voor de moeite en kon de gang naar de slotklim beginnen. Het was dringen met treintjes, die allemaal vooraan wilden zitten bij het opdraaien van de laatste 5,5 kilometer.

Nog voordat we eraan begonnen waren, lagen Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Jan Tratnik (Bahrain) eraf na een vervelende crash. Lotto Soudal wachtte uiteraard niet en draaide als eerste de klim op. Alpecin-Fenix snelde naar de kop voor Van der Poel en bepaalde het tempo richting de laatste vier kilometer. Toen de wat steilere kilometers begonnen, ging Lawrence Naesen er namens AG2R voor. De Belg reed een mooi gaatje bijeen, met INEOS Grenadiers dat nu het heft in handen nam.

Ballerini valt, Kämna valt aan, maar het wordt punchen!

Terwijl Naesen richting de laatste twee kilometer knalde, werd er in het peloton bergop gevallen door Davide Ballerini van Quick Step. Lang om daar om te treuren was er niet, want vooraan was Lennard Kämna voor BORA-hansgrohe in de aanval gegaan. Hij reed naar Naesen toe en liet hem achter, met Intermarché dat het tempo heel strak hield voor z'n sprinter Girmay. Meer dan zes seconden kreeg Kämna niet en dat was niet voldoende om de mannen met een explosie af te houden.

In de laatste 900 meter viel Kämna stil en ging Davide Formolo (UAE) op de pedalen staan. De klassementsmannen zaten allemaal van voren en het was kijken naar Van der Poel, Ewan en Girmay. Ze zaten er alle drie en het werd sprinten tussen die drie. Girmay ging aan, met Ewan ogenschijnlijk ijzersterk. Van der Poel knalde er echter overheen en reed naar ritwinst en het roze. Girmay werd tweede en de arme Ewan viel in de laatste vijftig meter, doordat hij tegen het wiel van Girmay reed. Pello Bilbao werd daardoor derde.

Uitslag etappe 1 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 1 in de Giro d'Italia 2022 terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws