Matthew Walls (BORA-Hansgrohe) is na horrorcrash weer terug: 'Ik wil weer winnen' Wielrennen
Wielrennen

Matthew Walls (BORA-Hansgrohe) is na horrorcrash weer terug: 'Ik wil weer winnen'

Matthew Walls (BORA-Hansgrohe) is na horrorcrash weer terug: 'Ik wil weer winnen'

Een horrorcrash: zo mag de valpartij op 31 juli 2022 tijdens de Commonwealth Games in Birmingham wel genoemd worden. Veel renners gingen tijdens de scratchrace tegen de grond, maar de val van Matthew Walls was het meest naar: hij werd op volle snelheid het publiek in getorpedeerd.

Opmerkelijk genoeg werd Walls diezelfde nacht uit het ziekenhuis ontslagen met slechts kleine kneuzingen en wonden. Maar de echte klachten begonnen pas een paar dagen na de val. De 24-jarige renner kreeg namelijk te maken met het postcommotioneel syndroom, oftewel symptomen die na een hersenschudding kunnen optreden. Hierdoor zijn de klachten niet binnen enkele dagen of weken verdwenen, zoals bij een normale hersenschudding het geval is. Maar Walls was pas zes weken na de val verlost van de symptomen.

De tekst loopt na de video verder.

Heftige beelden van de crash. 

'Het duurde heel lang voordat ik de symptomen kreeg', vertelt Walls aan Cycling Weekly. 'En het was heel vreemd, want de eerste paar dagen na de crash was ik eigenlijk in orde en had ik geen problemen. Maar toen ik thuiskwam, raakte het me. En het raakte me behoorlijk. Het duurde lang, ongeveer zes weken, voordat ik in orde was en geen symptomen van de hersenschudding meer had.'

Geen normaal leven

De klachten aan zijn hoofd hadden een grote impact op het dagelijks leven van de sprinter: 'Harde geluiden waren een behoorlijk slechte trigger voor mij. 'Als ik mijn dagelijkse wandeling van twintig minuten maakte, ging ik naar buiten en hoorde ik auto's voorbij komen, dat voelde niet goed. Ik wilde weer terug naar binnen.'

'Ik werd heel gemakkelijk duizelig. Ik kon tien minuten tv kijken en ik dan werd ik alweer duizelig of kreeg ik hoofdpijn. Langzaam, naarmate de weken vorderden, kon ik wat meer kijken en werd het leven normaler, maar het kostte tijd. Het was hetzelfde op mijn telefoon: te veel op het scherm kijken en ik zou hoofdpijn krijgen', aldus de Olympisch kampioen op het onderdeel Omnium tegen CyclingWeekly.

Uiteindelijk was het een lange weg terug voor de BORA-Hansgrohe coureur: 'Een paar weken later begon ik te herstellen en ging ik op de hometrainer voor een klein ritje, gewoon om de benen te laten draaien. Ik kreeg mijn hartslag tot een bepaald punt en werd weer duizelig.' Voor Walls de bevestiging dat zijn seizoen erop zat.

Einde contract

Zijn eerste rit die Walls weer buiten kon doen, omschrijft hij als een 'ruige rit': 'Ik voelde me erg ongemakkelijk. De eerste paar uur proberen in een rechte lijn te rijden was zwaar. Ik voelde me gewoon zo wiebelig en was er niet aan gewend.'

Voor Walls breekt volgend jaar een belangrijk jaar aan. De Brit gaat namelijk zijn laatste contractjaar bij de Duitse formatie in. 'Na zo'n slecht seizoen dit jaar wil ik weer overwinningen op de weg behalen. Ik win niet de meeste wedstrijden in vergelijking met andere renners, maar ik kan mezelf normaal gesproken in een goede positie plaatsen en het goed doen. Ik ben meer een tactische sprinter en wil mezelf weer laten zien.'

Tot nu toe heeft Walls twee prof-overwinningen op zijn naam staan. In 2021 won hij een etappe in Ronde van Noorwegen en de Gran Piemonte. Bij BORA-Hansgrohe zijn Sam Bennett, Jordi Meeus en Danny van Poppel de andere sprinters van dienst.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws