Maximaal uit Mexico: Isaac del Toro staat net als Shirin van Anrooij symbool voor nieuwe generatie in Avenir Wielrennen
Wielrennen

Maximaal uit Mexico: Isaac del Toro staat net als Shirin van Anrooij symbool voor nieuwe generatie in Avenir

Maximaal uit Mexico: Isaac del Toro staat net als Shirin van Anrooij symbool voor nieuwe generatie in Avenir

Kent u Isaac del Toro al? Deze 19-jarige Mexicaan uit 2003 kreeg het onlangs voor elkaar om de Tour de l'Avenir op zijn naam te schrijven en wordt nu gelinkt aan ploegen als UAE Team Emirates. Ook bij de beloften vrouwen is de wedstrijd zeer prestigieus. De Nederlandse topcrosser Shirin van Anrooij ging er daar met de zege vandoor. In de Leiderstrui zet de grootste talenten van de Ronde van de Toekomst voor u op een rijtje.

De Ronde van de Toekomst is een geweldige graadmeter voor jonge talenten. Al helemaal in de laatste jaren boekt de winnaar van de Tour de l'Avenir bijna direct ook klinkende resultaten bij de profs. Ter referentie een lijstje van de winnaars sinds 2016: David Gaudu, Egan Bernal, Tadej Pogacar, Tobias Foss, Tobias Halland Johannessen en Cian Uijtdebroeks.

Het moge dan ook geen verrassing zijn dat In de Leiderstrui met veel belangstelling naar de meest recente editie van de Tour de l'Avenir heeft gekeken, om te analyseren welke talenten de volgende Tadej Pogacar kunnen worden. Drie namen springen bij de heren direct in het oog. Daarnaast werd er voor het eerst een Tour de l'Avenir voor beloften vrouwen georganiseerd, waar ook geweldige talenten aan meededen.

Isaac Del Toro

Lang niet iedereen had de 19-jarige Isaac Del Toro op zijn of haar favorietenlijstje staan voorafgaand aan de Tour de l'Avenir. Met jongens als Archie Ryan (volgend jaar EF), Johannes Staune-Mittet (volgend jaar Jumbo-Visma) en Matthew Riccitello (nu al Israel-Premier Tech) aan de start, was Del Toro maximaal een outsider, ondanks zijn tiende plek in de Sibiu Tour en zijn derde plek in de Giro della Valle d'Aosta.

In de Tour de l'Avenir verloor de Mexicaanse ploeg twee minuten op de Denen in de ploegentijdrit, waardoor Del Toro tijd goed moest maken op vrijwel al zijn concurrenten. Twee dagen later op de Col de la Loze liet hij meteen zien uit welk hout hij gesneden is. Hij reed weg samen met Riccitello en won op straffe wijze de rit. De verschillen achter het duo waren groot. De nummer drie volgde op een halve minuut en de nummer vier op 1.14 minuut.

Del Toro reed vervolgens een prima klimtijdrit in de zevende etappe, maar verloor daar wel 45 seconden op de formidabele Riccitello. Eigenlijk leek de strijd om de eindzege al gestreden, maar Del Toro toverde een truc uit de hoge hoed. Al op de Col de l'Iseran, met nog ruim zestig kilometer te gaan, reed de Mexicaan weg bij Riccitello. De Amerikaan ging lang in de achtervolging, maar moest uiteindelijk zijn leiderstrui afgeven aan Del Toro. Riccitello werd zelfs nog van het podium gereden en eindigde als vierde in het klassement. Naar verluidt heeft UAE Team Emirates intussen interesse in de Mexicaan.

Matthew Riccitello

Ondanks zijn inzinking in de laatste etappe, maakte Riccitello wel een geweldige indruk in de Tour de l'Avenir. Dat mocht ook wel, aangezien de Amerikaan bezig is met zijn eerste jaar als professional bij Israel-Premier Tech. Hij reed zelfs al de Giro d'Italia. Hij reed nul keer naar de top tien in een etappe, maar was er in de hele lastige klimtijdrit naar Monte Lussari wel dichtbij. Hij werd elfde, drie seconden achter Jay Vine en voor mannen als Eddie Dunbar en Lennard Kämna.

Maximaal uit Mexico: Isaac del Toro staat net als Shirin van Anrooij symbool voor nieuwe generatie in Avenir
Riccitello deed als neoprof al mee aan de Giro d'Italia

Eerder in het jaar werd Riccitello ook al negende in de Vuelta a San Juan en zeventiende in de UAE Tour. Ook werd hij zestiende in de Tour of the Alps. Allemaal geen wereldschokkende resultaten, maar voor een eerstejaarsprof meer dan verdienstelijk. In de Tour de l'Avenir was hij eigenlijk zeven dagen de evenknie van Del Toro. De ene dag was Riccitello beter, de andere dag had Del Toro de sterkere benen. De einduitslag was dus representatief voor de krachtsverhoudingen.

Giulio Pellizzari

De laatste man die we uitlichten, is Giulio Pellizzari. Deze Italiaanse klimmer werd tweede in het eindklassement van de Tour de l'Avenir en komt net als Del Toro uit 2003. Als eerstejaars belofte ging hij in 2022 direct naar Bardiani, de Italiaanse ploeg die door de jaren heen veel jonge talenten heeft grootgebracht. Denk aan Sacha Modolo, Enrico Battaglin en recenter nog Filippo Zana.

In zijn eerste jaar als prof liet Pellizzari niet heel veel geweldige dingen zien, maar dat is in 2023 heel anders. Hij werd derde in een rit in de Tour of the Alps, won de Giro del Medio Brenta en werd twaalfde in de Sibiu Tour. Pellizzari behoorde ook tot de outsiders voor de Tour de l'Avenir. Hij reed meer dan degelijk en werd onder andere vierde op de Col de la Loze. De grootste verrassing kwam echter op de slotdag.

Hij was de enige die weerstand kon bieden aan de ontketende Del Toro. Waar mannen als Riccitello, Ryan en William Junior Lecerf het hoofd moesten buigen, excelleerde Pellizzari juist. De jonge Italiaan bleef niet alleen als enige bij zijn Mexicaanse vluchtgenoot, maar won ook nog eens de sprint (en daarmee dus de etappe). Met een tweede plek in het eindklassement sloot hij de Ronde van de Toekomst af.

Shirin van Anrooij

Van Anrooij heeft eigenlijk geen introductie nodig. De Nederlandse van Lidl-Trek behoort in het veldrijden tot de absolute wereldtop (en won het WK in Hoogerheide bij de beloften) en wordt ook steeds beter op de weg. Dit jaar werd ze al derde in de Amstel Gold Race en eerste in de Trofeao Alfredo Binda.

In 2022 werd Van Anrooij ook veertiende in de allereerste Tour de France Femmes. Dit jaar verkoos ze een stap naar de beloftenronde echter boven een nieuwe poging bij de profs. Het bleek alleen geen gemakkelijke wedstrijd. In In de openingstijdrit moest ze 23 seconden toegeven op ritwinnares Antonia Niedermaier. Pas op de slotdag, op vrijdag 1 september, kon ze haar achterstand ombuigen.

Maximaal uit Mexico: Isaac del Toro staat net als Shirin van Anrooij symbool voor nieuwe generatie in Avenir
Van Anrooij (rechts) met haar medecrossers Puck Pieterse (midden) en Fem van Empel (links)

En dat deed de Nederlandse met overmacht. In de rit naar Sainte-Foy-Tarentaise verpulverde ze de concurrentie. Anna Schackley eindigde als tweede op maar liefst 2.20 minuten van de Nederlandse. Van Anrooij zette met veel bravoure het klassement naar haar hand en liet opnieuw zien waarom zij een van de allergrootste wielertalenten van het moment is.

Antonia Niedermaier

De dominantie van Van Anrooij in de slotrit ondermijnt enigszins de geweldige prestatie die Niedermaier heeft geleverd. De twintigjarige Duitse is zeker geen pannenkoek en wist op straffe wijze een rit te winnen in de Giro Donne van dit jaar. In een heuvelrit versloeg ze niemand minder dan Annemiek van Vleuten.

Niedermaier kan goed klimmen, maar is geen pure klimster. In 2023 excelleert ze vooral in de tijdritten en die lijn trok ze door in de Tour de l'Avenir Femmes. Ze verpulverde Anna Shakley, Shirin van Anrooij en Cedrine Kerbaol (die overigens een maand eerder nog twaalfde werd in de Tour de France Femmes) en had meteen een mooie voorsprong te pakken. In de dagen die volgden behield ze haar trui, maar Van Anrooij was bergop simpelweg een maatje te groot. Uiteindelijk werd de Duitse vierde in het klassement. Desalniettemin was Niedermaier een van de betere rensters deze Tour de l'Avenir.

Anna Shackley

Shakley, die achter Blanka Vas en Van Anrooij eerder in augustus nog derde werd op het WK voor beloften vrouwen, heeft opnieuw laten zien waarom ook zij een vrouw is om rekening mee te houden in de komende jaren. De Britse reed een zeer constante Tour de l'Avenir. In de tijdrit was ze zelfs sneller dan Van Anrooij. Enkel Niedermaier was nog sneller.

Waar Niedermaier zes minuten verloor in de slotrit, kon Shackley haar achterstand knap beperken tot 'slechts' 2.20 minuten. De Britse laat daarnaast dit hele jaar al goede vorm zien. Zo werd ze vierde in de UAE Tour voor vrouwen en dertiende in de Giro Donne. In de schaduw van Van Anrooij, liet Shackley zien een enorm goede renster te zijn, die zo nog flinke stappen kan zetten in haar ontwikkeling.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws