McNulty geeft Roglic en Alaphilippe geen kans met knappe solo in Ardèche Classic Wielrennen
Wielrennen

McNulty geeft Roglic en Alaphilippe geen kans met knappe solo in Ardèche Classic

McNulty geeft Roglic en Alaphilippe geen kans met knappe solo in Ardèche Classic

Brandon McNulty heeft zaterdag de Faun-Ardèche Classic gewonnen. De Amerikaan sprong in de finale mee met onder andere Sepp Kuss, waarna hij zijn medeaanvallers gelijk afschudde. Vervolgers toverde McNulty een fenomenale solo uit zijn benen waarmee hij de overwinning veiligstelde.

Terwijl ploegmaat Wout van Aert en co in België hun eerste wedstrijdkilometers wegmalen, beginnen Primoz Roglic en Jonas Vingegaard in Frankrijk hun seizoen. De Jumbo-Visma's nemen het op tegen onder meer Julian Alaphilippe in de Faun-Ardeche Classic.

Kopgroep van drie, Jumbo-Visma achtervolgt

Drie renners kregen vroeg een vrijgeleide van het peloton: Bruno Armirail (Groupama-FJ) was de bekendste, met Jérémy Cabot en Mathias Le Turnier in zijn spoor. Lotto Soudal, Jumbo-Visma en Quick Step-Alpha Vinyl controleerden de voorsprong van het trio. De voorsprong van de aanvallers liep op tot maximaal 4.30 minuten.

In het vervolg brachten de achtervolgende ploegen het tijdsverschil beetje bij beetje terug. Zo had de kopgroep met nog zestig kilometer te gaan al twee minuten ingeleverd. Het tempo zat er bij het peloton dus goed in, met als gevolg dat de eerste renners al moesten lossen.

Waar er al renners moesten lossen, werden er vooraan het peloton ook al wat aanvallen geplaatst. De nervositeit nam duidelijk toe met de naderende finale. Intussen bleef van het drietal vooraan een tweetal over. Le Turnier kon het tempo van Armirail en Cabot niet meer volgen.

Roglic en Alaphilippe maken koers

De twee koplopers begonnen met een voorsprong van 1.30 minuut aan de laatste dertig kilometer, die werd afgetrapt met de Mur de Cornas (1,9 km aan 8,2%). Daar barstte de koers los. Waar Armirail vooraan Cabot liet staan, maakten Roglic en Alaphilippe koers in het peloton, dat onder de versnellingen van de twee wereldtoppers in stukken brak.

Na het korte klimmetje viel het echter weer enigszins stil, waardoor de groep achter de eenzame Armirail nog steeds uit flink wat renners bestond. Het volgende obstakel diende zich daarentegen alweer aan met de Saint Romain de Lerps (6,3 km aan 7%). Deze keer was het Sepp Kuss die namens Jumbo-Visma ten aanval trok. De Amerikaan beschikte overduidelijk over goede benen tijdens zijn seizoensdebuut.

McNulty gaat solo en pakt mooie voorsprong

Kuss kreeg op de klim gezelschap van onder meer Mauri Vansevenant, Clément Champoussin en McNulty. Die laatste twijfelde niet en ging er gelijk solo van tussen. Armirail was ondertussen ingelopen. De groep met Roglic en Alaphilippe volgde op een halve minuut van McNulty.

De Amerikaan van UAE Team Emirates liep zelfs uit naar een minuut op het uitgedunde peloton, waar Jumbo-Visma, Quick Step en Cofidis intussen een achtervolging op touw probeerden te zetten. Het belang van Jumbo-Visma om te achtervolgen werd alleen maar groter omdat Kuss bij de achtervolgers moest lossen. Zijn voormalige kompanen Vansevenant en Champoussin volgden op dat moment op ongeveer zeventien seconden van McNulty.

Het was vervolgens in volle vaart richting de laatste helling van de dag, een loeisteile muur: de Val d'Enfer (1,5 km aan 10,1%), waarvan de top op slechts een kleine vijf kilometer van de finish lag. Als Alaphilippe en Roglic nog ambities hadden moesten ze snel iets doen, want de voorsprong bleef ruim een minuut. Vansevenant en Champoussin hadden wat dat betreft betere papieren. Zij volgden op zo'n dertig seconden van de leider en kregen versterking. Kuss wist in de afdaling van Saint Romain de Lerps namelijk weer terug te keren.

Kuss nadert op klim, maar komt te laat

De terugkeer van Kuss leek echter weinig te helpen, want McNulty liep alleen maar verder uit. Bij het aanvangen van de laatste klim had hij bijna vijftig seconden op de drie achtervolgers. Toch gaven de achtervolgers zich niet zomaar gewonnen. Op de steile passages waagde Kuss een laatste poging om terug te keren. Enkel Vansevenant kon met zijn zwoegende stijl hem volgen.

Op de klim wist Kuss weer twintig van de voorsprong van de Amerikaan af te snoepen. De klim was voor de renner van Jumbo-Visma echter te kort. McNulty haalde in de afdaling en het resterende vlakke stuk weer zijn harddrijdersbenen naar boven en stelde zodoende de winst veilig. Achter de Amerikaan won Vansevenant de sprint van Kuss om de tweede plek.

Uitslag Faun-Ardèche Classic 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws