Ontketende Wout van Aert dendert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad Wielrennen
Wielrennen

Ontketende Wout van Aert dendert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Ontketende Wout van Aert dendert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Wout van Aert heeft na een wervelende editie de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Belgisch kampioen knalde op de Bosberg weg bij de concurrentie en zag ze pas na de finish terug.

De ogen van heel wielerminnend België waren zaterdagochtend op de Omloop Het Nieuwsblad gericht. Eindelijk, eindelijk mocht het weer: lekker met zijn allen koers kijken en de lokale favorieten aanmoedigen met een lekker glas bier. Voor de start was het al bijltjesdag: Tim Wellens (maagproblemen), Sep Vanmarcke (verkouden) en Nils Eekhoff (corona) konden niet van start.

Zeven renners kozen al vroeg het hazenpad: Ben Healy (EF), Juri Hollmann (Movistar), Alexander Konychev (BikeExchange), Quentin Jauregui (AG2R), Ruben Apers (SportVlaanderen-Baloise), Donovan Grondin (Arkéa) en Morten Hulgaard (Uno-X) pakten al snel voorsprong. Matthijs Paasschens van Bingoal-Pauwels Sauces WB probeerde er nog naartoe te rijden, maar slaagde niet in zijn opzet.

Valpartijen door de nervositeit

In het peloton was het Edoardo Affini van Jumbo-Visma die het tempo regelde, hij zorgde ervoor dat de voorsprong niet boven de tien minuten uitkwam. Lawrence Naesen was er toen al niet meer bij: de broer van Oliver kwam ten val en werd met een vermoedelijke sleutelbeenbreuk afgevoerd

Het duurde relatief lang voordat de vroege finale werd geopend, maar toen het hek eenmaal van de dam was spatte het ook meteen los. Lotto Soudal was erg actief, maar zag kopman Victor Campenaerts wel letterlijk en figuurlijk wegvallen. Ook onder meer Alessandro Covi, Alexey Lutsenko, Luke Durbridge en Johan Jacobs klapten tegen het asfalt op de Holleweg.

Vlak daarna nam Florian Vermeersch de benen. Een man met inhoud, en dat wisten ze in het peloton ook. Loïc Vliegen en even later Stefan Küng zagen ook wel brood in zo’n poging en zij haalden als eersten de koplopers bij met nog zo’n 45 kilometer voor de boeg.

Een mooi moment, want de heuvels volgden elkaar vanaf dat moment snel op. Fernando Gaviria haalde dat niet, hij kuste de grond met een vermoedelijke sleutelbeenbreuk als direct gevolg. Ook Peter Sagen en (nogmaals) Victor Campenaerts moesten met mechanische problemen afhaken.

Vermeersch en Küng doen gouden zet, Jumbo-Visma en INEOS imponeren

Küng en Vermeersch bouwden hun voorsprong ondertussen gestaag uit naar een kleine minuut. Het sein voor Nathan Van Hooydonck om het peloton eens op de rekker te leggen, met Oliver Naesen in zijn wiel. Groupama-FDJ (Küng) en Intermarché (Vliegen) stopten echter perfect af.

Even later kwam er toch een tegenaanval op poten: Matej Mohoric en Matteo Trentin trokken ten strijde, wat ook de mannen van Jumbo-Visma inspireerde om op de Berendries alles uit elkaar te trekken. Het was Tiesj Benoot die alles uit elkaar ranselde, enkel Jhonatan Narváez, Tom Pidcock en Van Aert volgden, met Sonny Colbrelli ook nog op komst. Opvallend: geen Quick Step-Alpha Vinyl, dus die moesten aan de bak.

Binnen no time poeften deze mannen het gat naar de kopgroep met Küng en Vermeersch dicht, terwijl Asgreen zich in de achtervolgende groep volledig opofferde. Maar voor wie? Niets en niemand, leek het antwoord, met nog dertig seconden achterstanden naderden ze de Kapelmuur. Benoot maakte daar gebruik van door nog voor De Muur te versnellen en een gat te pakken, terwijl op die manier de achtervolgende groep ook weer naderde.

Benoot zet Van Aert in een zetel

De Jumbo-Visma-aanwinst pakte meteen een forse voorsprong, maar moest nog altijd over de grote scherprechters Kapelmuur en Bosberg heen. In de achtergrond pareerde Van Aert alle aanvallen, maar Benoot moest kruipend De Muur op en werd in de afzink bijgehaald door superdaler Mohoric.

De Bosberg dan maar? Nog voor die beklimming was het Van Aert die zijn duivels ontbond met een ferme versnelling. Campenaerts probeerde, maar plafonneerde. Met acht seconden voorsprong kwam de topfavoriet over de top van die klim, maar het peloton bleef aardig bij elkaar en zou nog kunnen organiseren.

De Belgisch kampioen bouwde zijn voorsprong uit naar twaalf seconden met nog tien kilometer voor de boeg, terwijl er achteraan wat slepers waren. Van Aert buffelde door, de bloemen in Ninove lagen al klaar: één man was de beste vandaag en dat was Meneer W. van Aert.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2022

Lees liveblog Omloop Het Nieuwsblad 2022 terug

Ververst de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of klik op deze link!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws