McNulty start seizoen in Trofeo Calvia met een knal en rondt solo van 61 kilometer af Wielrennen
Wielrennen

McNulty start seizoen in Trofeo Calvia met een knal en rondt solo van 61 kilometer af

McNulty start seizoen in Trofeo Calvia met een knal en rondt solo van 61 kilometer af

Brandon McNulty heeft op waanzinnige wijze de Trofeo Calvia gewonnen. Na een interessante klimkoers ging de 23-jarige Amerikaan van UAE Team Emirates op 61 kilometer van de streep solo en hij werd niet meer teruggezien. Een achtervolgende groep met louter grote namen keek te veel naar elkaar en sprintte uiteindelijk om plek twee.

Eigenlijk vanuit de start rond het middaguur was het aanvallen geblazen voor een plekje in de kopgroep. Drie renners slaagden in hun opzet, te weten James Piccoli (Israel - Premier Tech), Mirco Maestri (EOLO-Kometa) en Pablo Alonso Montes (Electro Hiper). Ze kregen maximaal een kleine zes minuten, alvorens het peloton in gang schoot. Lotto Soudal en Movistar namen hun verantwoordelijkheid, waardoor de voorsprong snel slonk. Met nog tachtig kilometer voor de wielen waren er nog slechts vijftig seconden over voor de kopgroep van drie.

McNulty begint aan solo-onderneming, grote namen achtervolgen

Dat gat was speelbaar, zo dachten meerdere renners. Op de Coll den Bleda - de vierde gecategoriseerde klim van de dag - zagen we al enkele grote kanonnen op de pedalen staan. McNulty, Tim Wellens, Kobe Goosens, Diego Rosa en Cian Uijdebroeks kwamen op de klim bij de voorsten, waarvan Piccoli en Maestri nog even konden aanklampen. Op de top waren de verschillen richting het peloton klein, maar in de afdaling bleven de aanvallen komen. Movistar probeerde alles bijeen te houden en slaagde lang in die opzet, totdat McNulty op dik zestig kilometer van de streep solo ging.

De Amerikaan van UAE Team Emirates pakte snel een mooie voorsprong, achter hem ontstond een achtervolgende groep met alle grote namen aan boord. Alejandro Valverde, Emanuel Buchmann, Wellens; ze waren allemaal bij de pinken. Na honderd kilometer fietsen had McNulty desondanks een voorsprong van veertig seconden te pakken. Op de top van de Coll den Claret - de laatste gecategoriseerde klim van de dag - liep dat zelfs op tot vijftig seconden. McNulty moest op dat punt echter nog wel 54 kilometer in z'n eentje. Hij pakte maximaal een minuut, alvorens er achter hem toch serieus jacht werd gemaakt.

McNulty houdt Valverde en consorten op afstand

Dat er geen gecategoriseerd werk mee voor de wielen lag, wilde niet zeggen dat McNulty makkelijk een tempo kon vinden. Het ging constant op en af voor de jonge Amerikaan, die de groep achter zich (van inmiddels veertien renners) wel knap op afstand hield. Er stonden nog steeds 44 seconden op de teller toen de race de laatste 25 kilometer aanving. Die laatste driekwart minuut kreeg de groep niet dicht, natuurlijk ook omdat er weer allerlei belangen speelden. Niet willen rijden voor een ander en daardoor niet met elkaar. Valverde keek het even aan en besloot op dik twintig kilometer van de streep dan maar een aanval te wagen.

De aanval van de Spanjaard had alleen tot effect dat de achtervolgende groep uitdunde, dichterbij McNulty kwamen ze geenszins. De Amerikaan bleef door stoempen en breidde zijn voorsprong zelfs weer uit naar een dikke minuut, omdat er achter hem naar elkaar gekeken werd. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer was het verschil 1.18 minuten en wist McNulty dat het binnen was. Een waanzinnige solo om zijn seizoen mee te beginnen, bekroond met een overwinning.

Uitslag Trofeo Calvia 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws