McNulty voert nieuwe show op en wint in Parijs-Nice, Roglic pakt leiderstrui na rustdag Van Aert Wielrennen
Wielrennen

McNulty voert nieuwe show op en wint in Parijs-Nice, Roglic pakt leiderstrui na rustdag Van Aert

McNulty voert nieuwe show op en wint in Parijs-Nice, Roglic pakt leiderstrui na rustdag Van Aert

Brandon McNulty heeft met grote overmacht de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De jonge Amerikaan van UAE Team Emirates had deze ronde al veel tijd verloren en kon zodoende mee in de vlucht van de dag. Daaruit vertrok hij op 39 kilometer van de streep en werd hij niet meer teruggezien. In het peloton met favorieten bleef het rustig, al nam Primoz Roglic wel de leiderstrui over van Wout van Aert, die het op de laatste klim liet lopen.

In Parijs-Nice gebeurt iedere dag iets, zo ook op dag vijf. Al voor de start vielen onze monden open, door een totaal van achttien (!) opgaves die werden gemeld. Zestien daarvan door ziekte, twee door blessureleed. Slechts 126 renners bleven over en begonnen er rond de klok van 11.00 uur aan. 188,8 kilometer en vijf gecategoriseerde beklimmingen, we gingen er eens goed voor zitten.

Sterke kopgroep krijgt de ruimte, Madouas verzamelt

Nadat de vlag voor de officiële start was gewapperd, volgden de aanvallen elkaar in hoog tempo op. Er wilden veel renners mee zitten, maar het waren er na 14 kilometer uiteindelijk tien die erin slaagden om weg te komen. Ruben Fernández (Cofidis), Laurent Pichon (Arkéa), Valentin Madouas (Groupama), McNulty (UAE), Michael Mørkøv (Quick Step), Matteo Jorgenson (Movistar), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Owain Doull (EF), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Franck Bonnamour (B&B) hadden aan de voet van de Croix de Chaubouret al drie minuten te pakken.

Op de eerste klim van de dag werd die voorsprong alleen maar groter. Jumbo-Visma controleerde in het peloton, terwijl er vooraan hard werd doorgereden. Madouas maakte een doel van de bergtrui vandaag, de Fransman kwam als eerste boven en verzamelde zo tien bergpunten. Het peloton kwam op de top op dik zes minuten door. Met die voorsprong was Fernández van Cofidis zelfs virtueel leider. De Spanjaard was de best geklasseerde in de kopgroep, op 4.34 minuten van klassementsleider Van Aert.

Op de tweede klim van de dag - de Côte de Saint-Jeure-d'Ay - pakte Madouas wederom de meeste punten op de top en met zeven minuten voorsprong denderde de kopgroep naar de voet van de Côte de Saint-Romain-de-Lerps. Deze klim was net als de eerste van eerste categorie en zodoende vrij pittig. In het peloton moesten de sprinters laten lopen en konden we nog eens vier opgaves noteren. Lukasz Wisniowski (EF), Tom Bohli (Cofidis), Alexys Brunel (UAE) en Luis Léon Sánchez (Bahrain) gaven er de brui aan. Madouas pakte op de derde klim de volle buit met tien punten en was ook op de vierde klim van de dag - de Côte de Toulaud - als eerste boven.

McNulty gaat, slechts speldenprikjes in het peloton

Na vier beklimmingen rolden we de laatste vijftig kilometer in, met het peloton dat langzaam maar zeker een beetje van de voorsprong af knabbelde. Zeven minuten werd zes minuten, maar Jumbo-Visma maakte zeker geen aanstalten om de kopgroep van tien in te rekenen. De hoop in de vlucht van de dag groeide dat ze het zouden halen. Dan moest echter eerst nog wel de Col de la Mûre bedwongen worden. Deze reus van 7,6 kilometer aan 8,3 procent betekende de laatste gecategoriseerde hindernis van de dag, en tevens de zwaarste.

Het was - misschien ook wel een beetje verwacht - McNulty die wegreed op de eerste steile stroken. De Amerikaan is dit jaar niet te houden en hij reed overtuigend weg bij de rest. Hij moest ook wel, want in het peloton waren het na Jumbo-Visma ook INEOS Grenadiers en Arkéa-Samsic die zich lieten zien. Het hoge tempo was er te veel aan voor Van Aert, die het welletjes vond en rustig liet lopen. Het zorgde er wel voor dat Roglic plots alleen nog Dennis bij zich had, omdat de gehavende Steven Kruijswijk ook moest laten gaan.

Heel erg werd Jumbo-Visma echter niet onder druk gezet. Na een flinke tempoversnelling van Arkéa-Samsic nam Dennis de kop over en was het Guillaume Martin (Cofidis) die aanviel. Het tempo bij de favorieten-groep daalde, getuige ook het feit dat McNulty een dikke vijf minuten overhield op de top van de klim. Van de andere vroege vluchters waren het Jorgenson, Vanhoucke en Bonnamour die 'best of the rest' waren, op een minuutje van de solo-leider. Wat nu nog volgde was een snelle afdaling en een pittige laatste vijftien kilometer.

TotalEnergies en INEOS zetten Roglic nog onder druk

In die finale hadden we lang alle tijd voor een bakje koffie. McNulty ramde vrolijk door en consolideerde zo zijn voorsprong op Jorgenson, Vanhoucke en Bonnamour. In het peloton was het tempo er even helemaal uit, totdat TotalEnergies op het laatste ongecategoriseerde knikje van de dag de ploeg op kop zette. Na een korte stoot was het aan Pierre Latour om door te trekken, maar de Fransman kreeg het niet voor elkaar. Adam Yates (INEOS) ging daarna stevig door en trok daarmee Daniel Felipe Martínez op gang. Niet veel later probeerde ook Simon Yates (BikeExchange) weg te rijden.

Roglic stond er alleen voor, maar de Sloveen raakte geen moment in paniek. Hij durfde te pokeren en reed niet zomaar alles dicht. Martínez was desondanks wel gevlogen en de nummer zeven uit het klassement sloot aan bij de al veel eerder weggereden Martin. Roglic had voldoende gewacht en gaf er zelf ook een stevige klap op. Hij reed niemand los, maar bracht wel Martínez en Martin terug. Zo hadden we alle favorieten wel een keer in het offensief, maar hield niemand er een seconde aan over.

Na het laatste heuveltje was het een kwestie van tempo maken. Martin had in Ion Izagirre een handige knecht bij zich om dat te doen, Wout Poels oogde ijzersterk in dienst van Bahrain-kopman Jack Haig. Alle aanvallen zorgden ervoor dat McNulty met een voorsprong van een kleine zes minuten solo over de meet kwam, na al zijn derde kunststukje van dit seizoen. Eerder won hij na een solo van zestig kilometer in de Trofeo Calvia en na een solo van vijftig kilometer in de Faun-Ardèche Classic. Bonnamour won het gevecht met Jorgenson om plek twee, de in de afdaling geloste Vanhoucke werd vierde. De favorieten van het klassement kwamen op 5.42 minuten binnen.

Uitslag etappe 5 Parijs-Nice 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws