Meeus overleeft massale valpartij en sprint het snelst van uitgedund groepje in Primus Classic Wielrennen
Wielrennen

Meeus overleeft massale valpartij en sprint het snelst van uitgedund groepje in Primus Classic

Meeus overleeft massale valpartij en sprint het snelst van uitgedund groepje in Primus Classic

Jordi Meeus heeft in Haacht de Primus Classic weten te winnen. De Belg van BORA-hansgrohe overleefde in de slotfase van de wedstrijd een massale valpartij en bleek vervolgens de rapste uit een groepje van slechts twintig renners. Arnaud Démare werd tweede, Max Kanter derde.

Geen Mathieu van der Poel bij de start in Brakel, in tegenstelling tot berichten eerder deze week. De Nederlander moest meteen na deze wedstrijd vliegen en besloot op basis van de weersvoorspellingen dat het veiliger zou zijn om niet te koersen deze zaterdag.

Niki Terpstra beëindigde afgelopen week zijn loopbaan en besloot om maar meteen zijn afscheidstour te beginnen door in de Primus Classic in de kopgroep van de dag plaats te nemen. De coureur van TotalEnergies kreeg de rappe DSM-Deen Casper Pedersen met zich mee, evenals Niklas Larsen (Uno-X) en Meindert Weulink (ABLOC CT).

In het peloton nam Groupama-FDJ de wedstrijd in handen in dienst van hun sprinter Arnaud Démare. Bij het betreden van de heuvelfase van deze wedstrijd, in het midden van de race, namen ook Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck hun plek in vooraan in het peloton. Fabio Jakobsen, vrijdag nog winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen, was ondertussen vooral present in de achterhoede. Had hij zijn zinnen stiekem alweer op de Gooikse Pijl gezet, de sprinterskoers die zondag op het programma staat?

Koers spat open in heuvelzone

De heuvelzone bestond uit bekende beklimmingen als de Moskesstraat en Smeysberg, bekend van koersen als de Brabantse Pijl en het WK van vorig jaar. Die waren er voor onder meer Dylan Groenewegen, Nils Eekhoff en Matteo Moschetti teveel aan, terwijl figuren als Axel Zingle en Philippe Gilbert juist voor de aanval kozen vanuit het peloton.

Op veertig kilometer van de meet werd het kaf van de koren gescheiden. Krachtsspurters als Arnaud De Lie en Jasper Philipsen zochten de aanval, waardoor ook Jakobsen het knap lastig kreeg achterin de grote groep. Naast de twee eerder genoemde mannen waren ook Bryan Coquard, Stefano Oldani, Dries Van Gestel, Anthony Turgis en Sep Vanmarcke present in de groep die initiatief nam. Het peloton kreeg met de klap 45 seconden aan de broek, terwijl de zeven patriotten vanuit de grote groep de overgebleven koplopers Terpstra, Pedersen en Larsen opraapten.

Van Wilder en Campenaerts maken oversteek, peloton wil een sprint

In de laatste 32 kilometer moest er nog slechts twee keer geklommen worden en het waren Ilan Van Wilder van Quick Step en Victor Campenaerts van Lotto Soudal die nog wegsprongen vanuit het peloton. Van Wilder deed lang het meeste werk, maar toen het gaatje na de Smeysberg bijna gedicht was, was Campenaerts vriendelijk genoeg om nog een beurt te doen. Zo hadden we plots elf koplopers, met nog maar twintig seconden voorsprong op het peloton. Quick Step en Lotto Soudal moesten met een overtal vooraan hun verantwoordelijkheid nemen.

Terwijl Intermarché-Wanty-Gobert in het peloton een strak tempo reed, was het Vanmarcke die vanuit de kopgroep vertrok. De Belg van Israel-Premier Tech ging het niet hard genoeg en zijn stoot zorgde voor een flinke uitdunning in de voorste groep. Philipsen en De Lie gingen overboord en uit de oorspronkelijke vroege vlucht bleef alleen Pedersen knap over. In het peloton zette echter ook Groupama-FDJ z'n ploeg aan het werk, waardoor een sprint onvermijdelijk leek.

Wie wint de sprint in Primus Classic?

Op tien kilometer van de streep waren Vanmarcke en consorten er als laatste aanvallers aan voor de moeite. De sprintersploegen hadden de boel stevig onder controle, met Groupama-FDJ, TotalEnergies en Quick Step op de voorste rij. Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam, werd zo een razendsnelle sprintvoorbereiding opgezet, op weg naar de laatste vijf kilometer. Geen Jakobsen en Groenewegen meer, maar wel voldoende rappe heren die de lastige finale hadden overleefd!

Toen we weg in de laatste vijf kilometer breder werd, was er ruimte voor alle sprinttreintjes om hun plek op de voorste rij in te nemen. Toch zorgde een bocht naar rechts - bij het ingaan van de laatste twee kilometer - voor een valpartij. Een mannetje van Movistar ging in tweede positie als eerste en er volgden er nog velen. Een clubje van zo'n twintig renners overleefde het geheel en kon door richting de sprint, die door de regen spekglad dreigde te worden. Terwijl in de achtergrond nog een grote groep probeerde terug te keren, lieten Groupama en Israel dat niet meer gebeuren. Het waren echter niet hun mannen, maar Meeus die namens BORA kwam overvliegen en zijn wiel als eerste over de meet drukte.

Uitslag Primus Classic 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws