Merlier snelste sprinter in spectaculaire waaierrit Benelux Tour; Evenepoel pech, Sagan valt Wielrennen
Wielrennen

Merlier snelste sprinter in spectaculaire waaierrit Benelux Tour; Evenepoel pech, Sagan valt

Merlier snelste sprinter in spectaculaire waaierrit Benelux Tour; Evenepoel pech, Sagan valt

Tim Merlier heeft een spectaculaire waaierrit in de Benelux Tour weten te winnen. De renner van Alpecin-Fenix bleek de snelste van een sterk gereduceerd peloton, voor Phil Bauhaus.

Met de start in Surhuisterveen ging het peloton maandag de strijd met zichzelf, de concurrentie en de wind aan. Vooraf werd er volop gerept over mogelijke waaiers, al is het dan nog altijd even afwachten of deze ook echt gevormd worden gedurende de etappe.

Vroeg in de rit werd er al een opvallende naam van voren gemeld. Sprinter Álvaro Hodeg van Deceuninck-Quick-Step zat bij de eerste vluchters van de dag, maar maakte het uiteindelijk niet tot de kopgroep van zeven: die werd gevormd door Julien Duval (AG2R Citroën), Logan Owen (EF Education-NIPPO), Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation), Luke Durbridge (Team BikeExchange), Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen), Arjen Livyns en Ludovic Robeert (Bingoal Pauwels Sauces WB).

Waaiers zorgen voor spektakel

Het waaide dus hard in Friesland, en dat zorgde dan ook voor het verwachte spektakel. De eerste groep in het windspektakel bestond uit veel Deceuninck-mannen, die alles uit elkaar ronselden op de grote Friese open vlaktes. Jumbo-Visma leek redelijk afwezig vooraan, maar alles zat met nog veertig kilometer te gaan nog redelijk op een zakdoek. Het was in ieder geval een zekerheid dat er klassementsrenners en sprinters hun ambities voor deze rit en later deze week overboord konden gooien.

Bahrain Victorious was met veel mannen mee en besloot de handschoen op te pakken in waaier één. Jumbo-Visma had Mike Teunissen mee, maar moest vaststellen dat Dylan Groenewegen en Tom Dumoulin de slag hadden gemist.

Lekke band Evenepoel, verkeerde weg Colbrelli en valpartij Sagan

Vervolgens kregen we de dolle tien minuten. Eerst reed Remco Evenepoel lek in de kopgroep, waardoor hij meer dan één minuut verloor, deels door het ontbreken van de ploegauto's achter de eerste waaier. Even later zagen we Sonny Colbrelli de verkeerde kant kiezen bij een rotonde, om op een volgend beeld Peter Sagan vloekend en tierend op de weg te zien staan na een crash.

Vooraan werd er op een vlak stuk weg weer gruwelijk hard doorgetrokken, waarna de groep van veertig gereduceerd werd tot pakweg twintig. Aanstichters: onder meer Stefan Küng, Kasper Asgreen, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman en Max Walscheid.

Bij een tussensprint voor seconden pakten Matej Mohoric, Mike Teunissen en Tiesj Benoot secondes, die laatste deed dat zelfs door met Colbrelli af te rekenen in een spurtje,

Spannende finale met veel toppers

Na die tussensprint besloten vijf renners door te knallen. Colbrelli, Mohoric, Teunissen, Benoot en Asgreen kregen een gat, met nog vijftien kilometer te gaan. Walscheid zag het gevaar en besloot het gat dicht te rijden, wat de aanzet was voor een finale die meer weg had van een pupillenrace. Slag om slinger werd er gedemarreerd in de kopgroep, waar het aan alle organisatie ontbrak.

Toch werd er ook volop naar gekeken, waardoor het een aardig compact pak bleef. De nervositeit richting de laatste kilometer steeg zienderogen, met Bahrain Victorious dat het tempo regelde. Uiteindelijk was het Trek-Segafredo dat goed uit de laatste bocht kwam, maar het was Tim Merlier die uiteindelijk relatief met gemak de zege naar zich toetrok.

Uitslag etappe 1 Benelux Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws