Merlier wint na millimetersprint Belgische titel na zinderend schouwspel in de wind Wielrennen
Wielrennen

Merlier wint na millimetersprint Belgische titel na zinderend schouwspel in de wind

Merlier wint na millimetersprint Belgische titel na zinderend schouwspel in de wind

Tim Merlier heeft zondag de wegrit op het BK wielrennen gewonnen. Ondanks het vlakke parcours werd het door de wind een zware uitputtingslag. Na een enerverende finale met de ene na de andere koersontwikkeling eindigde de koers in een sprint van een uitgedunde groep. Daarin was aanvankelijk de winnaar niet te zien; het bleek uiteindelijk Merlier te zijn.

De wegrit van het BK wielrennen werd dit jaar verreden in en omtrent Middelkerke. Met een biljartvlak parcours waren de sprinters de voornaamste favorieten. Hoewel een massasprint het meest waarschijnlijke scenario was, lag het gevaar van waaiers op de loer. Het parcours voerde immers in de buurt van de kust. Bovendien passeerden de renners tweemaal de beruchte Moeren, een strook bekend uit Gent-Wevelgem, waar het peloton vaak door de wind uit elkaar spat.

Wat in ieder geval vaststond, was dat er een nieuwe Belgisch kampioen zou komen. Titelverdediger Wout van Aert stond namelijk niet aan het vertrek. De coureur van Jumbo-Visma liep tijdens een trainingskamp in Tignes een lichte knieblessure op. Zowel renner als ploeg wilden met het oog op de aankomende Tour de France geen risico nemen.

De Moeren stelt niet teleur

Niet een kleine kopgroep – die makkelijk te controleren is – reed in de openingsfase weg, maar een groep van veertien renners met de nodige interessante namen: Maxim Van Gils en Brent Van Moer (beide Lotto Soudal), Oliver Naesen (AG2R Citroën Team), Gainni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Bert Van Lerberghe (Quick Step-Alpha Vinyl), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), veldrijder Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), Milan Fretin (Sport Vlaanderen-Baloise), Ludovic Robeet, Dorian De Maeght, Kenny Molly (alle drie Bingoal Pauwels Sauces WB), Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex), Thomas Joseph (Minerva Cycling), Timo Kielich (Alpecin-Fenix Development Team).

Met de grote kopgroep lag het koersverloop even vast, totdat de Moeren het koersverloop opschudde. Richting de strook schoot het tempo in het peloton de hoogte in, waarna de groep in de Moeren in twee stukken brak. De eerste groep bestond uit zo’n vijftig renners en liep snel in op de maximale achterstand van vijf minuten op de kopgroep. Het grootste slachtoffer van de wind was de sprinter van Intermarché Gerben Thijssen. Hoewel de tweede groep verwoede pogingen deed om terug te keren, bleek dat na een lange achtervolging niet haalbaar.

Philipsen belandt op het tramspoor

Met Philipsen, Merlier en De Lie waren de grootste favorieten wel mee met de eerste groep. Alles leek zodoende op rolletjes te verlopen voor het sprintduo van Alpecin-Fenix, totdat de twee betrokken waren bij een valpartij. Philipsen viel het meest vervelend door op het tramspoor te belanden. Ook Edward Theuns was – als derde snelle man – bij de val betrokken.

Alle betrokken renners konden hun weg vervolgen en Philipsen zou na een korte achtervolging weer vooraan aansluiten. Met nog zo'n zeventig kilometer te gaan waren alle renners uit de oorspronkelijke kopgroep ingelopen. De koers viel daarmee echter allesbehalve stil. Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, de grote namen toonden zich. Het was echter Sep Vanmarcke die het lukte om een kloof te slaan. Hij fietste solo naar een voorsprong van twintig seconden.

Tien renners met Philipsen rijden weg

Vier renners met Tosh Van der Sande namens Jumbo-Visma probeerden de oversteek naar Vanmarcke te maken. De samenwerking onderling was echter gebrekkig, wat tot een wegwerpgebaar van Van der Sande leidde. De achtervolgers kregen vervolgens versterking van zes renners, waar Philipsen één van was. Zijn ploegmaat Fabio Van den Bossche stelde zich gelijk in dienst van de sprinter.

Bij het naderen van de finishlijn voor de drie laatste rondes sloot de groep van tien aan bij Vanmarcke. Zo kregen we een kopgroep die bestond uit de volgende namen: Philipsen, Van den Bossche, Stuyven, Stan Dewulf, Van der Sande, Tom Van Asbroeck, Florian Vermeersch, Pieter Serry, Tim Declercq, Lindsay De Vilder en Vanmarcke. Ondanks de aanwezigheid van Philipsen verliep de samenwerking gezwind.

Lotto Soudal achtervolgt, Philipsen heeft opnieuw pech

De elf leiders liepen vlot uit naar een minuut voorsprong op de achtervolgende groep. Daar probeerde Lotto Soudal een achtervolging op touw te zetten voor De Lie. Vermeersch kon zodoende vooraan als stoorzender fungeren en energie sparen ten opzichte van de overige tien. Lotto Soudal kreeg steun van Jan Bakelants (Intermarché) en een renner van Bingoal Wallonie-Bruxelles dat met Timothy Dupont over een sterke sprinter beschikte.

De achtervolging betaalde zich uit: het verschil tussen de achtervolgers en de kopgroep daalde naar veertig seconden. Philipsen werd alvast nerveus, maar dat was niet zozeer door de teruglopende voorsprong, maar door een lekke band. Het zat de sprinter niet mee. In plaats van zich terug te laten zakken naar de achtervolgende groep, probeerde hij het gat naar de kopgroep zelf dicht te rijden. Dat lukte niet waarmee hij kostbare energie voor een mogelijke eindsprint had ingeleverd.

Net als Philipsen werd het merendeel van de kopgroep ingelopen door de groep onder leiding van Lotto Soudal. Stuyven en Vanmarcke gaven zich echter niet gewonnen. Het duo hield de groep op een verschil van tussen de tien en twintig seconden. Achter het duo was intussen een nieuwe golf aan aanvallen ingezet, onder aanvoering van Remco Evenepoel.

Evenepoel gaat los met verschroeiende demarrages

Hij gaf de aanzet voor een reeks van aanvallen van Quick Step-renners. Yves Lampaert en Ilan Van Wilder volgden het voorbeeld van Evenepoel met sterke demarrages. Na een bocht volgde een nieuwe versnelling van Evenepoel. Hij knalde in één keer naar Stuyven en Vanmarcke toe. In het spoor van Evenepoel sloot ook Julien Mertens van Sport Vlaanderen-Baloise knap aan. Een ploegmaat van hem ging intussen hard onderuit in het peloton.

Evenepoel probeerde zijn kompanen meteen te lossen, met de ene naar de andere verschroeiende versnelling. Verschillende keren leken Stuyven, Vanmarcke en Mertens te breken, maar wisten ze op hangen en wurgen toch weer terug te keren in het wiel. Door de aanvalllen van Evenepoel was de rest niet meer geneigd om over te nemen, waarna ze weer werden ingelopen.

Met nog 2,5 kilometer te gaan leek het dan toch een sprint te worden. De chaos was groot, opnieuw ging een renner hard onderuit en belandde aan de kant van de weg. Kort daarna weer een val; een renner van B&B knalde tegen een verkeersbord. Er was geen sprake van een georganiseerde lead-out. Sport Vlaanderen ging aan, waarna de mannen van Alpecin kwamen. Merlier ging aan, Philipsen kwam aanzetten, zo ook enkele andere renners; vier renners kwamen in een milimetersprint over de finish... Merlier bleek na bestuderen van de beelden de nieuwe Belgisch kampioen.

Uitslag BK wielrennen mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws