Merlier wint turbulente editie Bredene-Koksijde Classic na heerlijk waaiergeweld Wielrennen
Wielrennen

Merlier wint turbulente editie Bredene-Koksijde Classic na heerlijk waaiergeweld

Merlier wint turbulente editie Bredene-Koksijde Classic na heerlijk waaiergeweld

Tim Merlier heeft de negentiende editie van de Bredene-Koksijde Classic gewonnen. Na een turbulente dag koers was hij uiteindelijk de sterkste in een lang toch niet zo zekere massasprint.

De Bredene-Koksijde Classic is doorgaans voer voor de sprinters, maar al vanuit de start was het chaos. Een vroege aanval van Andreas Leknessund en Ludwig De Winter leek even succes te hebben, maar het peloton schoot al vroeg in gang door de flinke wind. Het kwam inderdaad tot waaiers, waarbij het peloton uit elkaar scheurde in vier stukken. De eerste twee groepen hielden elkaar redelijk bij, een derde groep reed al snel op een klein minuutje.

Het was volle bak koers, waarbij de achtervolgende groepen alle zeilen bij moesten zetten, om terug vooraan te komen. Na vijftig kilometer fietsen lukte dat nog steeds niet. Danny van Poppel was er toen overigens al niet meer bij. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert gaf in Nokere Koerse ook al op en gaf er ook deze dag snel de brui aan. Met een gemiddelde van 56 kilometer in het eerste uur schreeuwden er overigens meer renners om hun moeder. En het spektakel was nog lang niet voorbij.

Schitterende strijd tussen twee sterke groepen

Terwijl er vooraan langzaam aan een kopgroep werd gedacht, gaven Alpecin-Fenix, Delko en Uno-X in het eerste peloton vol gas. Bekende klanten als Matthew Holmes en Jhonatan Narvaez gaven op, wat nog maar weer eens aangaf hoe ongelofelijk zwaar de koers al werd gemaakt. Bij het opdraaien van de Monteberg - de eerste klim van de dag - kwam alles dan uiteindelijk toch terug bij elkaar. Op de Monteberg en de Kemmelberg werd er even uitgeblazen, maar daarna kwam er een knappe elite-groep los van het peloton.

Alex Kirsch, Nils Politt, Lukas Pöstlberger, Florian Sénéchal, Rui Oliveira, Andreas Leknessund, Mads Pedersen, Tom Van Asbroeck, Reinardt Janse van Rensburg, Lasse Norman Hansen, Max Walscheid, Edward Planckaert en Benjamin Declercq vonden elkaar als sterksten in koers en keken niet meer om. De dertien renners reed al gauw een minuutje voorsprong bij elkaar en in het peloton was het de vraag wie er wilde achtervolgen. Bijna alle teams hadden hun belangrijkste mannetje wel mee. Het procontinentale Uno-X kreeg daardoor weinig steun.

Het was tijd voor reactie en die kwam er ook. Een grote groep van achttien zette de achtervolging in, nog voor de laatste keer Monteberg-Kemmelberg-Rodeberg. Onder meer Jake Stewart, Josef Cerny, Mikkel Bjerg, Michal Golas, Tim Merlier, Bram Welten en Kristoffer Halvorsen zaten in de achtervolgende groep. Het was al snel duidelijk dat het tussen de kopgroep en de achtervolgers zou gaan. Het overgebleven - en flink uitgedunde - peloton had zijn werk gedaan en alle ploegen zagen dat ze mee waren. De eerste twee groepen hielden elkaar op driekwart minuut in de tang.

Kopgroep rijdt verkeerd, Pöstlberger indrukwekkend in finale

Na de laatste beklimmingen van de dag volgde een vlakke fase, richting het lokale circuit, waar drie lokale rondes op het programma stonden. Het was vlak na de doorkomst langs de finish dat de koers opnieuw op zijn kop werd gezet. Dit keer geen waaiers, maar de kopgroep van dertien die verkeerd reed. De fout werd snel hersteld, maar plots zat de tweede groep de koplopers op de hielen. Pöstlberger was de enige die een hergroepering niet accepteerde. De Oostenrijker ging alleen, terwijl achter hem de twee groepen bijeen kwamen. Na een korte periode zonder beeld, kwamen we er weer in toen de slotronde in ging.

Pöstlberger hield zijn solo knap vol, maar heel groot was zijn voorsprong niet meer. In de achtervolgende groep - die dus inmiddels flink veel groter was - trok Trek-Segafredo fel van leer, in opdracht van Pedersen. Ondanks alle wind, koers en hindernissen leek alles uit te draaien op een sprint van een groep van een kleine dertig man. Topfavorieten Pedersen en Merlier zorgden er met hun mannen voor dat het tempo in het peloton hoog bleef. Politt probeerde het nog wel even in een aanval, maar brak die snel af, toen hij merkte dat hij niet weg kwam. Pöstlberger kreeg zo wel weer even ruimte.

Pöstlberger of het peloton? Het gaatje van zes á acht seconden bleef lang hangen, totdat Alpecin-Fenix en Trek-Segafredo door de mannen heen waren. Er werd even gekeken, Pöstlberger kreeg weer vijftien seconden, en toen nam Cerny namens Deceuninck-Quick-Step de kop, met hulp van Qhubeka ASSOS. Op twee kilometer van de finish had Pöstlberger nog steeds acht seconden, maar het deed heel veel pijn. Pas in de slotkilometer werd de dappere vluchter teruggepakt, alvorens het sprinten geblazen was. Merlier maakte zijn favorietenrol waar in een lange en indrukwekkende spurt.

Uitslag Bredene-Koksijde Classic 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws