Museeuw vindt Evenepoel niet 'echt speciaal', Prudhomme wel: 'Hij kan de Tour met die gekte op z'n kop zetten' Wielrennen
Wielrennen

Museeuw vindt Evenepoel niet 'echt speciaal', Prudhomme wel: 'Hij kan de Tour met die gekte op z'n kop zetten'

Museeuw vindt Evenepoel niet 'echt speciaal', Prudhomme wel: 'Hij kan de Tour met die gekte op z'n kop zetten'

Kan Remco Evenepoel de Tour de France winnen? Het bleek toevallig de hoofdvraag op donderdag 30 november. In de wekelijkse podcast van The Geraint Thomas Cycling Club denkt oud-prof Johan Museeuw niet dat zijn landgenoot een kans maakt in Frankrijk, terwijl ASO-baas Christian Prudhomme juist wél mogelijkheden ziet voor de Tourdebutant.

Evenepoel gaat in 2024 voor het eerst de Tour rijden, en logischerwijs is iedereen benieuwd wat hij daar kan. Nadat hij de Vuelta a España won in 2022, kwam hij afgelopen seizoen wat te kort in de Ronde van Spanje, tegenover Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Ook twee pogingen in de Giro d'Italia (in 2021 en 2023) liepen al op niets uit, al kwam dat dit seizoen door een coronabesmetting.

De grote vraag is dus nog steeds wat Evenepoel kan tegen de allergrootsten in het rondewerk. Museeuw heeft er alvast niet veel vertrouwen in. 'Het zal erg moeilijk worden. Hij is nu erg goed in eendagskoersen, die hij wint op een fantastische manier, zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian. Momenteel ben ik niet zeker dat hij de Tour kan winnen, want ik ben van mening dat renners die de Tour winnen, echt speciaal zijn. Zo zijn er maar drie of vier in het peloton en momenteel zijn dat Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.'

'Evenepoel heeft zestig procent kans op winst, dus hij heeft het wel ergens in zich', zegt de Belg dan. Hij wordt bijgestaan door podcasthost Geraint Thomas. 'Hij heeft zeventig procent kans als hij naar INEOS-Grenadiers komt', grapt de Welshman. 'Als hij naar een ander team gaat, heeft hij meer kans, maar dat is een andere discussie voor een andere podcast', stelt Museeuw instemmend.

Lees verder onder de tweet!

Tourbaas verwacht dat Evenepoel z'n stempel gaat drukken

Later op de dag, na de bekendmaking van de eerste drie etappes voor de Tour de France van 2025, kreeg Prudhomme van Tourorganisatie ASO dezelfde vragen op zich afgevuurd, dit keer gesteld door Belgische media. 'Wat me, los van zijn uitzonderlijke skills en het feit dat hij die van bij zijn eerste stappen in het profpeloton heeft verzilverd, frappeerde in de voorbije Vuelta waren zijn veerkracht en weerbaarheid om terug te knokken na die klap op de Tourmalet. Ik vreesde dat hij zou opgeven. Maar dat deed hij dus niet. Rit na rit bleef hij op zoek gaan naar succes. Hij viel van ver aan, leverde een ongelofelijk spektakel. In die zin beschouw ik hem als klassementsfavoriet voor de Tour 2024', aldus de Fransman.

Er komt wel een maar, want Prudhomme plaatst Vingegaard én Tadej Pogacar toch een schavotje hoger. 'Niet dé topfavoriet, die status is weggelegd voor Vingegaard en Pogacar. Maar dat soms onverwachte en onverhoopte, die gekte in hem kan ervoor zorgen dat hij zomaar de boel op zijn kop zet. Ik herinner me een quote van de jonge Luis Ocaña. ‘Ik weet niet of ik de Tour ga winnen, maar ik zal er in elk geval invloed op hebben. Én op wie hem uiteindelijk naar zijn hand zet. Ík kies de laureaat’, klonk het. Wel, dat geldt ook voor Evenepoel. Winnen of niet: hij gaat sowieso zwaar zijn stempel drukken op het verloop. Daar ben ik van overtuigd.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws