Neilson Powless soleert naar overwinning in GP La Marseillaise, Brent Van Moer derde Wielrennen
Wielrennen

Neilson Powless soleert naar overwinning in GP La Marseillaise, Brent Van Moer derde

Neilson Powless soleert naar overwinning in GP La Marseillaise, Brent Van Moer derde

Neilson Powless heeft de GP La Marseillaise op zijn naam geschreven. De Amerikaan van EF Education-EasyPost soleerde in de straten van Marseille naar de overwinning, nadat hij op dertien kilometer van het einde in de afdaling was weggereden bij zijn vluchtgenoten. Valentin Ferron (TotalEnergies) werd tweede, Brent Van Moer (Lotto-Dstny) derde.

De GP La Marseillaise is de traditionele seizoensopener in Frankrijk. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de deelnemerslijst voornamelijk gevuld is met Franse renners. De eendagswedstrijd werd dan ook vaak gewonnen door een Fransman, daar onder andere mannen als Benoît Cosnefroy, Anthony Turgis en Aureliën Paret-Peintre de koers al eens bij wisten te schrijven op hun palmares. De GP La Marseillaise staat bekend als een gematigde klimkoers, die (hoe kan het ook anders) Marseille als start- en finish locatie kent. Cosnefroy, die de koers in 2020 wist te winnen, werd op voorhand als topfavoriet voor de overwinning gezien. Toch leek de lijst met schaduwfavorieten oneindig lang. Ook sterke renners als Arnaud De Lie, Benjamin Thomas, Neilson Powless en Jake Stewart gaven acte de présence in Zuid-Frankrijk.

AG2R Citroën Team controleert de koers in dienst van Cosnefroy

Enkele enthousiaste renners zochten al vlug het ruime sop. Maël Guegan (CIC U Nantes Atlantique), Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling Team), Florian Rapiteau (St Michel - Mavic - Auber93) en Enzo Paleni (Groupama-FDJ) kregen een mooi gat van het peloton. Met nog 66 kilometer voor de wielen had het kwartet precies vier minuten voorsprong op de hoofdmacht.

In dat peloton hield AG2R Citroën Team (voor Cosnefroy) het tempo hoog. Zo hoog zelfs, dat de voorsprong van de vier voorin als sneeuw voor de Zuid-Franse zon verdween. Met nog 61 kilometer te rijden, had het kwartet immers nog slechts een gat van 2,5 minuten op het peloton en nog vijf kilometer later was er weer een minuut af. AG2R liet er geen gras over groeien en liet zien er absoluut geen eindsprint van te willen maken. Remy Rochas (Cofidis) en Neilson Powless (EF) schudden dan ook al flink aan de boom.

Cosnefroy en De Lie missen de beslissende slag, Powless soleert naar overwinning met late aanval in afdaling

In de kilometers erna, volgden de aanvallen elkaar op in het peloton. De grote groep brak regelmatig in stukken, maar geen enkele groep kreeg een serieus gat. Paleni en Guegan, de laatst overgebleven vluchters, waren er met nog 34 kilometer te rijden aan voor de moeite. Op zo'n dertig kilometer van de meet ontstond er een nieuwe kopgroep, die uit ongeveer tien coureurs bestond. Opvallend genoeg had AG2R Citroën Team, de ploeg die al heel de dag alles controleerde in dienst van Cosnefroy, geen mannetje mee in deze tête de la course. EF Education-EasyPost-pion Powless was wel mee, evenals Lotto-Dstny-hoop Brent Van Moer.

Het werd vervolgens al snel duidelijk dat de spreekwoordelijke vogels gevlogen waren en dat dit de beslissende schifting was geweest. Naast Cosnefroy hadden onder meer ook De Lie en Stewart de slag gemist. In de kopgroep vond Powless, die als beste klimmer van het stel bestempeld kon worden, het juist in de afdaling wel welletjes. Op dertien kilometer van de meet reed hij op kousenvoeten weg bij zijn vluchtgenoten. De Amerikaan had na een aantal kilometer een mooi gaatje bijeen gereden en gaf deze voorsprong uiteindelijk niet meer uit handen. In de achtervolging was de samenwerking ook ver te zoeken, wat erin resulteerde dat die heren zich konden opmaken voor een sprint om de tweede plaats. Die sprint, die ruim een minuut na de binnenkomst van Powless plaatsvond, werd uiteindelijk gewonnen door TotalEnergies-renner Ferron. Van Moer werd derde.

Uitslag GP La Marseillaise 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws