Voorbeschouwing GP La Marseillaise 2023 | Welke Franse topper komt het beste uit z'n winterslaap? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP La Marseillaise 2023 | Welke Franse topper komt het beste uit z'n winterslaap?

Voorbeschouwing GP La Marseillaise 2023 | Welke Franse topper komt het beste uit z'n winterslaap?

Terwijl één deel van het peloton in Argentinië koerst, een ander deel in Australië en nog weer een ander deel op Mallorca, gaan we zondag ook nog koersen in Frankrijk. De GP La Marseillaise (volledig: Grand Prix Cycliste de Marseille La Marseillaise) is de traditionele opening van het Franse koersjaar en dus staan er veel Franse toppers aan de start, gemixt met enkele leuke andere namen. In de Leiderstrui beschouwt uitgebreid voor.

Praktische informatie GP La Marseillaise 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP La Marseillaise

2022 Amury Capiot
2021 Aureliën Paret-Peintre
2020 Benoit Cosnefroy
2019 Anthony Turgis
2018 Alexander Geniez
2017 Arthur Vichot
2016 Dries Devenyns

2015 Pim Ligthart
2014 Kenneth Vanbilsen

2013 Justin Jules

Parcours, weer en tijden GP La Marseillaise 2023

De GP La Marseillaise is een klimkoers, maar wel gematigd. Het gaat de hele dag op en af, maar dat wil niet zeggen dat de sprinters bij voorbaat kansloos zijn. Vooral in de eerste helft van de race zitten enkele langere beklimmingen, die in de benen zullen lopen. In de finale worden punchy en steile klimmetjes afgewisseld met langere lopers. De Route des Crêtes van 3,4 kilometer aan 9,2 procent gemiddeld zal normaliter de finale openen, daarna komen de gemiddelde percentages niet meer boven de 6 procent.

De finale is interessant. In de laatste dertig kilometer wordt er eerst afgedaald van de Pas d'Oullier en wordt er vervolgens koers gezet richting de Col de la Gineste. Het gaat ook hier nog constant op en af, totdat we op tien kilometer van de meet op de top van het laatste klimmetje zijn aangekomen. Vanaf daar is het in razende vaart naar beneden, richting de finish in Marseille. Sprinters die hier nog aan boord zijn, kunnen zich gaan opmaken voor een spurt. Maar ook al vaak genoeg won er een aanvaller in de Zuid-Franse stad.

Voorbeschouwing GP La Marseillaise 2023 | Welke Franse topper komt het beste uit z'n winterslaap?

Weer
We koersen zondag in Zuid-Frankrijk, maar dat wil niet zeggen dat de renners met korte mouwtjes kunnen koersen. Rond de start stijgt het kwik slechts naar zo'n 8 graden, al steekt de zon er wel de hele middag doorheen. De temperatuur stijgt gedurende de etappe naar 10 graden, waarmee de koersomstandigheden meer dan uitstekend zijn. Van wind is amper spraken, met een noord-westelijk briesje.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Rond 16.15 uur

Favorieten GP La Marseillaise 2023

Zoals gezegd is de GP La Marseillaise traditioneel de opener van het Franse koersjaar en dus komen er altijd veel goede Franse renners op af. Dat is zondag niet anders. Bekendste naam is zonder twijfel Benoît Cosnefroy, die namens AG2R Citroën Team als kopman naar Marseille trekt. De Fransman krijgt een sterke ploeg mee, waarbij we ook wel iets verwachten van Oliver Naesen. Heeft de Belg zijn klassiekerbenen al een beetje gevonden, zo vroeg in het seizoen?

Benoît Cosnefroy
Benoît Cosnefroy

Bij Arkéa-Samsic (vorig jaar nog winnaar met Amaury Capiot) kijkt men naar nieuweling Clément Champoussin. Het talent kwam over van AG2R en zal meteen willen uitpakken. Hij is normaliter altijd goed in de eerste weken van het seizoen. Dat geldt ook voor Benjamin Thomas en Anthony Perez, die namens Cofidis de kastanjes uit het vuur moeten halen. Groupama-FDJ heeft met Bruno Armirail een allrounder aan boord, maar kan ook klimmend en sprintend met respectievelijk Lenny Martinez en Jake Stewart alle kanten op.

EF Education-EasyPost komt ook met een interessante ploeg aan de start. Neilson Powless is gemaakt voor dit werk en ook van mannen als Simon Carr, Mark Padun en Andrea Piccolo mogen we op papier wel iets verwachten. Referenties hebben we echter nog weinig, waardoor het afwachten is wie er al echt goed zijn en wie deze koersen nog gebruiken om beter te worden. In dat opzicht kunnen we ook meerdere namen noemen die namens TotalEnergies kunnen presteren. Pierre Latour is de meest in het oog springende naam, maar let ook op Alexis Vuillermoz en Valentin Ferron.

Daarmee zijn we er nog niet, wat al wel aangeeft hoe leuk deze koers ieder jaar weer is. Israel-Premier Tech heeft met Ben Hermans, Krists Neilands en Sep Vanmarcke leuke namen in huis en wat te denken van Arnaud De Lie bij Lotto-Dstny? De jonge Belg zal hopen op een sprint, al is dit parcours wel aan de zware kant voor hem. Iemand als Francisco Galván wil namens Equipo Kern Pharma ook wel een sprintje.

Favorieten GP La Marseillaise 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Benoît Cosnefroy
Schaduwfavorieten: Clément Champoussin, Benjamin Thomas, Jake Stewart, Pierre Latour, Neilson Powless
Outsiders: Arnaud De Lie, Francisco Galván, Bruno Armirail, Andrea Piccolo, Valentin Ferron

TV GP La Marseillaise 2023

Dit keer geen nachtelijke uurtjes zoals in de Tour Down Under of de Vuelta a San Juan. Voor deze Franse koers is Eurosport de zender waar de koers live wordt uitgezonden. Voorwaarde is wel dat u een abonnement hebt op de streamingsservice van de sportzender. Zo ja, dan kunt u de wedstrijd vanaf 15.00 uur volgen via Eurosport.nl en discovery+. Ook de GCN-app is een optie.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws