Neilson Powless

Dit is de pagina van Neilson Powless, een Amerikaans wielrenner die rijdt voor EF Education-EasyPost. Hij is een aanvallende klimmer met een neusje voor de klassiekers, waar hij verrassende successen behaalde. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Powless en houdt tevens zijn biografie bij.

Neilson Powless

Geboren op 3 september 1996, Powless begon zijn carrière in 2016 bij het continentale Axeon Hagens Berman. Hier was hij ploeggenoot van onder meer Ruben Guerreiro, Tao Geoghegan Hart, Eddie Dunbar en Krists Neilands. Hier liet hij in zijn eerste profjaar direct van zich spreken met een negende plaats in de Tour of California. In 2017 was Powless vooral sterk in de koersen voor renners onder 23 jaar: een zesde plaats in de Baby Giro, top tien in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen: hij liet direct zijn veelzijdigheid zien.

Team LottoNL-Jumbo zag veel potentie in de Amerikaan en gaf hem een tweejarig contract. Daar werd Powless samen met Sepp Kuss onderdeel van de toekomstige klimmersploeg. In tegenstelling tot landgenoot Kuss wist Powless niet te overtuigen, waardoor hij in 2020 vertrok naar EF Pro Cycling. Daar ging het direct een stuk beter: in zijn eerste Tour de France reed de Amerikaan twee keer in de top vijf. 2021 was nog beter: na een matige eerste helft van het jaar won Powless pardoes de Clásica San Sebastián, voor Matej Mohoric. Een vijfde plek op het WK in België was de bevestiging dat hij in de gaten moest worden gehouden in eendagskoersen.

Strijdlust in de Tour, winst in Japan en groei als klassiekerrenner

Powless begon 2022 met een achtste plek in Luik-Bastenaken-Luik en liet vervolgens in de Tour zijn aanvallende benen zien. Hij was een van de meest strijdlustige renners van het peloton in Frankrijk, wat hij bekroonde met twee vierde plekken en een twaalfde plek in het algemeen klassement. Hij was in de eerste week zelfs dicht bij de gele trui, maar liep die op dertien seconden mis in de vijfde etappe naar Arenberg. Powless sloot het jaar af met zijn tweede zege in zijn loopbaan in de Japan Cup.

In 2023 brak Powless verder door met een ijzersterk voorjaar in de eendagskoersen. Naast het heuvelwerk, waar hij in Luik en San Sebastián al sterk was geweest in het verleden, deed hij dit nu in de kasseiklassiekers. Zo werd hij derde in dwars door Vlaanderen en reed hij naar een knappe vijfde plek in de Ronde van Vlaanderen. Ook reed hij naar een zevende plek in Milaan-Sanremo. In de Tour van dat jaar reed Powless lange tijd in de bolletjestrui, die hij vanaf het openingsweekend in zijn bezit had. Uiteindelijk kwam hij tekort. Voor 2024 was het de vraag welke kant de inmiddels 27-jarige Powless zou gaan kiezen: die van het rondewerk of de eendagswedstrijden.

Neilson Powless Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties