Nibali kondigt in tranen einde loopbaan aan; Siciliaan stopt na 2022 met fietsen Wielrennen
Wielrennen

Nibali kondigt in tranen einde loopbaan aan; Siciliaan stopt na 2022 met fietsen

Nibali kondigt in tranen einde loopbaan aan; Siciliaan stopt na 2022 met fietsen

Vincenzo Nibali zal eind 2022 zijn loopbaan beëindigen. Dat heeft de Italiaan van Astana Qazaqstan Team bekendgemaakt na afloop van de vijfde etappe in de Giro d'Italia, die door zijn regio verreden werd.

Een zichtbaar emotionele Nibali liet bij de RAI weten dat hij dus stopt. 'Ik heb vele jaren gewacht op deze etappe', aldus de Haai van Messina. De vijfde rit van de Giro finishte woensdag in zijn geboorteplaats. 'Het is waar ik ben begonnen met koersen en trainen, dus ik wil hier bevestigen dat dit mijn laatste Giro en mijn laatste jaar zal zijn.'

Nibali, winnaar van alle drie de grote rondes en onder meer Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije, houdt erop 37-jarige leeftijd dus mee op. Hij wilde deze Giro nog één kunstje uithalen, maar werd op de Etna al met de neus op de feiten gedrukt; Nibali verloor in die rit al meerdere minuten, waarmee hij meteen het klassement uit het oog verloor.

Nibali kondigt in tranen einde loopbaan aan; Siciliaan stopt na 2022 met fietsen
Vincenzo Nibali bij de start van de Giro

Nibali zwaait af als winnaar van de drie grote rondes

De klimmer boekte in 2010 zijn eerste grote zege met de eindoverwinning in de Vuelta. In de jaren daarna zou hij ook nog twee keer de Giro (2013 en 2016) winnen en eenmaal de Tour de France (2014). In totaal boekte Nibali 54 overwinningen als prof.

De afgelopen jaren werd het voor de ervaren Italiaan steeds moeilijker om zijn niveau te behouden. Na een tweede plek in de Giro van 2019 won hij nog wel een rit in de Tour de France, maar dat bleek zijn laatste wapenfeit op het hoogste niveau. In de jaren nadien trachtte hij nog wel enkele malen mee te doen, maar kwam hij telkens tekort.

2022 zal voor Nibali naar alle waarschijnlijkheid dus zijn last dance worden, waarmee een generatie afzwaait. Ook Phillipe Gilbert en Alejandro Valverde kondigden hun afscheid namelijk al aan. Nibali zal nog wel te zien zijn in de Tour van 2022.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws