Nibali, Valverde, Geoghegan Hart, Kelderman: Coronabrandhaard in Valencia heeft grote gevolgen Wielrennen
Wielrennen

Nibali, Valverde, Geoghegan Hart, Kelderman: Coronabrandhaard in Valencia heeft grote gevolgen

Nibali, Valverde, Geoghegan Hart, Kelderman: Coronabrandhaard in Valencia heeft grote gevolgen

De Ronde van Valencia drukt in de eerste weken van het nieuwe wielerseizoen een grote stempel op het wielerpeloton. Tijdens de Spaanse rittenkoers - die van 2 tot en met 6 februari werd verreden - slaagde het coronavirus erin om het peloton binnen te dringen. Veel renners raakten besmet en programma's moesten in de twee weken erna massaal worden omgegooid.

De coronabom ontplofte toen op 4 februari - voorafgaand aan etappe 3 in Valencia - Team BikeExchange-Jayco zich terugtrok, na twee positieve coronatests binnen de ploeg. Een dag later volgden voor de start van de vierde etappe Jumbo-Visma en Team DSM. De meeste renners van de andere ploegen reden de Ronde van Valencia uit, maar het kwaad was toen al geschied.

Na de Ronde van Valencia stond de Tour de la Provence op de agenda en in die wedstrijden stonden veel renners op papier, die ook in Valencia hadden gekoerst. Trek-Segafredo haalde al snel alle renners die in Spanje reden van de lijst, positief of niet. Zo konden onder meer Giulio Ciccone en Antwan Tolhoek niet starten. Daags na de Ronde van Valencia was UAE-Team Emirates aan de beurt. Juan Ayuso testte vlak na de Spaanse rittenkoers positief op Covid-19.

Ook de routiniers uit de Ronde van Valencia ontkwamen er niet aan. Alejandro Valverde miste zijn geliefde Vuelta a Murcia en Clasica de Almeria door corona en moet - net als veel andere renners - een streep zetten door de Ruta del Sol, die op woensdag start. Onder hen ook Vincenzo Nibali, die namens Astana Qazaqstan ook in Valencia reed. Hij stond op papier voor de Ruta del Sol, maar zit momenteel in quarantaine. Bij Israel-Premier Tech doet men het in de Ruta zonder Jakob Fuglsang. De Deen reed in Valencia z'n eerste wedstrijd en moet nu op de blaren zitten.

Kelderman en Geoghegan Hart ook aan de kant

Een blik op de definitieve deelnemerslijst in Andalusië zorgde voor nog meer vraagtekens. Zo was Tao Geoghegan Hart de beoogde kopman van INEOS Grenadiers, maar tegenover In de Leiderstrui laat de ploeg weten dat Geoghegan Hart Covid-19 onder de leden heeft. Eén keer raden waar de Brit eerder deze maand reed... Navraag van deze site bij BORA-hansgrohe leert dat ook Wilco Kelderman verstek laat gaan in de Ruta del Sol door een coronabesmetting. 'Wilco is echter wel gezond en kan gewoon trainen', zo klinkt het vanuit de Duitse ploeg.

Op de dag van de start kwam er meer duidelijkheid rond Bahrain Victorious, dat met Dylan Teuns en Pello Bilbao zou starten, maar beide heren stonden plots niet meer op papier. Sporza meldt dat in ieder geval Teuns al positief testte op corona. Daarmee zijn er zeker meer dan tien renners besmet geraakt in of na Valencia, indirect loopt het aantal misschien wel in de tientallen. Uiteraard werd er de afgelopen weken ook melding gemaakt van positieve coronatests bij renners die niet in de Ronde van Valencia reden. De brandhaard die in Spanje is ontstaan, heeft desondanks flink om zich heen geslagen.

Om 'positief' af te sluiten: er ontkwamen ook wel wat mannen aan corona. Zo staan onder meer Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel (beide Quick Step) en Juan Sebastián Molano (UAE) na hun deelname in Valencia deze week gewoon aan de start in de Ronde van de Algarve.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws