Nys laat zich verrassen en Godon komt wéér als een duveltje uit een doosje: Romandië-eindzege naar Rodriguez Wielrennen
Wielrennen

Nys laat zich verrassen en Godon komt wéér als een duveltje uit een doosje: Romandië-eindzege naar Rodriguez

Nys laat zich verrassen en Godon komt wéér als een duveltje uit een doosje: Romandië-eindzege naar Rodriguez

Dorian Godon heeft na de eerste etappe ook de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. In een explosieve laatste rit van dik 150 kilometer was hij uiteindelijk de sterkste na een technische finale in Vernier. Het was nog héél even spannend, maar uiteindelijk kwam de leiderstrui van Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) niet in het gevaar en mocht hij zich de eindwinnaar van de Zwitserse wedstrijd noemen.

De vijfde rit had start en finish in Vernier en dan weet je het wel: een lokaal circuit! In een heuvelachtig rondje van 35,5 kilometer was de beklimming naar Dardagny (1,6 kilometer aan 4,0 procent gemiddeld) scherprechter. Vier rondjes in totaal, om dan na 139 kilometer het circuit te verlaten en richting de streep in Vernier te snellen.

Veel opgaves voor en tijdens slotrit

Naast de letterlijke regen die viel, regende het ook opgaves. Zo gingen onder meer Damiano Caruso, Eddie Dunbar en de Nederlanders Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) en Koen Bouwman (Visma | Lease a Bike) niet van start. De laatste voelde zich volgens de ploeg niet honderd procent en nam met de Giro d'Italia in het vooruitzicht geen enkel risico. In het begin van de etappe stapten ook Brandon McNulty, eerder winaar van de tijdrit, en Thomas De Gendt uit de wedstrijd.

Ondanks alle afhakers waren er nog voldoende gemotiveerde renners in de koers. Zo werd er vanaf de start volop aangevallen, door niet de minste namen. Onder meer Pavel Sivakov en Rémi Cavagna probeerden weg te geraken. Na meerdere pogingen lukte het Cavagna (Soudal-Quick Step) uiteindelijk om samen met Darren Rafferty (EF Education-EasyPost), Marco Brenner (Tudor Pro Cycling) en Alexander Balmer (Zwitserse selectie) een gat te slaan op het peloton.

Viertal wordt drietal, peloton slokt kopgroep op tijd op

Met die situatie was niet iedereen tevreden. Zo probeerden Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) en Johan Price-Pejtersen (Bahrain Victorious) de oversteek te maken. De laatste moest op de heuvelachtige wegen echter al snel lossen, waardoor Tratnik in zijn eentje voor een pittige opgave stond. Hij kwam tot op 25 seconden van het viertal, maar geraake er uiteindelijk niet bij.

Derhalve kregen we een 'vier vluchters tegen het peloton'-situatie. Als groepje naar de meet proberen te rijden, daar had Cavagna echter niet zoveel zin in. Op een licht oplopende strook versnelde hij dusdanig stevig dat hij direct een flink gat op zijn medevluchters bijeen gereden had. Toch was hij iets té voorbarig met zijn krachten, want Brenner en Rafferty haalden hem weer bij. Voor Balmer was het wel over en sluiten, waardoor we een trio voorop zagen. Dat drietal werd echter ook vrij snel ingerekend (op 28 kilometer van de aankomst om precies te zijn).

Ayuso entertaint, maar kan geen verschillen creëren: Godon pakt slotrit, eindzege Rodriguez

Was het dan - het was nog altijd hondenweer - een kwestie van rustig naar de finish rijden en aldaar afsprinten? Zeker niet! BORA-hansgrohe toonde zich al meermaals van voren in het peloton, maar op de laatste beklimming van de dag was het UAE-man Juan Ayuso die de knuppel in het hoenderhok gooide en met een ferme versnelling vertrok. De Catalaan stond in het klassement op 27 achterstand van leider (en landgenoot) Rodriguez, die zijn INEOS Grenadiers-helpers aan het werk zette. En met succes, want ook Ayuso werd bij de lurven gevat. Toch werd de kijkers een flinke portie entertainment voorgeschoteld.

Na alle tumult bevond Nys zich in laatste positie van groep één. De Lidl-Trek-youngster was dus maar wat blij dat het tempo daarna weer even stokte en hij langzaam weer kon opschuiven. Toch was het niet helemaal gedaan met aanvallen, daar onder meer Andrea Vendrame en Michael Valgren het hazenpad wilden kiezen. Ook zij slaagden echter niet in hun opzet en dus was het sprinten geblazen!

In die laatste kilometers waren alle overgebleven sprinters het wiel van de lead-out in kwestie kwijtgeraakt. Godon besloot daarop als eerste de laatste bocht in te duiken en vanaf dan volle bak door te rijden. De Fransman aarzelde geen moment en snelde naar zijn tweede zege in de rittenkoers. Ook het puntenklassement was daardoor een kolfje naar zijn hand. Lidl-Trek-aantrekker Consonni werd tweede, Dion Smith (Intermarché-Wanty) derde. Nys moest het doen met plek zes. De eindzege ging - zoals verwacht - naar Carlos Rodriguez.

Uitslag etappe 5 Ronde van Romandië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws