Onley gunt dsm-firmenich PostNL fenomenale zege op Willunga Hill, Lemmen maakt indruk namens Visma | Lease a Bike Wielrennen
Wielrennen

Onley gunt dsm-firmenich PostNL fenomenale zege op Willunga Hill, Lemmen maakt indruk namens Visma | Lease a Bike

Onley gunt dsm-firmenich PostNL fenomenale zege op Willunga Hill, Lemmen maakt indruk namens Visma | Lease a Bike

Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) heeft de befaamde Willunga Hill-rit in de Tour Down Under weten te winnen. De Schot klopte Stephen Williams en Jhonatan Narváez na een indrukwekkende spurt, waardoor hij nu ook in dezelfde tijd staat als nieuwe leider Williams. Bart Lemmen eindige knap in de voorhoede namens Visma | Lease a Bike.

Zonder Astana-Duitser Rüdiger Selig vertrok het peloton vanuit Christies Beach voor de voorlaatste etappe van de Australische rittenkoers, die dus zou eindigen op Willunga Hill. Daarin werd er in de openingsfase naar hartenlust aangevallen, waarbij een groep van vier uiteindelijk de ruimte kreeg: Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Samuele Battistella (Astana), Liam Walsh (nationale selectie) en Johan Jacobs (Movistar) waren de namen.

In het peloton reden spurters Álvaro José Hodeg (UAE) en Campbell Stewart (Jayco AlUla) op kop, waarbij diens kopmannen al geen rekening meer hoefden te houden met de nummer drie in het algemeen klassement: Corbin Strong van Israel-Premier Tech gaf er gedurende de rit namelijk de brui aan, nadat hij zich de afgelopen twee dagen al niet meer écht kon tonen. Ziekte was de boosdoener voor de Nieuw-Zeelander.

Op 25 kilometer van de aankomst begon men voor een eerste keer aan Willunga Hill, maar deze klim baarde een muis. Pedersen werd als laatste vluchter net voor de top ingerekend, waarna in de afzink de grote positioneringsstrijd begon. Visma | Lease a Bike, Soudal Quick-Step, INEOS: allemaal toonden ze stilaan hun neus aan het front.

Indrukwekkende Harper en Lemmen op Willunga Hill

Zodoende werd het een lange spurtvoorbereiding richting de voet van de slotbeklimming van drie kilometer aan zeven procent. Ditmaal werd de strijd niet direct gewonnen door BORA-hansgrohe, daar Joshua Tarling van INEOS Grenadiers de klim als eerste aanvatte. Die rol werd al vlot overgenomen door Chris Harper van Jayco-AlUla, die wist dat hij de eerste kilometer direct zwaar moest maken in dienst van Simon Yates. Achter hem moesten ze er één voor één tussenuit, maar het was nota bene Yates zelf die vervolgens een gat liet.

Onley dichtte namens dsm-firmenich PostNL het gat naar de voormalig Jumbo-Visma-renner, waardoor Laurens De Plus er daarachter aan te pas moest komen om de andere coureurs terug te brengen. Del Toro zat daar ook nog vrij comfortabel bij, maar ondertussen bleef Harper maar doordenderen. Onder het vod liet Yates opnieuw een gat, maar ditmaal zette Bart Lemmen zich namens Visma | Lease a Bike op kop om de kopmannen terug te brengen.

Yates begon er vervolgens aan op enkele honderden meters van de finish, met Narváez en Onley in zijn spoor. De Ecuadoriaan keek als een jaguar naar de Brit, die maar bleef versnellen. Vanuit de andere kant kwam plots Julian Alaphilippe opzetten, maar uiteindelijk was het Onley die met een indrukwekkende en perfect getimede spurt Stephen Williams (Israel-Premier Tech) klopte met een ultieme jump. Lemmen werd ondanks zijn werk voor Vader vijfde, tussen Alaphilippe en Yates in. Leider Del Toro werd achtste en verloor zijn tricot op die manier aan Williams.

Uitslag etappe 5 Tour Down Under 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws