Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024 | Strijd om dag- én eindzege wordt retespannend op Mount Lofty Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024 | Strijd om dag- én eindzege wordt retespannend op Mount Lofty

Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024 | Strijd om dag- én eindzege wordt retespannend op Mount Lofty

Na de indrukwekkende uithaal van Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) op zaterdag richting Willunga Hill wacht het peloton zondag nog een venijnige slotrit in de Tour Down Under. Net als vorig jaar moet Mount Lofty uitkomst bieden in de Australische rittenkoers, waar In de Leiderstrui je maar al te graag het nodige over bijbrengt.

Parcours etappe 6 Tour Down Under 2024

Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024 | Strijd om dag- én eindzege wordt retespannend op Mount Lofty

Starten doen we in Unley, vanwaar we eigenlijk direct bergop beginnen te koersen. Het zijn de eerste hoogtemeters van de 2324 die we in totaal gaan krijgen in deze 128 kilometer lange rit. De openingsklim leidt men naar Windy Point, na 3,8 kilometer klimmen aan circa zes procent gemiddeld. Na een kort afdaling blijft het vervolgens even op en af gaan, dus tijd om écht bij te komen zal er niet bijzijn.

Wetende dat een deel van het peloton weinig te verliezen heeft in deze slotetappe, kan het wel eens chaos worden in de openingsfase. Misschien dat de klad er na dertig kilometer wat inkomt, als we voor een eerste maal op een plateau terechtkomen. Vanuit de tussensprint in Mylor komen we vervolgens op de lokale ronde rondom Mount Lofty terecht, waar je op de top een prachtig uitzicht hebt over Adelaide.

Via Stirling - ook jarenlang aankomst in de Tour Down Under - en Crafers fietsen we naar de top van de beklimming. Deze gehele weg loopt al vies bergop maar uiteindelijk categoriseert men Mount Lofty als een klim van 1,3 kilometer aan acht procent. Het steilste stuk zit in de laatste kilometer, als men stevig over de tien procent gaat. Bij de derde passage komen we er dus ook aan, net als vorig jaar. Toen won Simon Yates, voor eindwinnaar Jay Vine.

Beklimmingen
3,8 km: Windy Point (3,8 km a 6%)
70,5 km: Mount Lofty (1,3 km a 8%)
98,5 km: Mount Lofty (1,3 km a 8%)
128,2 km: Mount Lofty (1,3 km a 8%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.31 uur (05.01 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 6 Tour Down Under 2024

Het is zondag iets koeler in de omgeving van Adelaide, maar nog altijd prima weer met 25 graden Celsius. De wind staat op de slotklim in het voordeel.

Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024

Hét verhaal van rit zes wordt vermoedelijk de strijd om de eindzege van de Tour Down Under. Met Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) en Stephen Williams (Israel-Premier Tech) staan de nummers één en twee van de rit van zaterdag ook op diezelfde plaatsen in het algemeen klassement, en dat in dezelfde tijd. Die twee zullen elkaar dus goed in de gaten moeten gaan houden, wat door Welshman Williams al de 'strijd om de Commonwealth-landen' tegen Schot Onley genoemd werd. Alleen moeten ze ook weer niet té veel naar elkaar gaan kijken, want er zijn kapers op de kust.

We hebben ook de winnaar van vorig jaar in dit peloton zitten: Simon Yates rekende namens thuisploeg Jayco AlUla destijds af met alles en iedereen. Eenzelfde kunstje zou ook dit jaar welkom zijn, daar de Australische ploeg tot nu toe met lege handen staat. Mogelijk dat Chris Harper daar ook een gooi naar kan doen, na zijn indrukwekkende klim van zaterdag.

simon yates

Dan Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), de nummers drie en vier van de rit richting Willunga. Beide mannen beschikken ontegenzeggelijk over de punch om dergelijke etappes naar hun hand te zetten, maar of het zondag genoeg gaat zijn? Bart Lemmen verraste dan weer enigszins met een vijfde plek, een stuk beter dan oorspronkelijke kopman Milan Vader bij Visma | Lease a Bike.

Dan komen we al bij de mannen die wat verder eindigden: Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Jack Haig (Bahrain Victorious), Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates) en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) bijvoorbeeld, terwijl types als Mathias Vacek, Quinn Simmons (Lidl-Trek) en Harry Sweeny (EF Education-EasyPost) wat zullen willen proberen vanuit een vroege vlucht.

Favorieten etappe 6 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Simon Yates (Jayco AlUla) en Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL)
Outsiders: Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) en Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike)
Long shots: Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Jack Haig (Bahrain Victorious), Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates), Milan Vader (Visma | Lease a Bike), Ruben Guerreiro (Movistar), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Quinn Simmons (Lidl-Trek) en Chris Harper (Jayco AlUla)

Wie wint etappe 6 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws