Velasco (Astana) verrast Trentin en arme Baroncini en pakt tricolore bij Italiaans kampioenschap Wielrennen
Wielrennen

Velasco (Astana) verrast Trentin en arme Baroncini en pakt tricolore bij Italiaans kampioenschap

Velasco (Astana) verrast Trentin en arme Baroncini en pakt tricolore bij Italiaans kampioenschap

Simone Velasco heeft het Italiaans kampioenschap wielrennen gewonnen. De renner van Astana Qazaqstan was in een groepje van zes verrassend sneller dan onder meer Matteo Trentin. Filippo Baroncini leek namens Trek-Segafredo ook geweldige kaarten te hebben, maar haakte door materiaalpech af in de slotkilometers.

227 kilometer en 3.730 hoogtemeters in de omgeving van Trentino... In Italië weten ze wel hoe je een nationaal kampioenschap moet organiseren. Zonder titelverdediger Filippo Zana (die bij een training zijn sleutelbeen brak) gingen de heren er om 11.10 uur vandoor. De strijd om de vlucht was vanuit het vertrek fel en het waren uiteindelijk Mirco Maestri en Andrea Pietrobon (EOLO), Manuele Tarozzi (Bardiani), Matteo Amella en Samuele Zambelli (Corratec) en Emanuele Ansaloni (Technipes) die een gat sloegen.

Negen leiders krijgen groep met Rota achter zich aan

Na 35 kilometer koers sloten met Luca Colnaghi en Filippo Magli (Bardiani) en Andrea Colnaghi (Onec) nog aan, waarmee we negen leiders hadden. Ze kregen een dikke drie minuten cadeau van het peloton, waar Trek-Segafredo met Jacopo Mosca al snel de controle nam. Na dik zeventig kilometer zat de openingslus erop en bereikten de renners het lokale finalecircuit, dat negen keer moest worden afgelegd. Het verschil op de streep: 2.42 minuten.

Het lokale rondje was pittig, met één stevige klim erin. Het kostte vooraan Zambelli en Andrea Colnaghi als eerste de kop en onder het hoge tempo van Bardiani bezweek ook Pietrobon. Toen het verschil tussen peloton en de kopgroep halfweg koers een dikke minuut was, werd er aangevallen vanuit het pak. Lorenzo Rota (Intermarché) kreeg Mattia Bais (EOLO) en Samuele Zoccarato (Bardiani) mee en ze kwamen op zes rondes van het einde door op vijftig seconden van de overgebleven vluchters.

Battistella maakt oversteek, meer mannen op komst

In het peloton bleef Mosca tempo maken, waardoor die groep niet ver achter de groep-Rota zat. Ook BORA-hansgrohe wilde de boel terugbrengen en stak zo een handje toe. Vooraan kwamen Rota, Bais en Zoccarato bij de voorsten en konden alleen Magli en Tarozzi hun wagonnetje nog aanhaken. Het verschil met het peloton was echter nog maar twintig seconden, waardoor er vanuit het pak ook weer werd aangevallen. Samuele Battistella ging ervoor namens Astana Qazaqstan en reed indrukwekkend naar de kop van de koers.

Battistella had uitstekende benen en alleen Rota, Magli en Zoccarato konden nog mee. Het verschil naar het peloton groeide in deze fase plots ook naar een stevige minuut, met INEOS Grenadiers dat de boel nog probeerde te redden. Op drie rondes van het einde - en nog vijftig kilometer koers - groeide de voorsprong van de vier leiders echter al naar een kleine twee minuten. Tijd voor actie, met Filippo Baroncini (Trek), Matteo Trentin (UAE) en Matteo Sobrero (Jayco) die met z'n drieën in de achtervolging gingen.

Rota rijdt weg, maar achtervolgers komen terug

Het drietal naderde eerst snel tot op veertig seconden van de kopgroep, maar daar was het vooral Battistella die indruk bleef maken. Zoccorato werd overboord gekieperd en hij leek met Magli en Rota te mogen gaan uitmaken wie er Italiaans kampioen ging worden. Baroncini en Trentin reden op hun beurt Sobrero uit het wiel, maar kwamen richting de slotronde geen steek dichterbij. Nog één ronde te gaan, met drie leiders en ook weer drie achtervolgers, aangezien Kristijan Sbaragli vanuit het peloton de oversteek maakte naar Baroncini en Trentin. Verschil naar de kop: 45 seconden.

De drie vooraan leken in gewonnen positie te zitten, maar toen ging Rota er plots vandoor. De man van Intermarché reed Battistella en Magli uit het wiel en die twee werden opgeslokt door een steeds groter wordende achtervolgende groep. Ook Davide Formolo (UAE) en Simone Velasco (Astana) waren plots van de partij, met Battistella die door kramp juist moest passen. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer had Rota zodoende twintig seconden voorsprong op zes achtervolgers, te weten Trentin, Formolo, Velasco, Baroncini, Magli en Sbaragli.

In de laatste afzink van de dag was het UAE dat het gaatje naar Rota uiteindelijk dichtte, waarmee zeven renners de laatste vijf kilometer ingingen. Nadat Baroncini door mechanische pech wegviel, was het Formolo die wist hoe laat het was: Trentin-tijd! De routinier werd in principe goed afgezet, maar hij had duidelijk de benen niet meer om hard te sprinten. Velasco was het meest fris en knalde verrassend naar zijn eerste tricolore.

Uitslag Italiaans kampioenschap wielrennen 2023 - mannen wegwedstrijd

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws