Ook vijfde Baskenland-rit ontsierd door valpartijen: Landa naar huis, Grégoire wint sprint van uitgedunde groep Wielrennen
Wielrennen

Ook vijfde Baskenland-rit ontsierd door valpartijen: Landa naar huis, Grégoire wint sprint van uitgedunde groep

Ook vijfde Baskenland-rit ontsierd door valpartijen: Landa naar huis, Grégoire wint sprint van uitgedunde groep

Romain Grégoire heeft de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Hij toonde zich de snelste in de sprint van een sterk uitgedunde groep, waaruit veelvuldig gedemarreerd werd, maar niemand wist te ontsnappen. De Fransman van Groupama-FDJ verwees Orluis Aular en Maximilian Schachmann naar respectievelijk de plaatsen twee en drie. De leiderstrui blijft om de schouders van Mattias Skjelmose. Ook deze rit werd ontsierd door valpartijen, met het uitvallen van onder meer Mikel Landa tot gevolg...

Na de dramatische valpartij op dag vier ging de Ronde van Baskenland vrijdag gewoon weer verder. De koers wacht immers op niemand, zo luidt de bekende en harde uitspraak in het wielrennen. De zware val van een dag eerder, in de afdaling van de Olaeta, kostte de koers onder meer topfavorieten Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic. De overgebleven renners mochten hun borst natmaken voor een stevige etappe met halverwege de steile Urkiola (5,6 kilometer aan gemiddeld 9,1 procent) en in de finale tweemaal de Muniketagaina (3,4 kilometer aan gemiddeld 7,3 procent).

Soudal Quick-Step verliest na Evenepoel ook Landa en Gelders als gevolg van valpartij

Vanaf de start lag de snelheid hoog. In het eerste uur koers haalden we een gemiddelde snelheid van liefst 54 (!) kilometer per uur. Toegegeven, het ging bij momenten best stevig bergaf, maar dan nog. Veel renners zagen kansen op een ontsnapping die tot het eind kon duren. Een eerste serieuze poging kwam van een een groep van veertien renners. Zij konden echter niet op de goedkeuring van het peloton rekenen. Ook andere pogingen strandden voordat ze goed en wel begonnen waren.

De koers ging verder, maar zonder kopgroep. Eenmaal begonnen aan de Urkiola-bestijging werden er opgaves gemeld. En het waren wederom bekende namen die er de brui aan gaven, ditmaal de zwaar gevallen en gehavende Mikel Landa - meesterknecht van Evenepoel bij Soudal Quick-Step - en Gonzalo Serrano (Movistar). The Wolfpack leek sowieso te verkeren in de hoek waar de klappen vielen, daar ook Gil Gelders er vroegtijdig mee stopte. Hij was betrokken bij dezelfde valpartij. Landa moest zelfs afgevoerd worden naar het ziekenhuis...

Lees verder onder de tweet!

Kuss en Del Toro proberen het, maar tevergeefs

Eenmaal gearriveerd op de top van de Urkiola, vonden Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) en Isaac del Toro het wel tijd voor een aanval. Het Amerikaans-Mexicaanse duo koos het hazenpad en wist een kleine voorsprong bijeen te fietsen. Zo'n veertig achtervolgers gaven hen echter relatief weinig ruimte, waardoor het gat nooit boven de anderhalve minuut kwam. Het was ook niet heel veel later dat de twee dappere ondernemers weer bij de lurven gevat werden, waarna het wachten was op nieuwe aanvallen.

En nieuwe aanvallen, die kwamen er. Het was een groep van negen die zich uiteindelijk wist te ontdoen van het pak, met daarbij niet echt gevaarlijke namen voor het algemeen klassement. Azparren, Burgaudeau, Cobo, Díaz, Janssens, Schmid, Staune-Mittet, Tusveld en Wood waren de namen, maar ook zij kwamen niet weg. Daarop was het rasklimmer Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) die het probeerde. Ook hij kwam niet weg, evenals tal van anderen.

Aanval hier, aanval daar, maar het is Grégoire die naar de zege sprint

Alles leek beslist te gaan worden op de tweede en laatste keer Muniketagaina, waar we aan de voet met een zo goed als voltallige elitegroep zaten. Tenminste, alle belangrijke gegadigden waren aanwezig. Heren als Rémy Rochas, Gijs Leemreize en - andermaal - Del Toro probeerden het, maar konden ook rekenen op counteraanvallen. In de favorietengroep verrichten de heren van Lidl-Trek beulswerk ten dienste van klassementsleider Skjelmose, die daarmee wel flink wat jongens opgesoupeerd zag worden.

Daarna waren het de UAE Team Emirates-heren die Skjelmose dan toch onder druk wilden zetten. Niet bergop, maar opvallend genoeg in de afzink. De schier onvermoeibare Del Toro bleef flink doorbeuken, evenals Juan Ayuso en Brandon McNulty. Skjelmose leek eerst alles zelf te moeten doen, maar uiteindelijk kwam Tao Geoghegan Hart hem te hulp. Slag om slinger werd er gedemarreerd, telkens kwam het tóch weer bijeen.

Moest een sprint dan uitkomst bieden in de strijd om de ritzege? Ja, zo bleek. Grégoire toonde zich de allersnelste in de uiteindelijke millimetersprint, terwijl Aular genoegen moest nemen met plek twee. Schachmann werd derde, terwijl de leiderstrui om de schouders van Skjelmose bleef.

Uitslag etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws