Oud-wielrenner Lieuwe Westra (40) zaterdagmiddag overleden: 'Hij had geen grenzen' Wielrennen
Wielrennen

Oud-wielrenner Lieuwe Westra (40) zaterdagmiddag overleden: 'Hij had geen grenzen'

Oud-wielrenner Lieuwe Westra (40) zaterdagmiddag overleden: 'Hij had geen grenzen'

Lieuwe Westra is zaterdagmiddag 14 januari overleden, zo melden Omroep Fryslan en journalist Thomas Sijtsma. Sijtsma schreef in 2018 de biografie van Westra met de titel: 'Het Beest'. Eind 2014 raakte Westra depressief. Jarenlang vocht hij tegen andere wielrenners, plots werd hij zijn eigen vijand. Helaas verloor hij uiteindelijk die strijd.

Westra vocht zijn hele volwassen leven tegen drank en drugs. Tot zijn zestiende won hij als jeugdrenner alles wat er te winnen viel. Daarna raakte hij verslaafd aan drank en drugs. Zijn bijnaam het beest kwam vanuit Westra's extreme karakter. 'Hij had geen grenzen', vertelde Sijtsma in Het Parool. Hij nam in het weekend standaard XTC, zo is in dat artikel te lezen. En niet een pil, maar veel. Heel veel. Een keer nam hij maar liefst 25 pillen.

Of het niks was, stapte hij daarna weer op de fiets. Na zijn carrière als feestbeest, ondersteund door geld wat hij verdiende als stratenmaker, fietste hij zich toch nog binnen bij Vacansoleil. Een ploeg die vaker onderdak bood aan extreme karakters. Westra floreerde bij de Nederlandse ploeg en begon weer te winnen. Hij schreef het algemeen klassement van de Ronde van Denemarken en van Picardië op zijn naam en werd in 2012 tweede in de grote koers Parijs-Nice.

Depressie duikt op, ondanks geweldig seizoen

Hij trok naar Astana, nog een ploeg die markante figuren niet weert uit de selectie. Ook daar won hij. In zijn debuutjaar bij de ploeg (2014) boekte hij een etappe-overwinning in de Ronde van Catalonië en nog een in het Critérium du Dauphiné. Hij hielp ploeggenoot Vincenzo Nibali naar de eindzege in de Tour de France, maar het was niet genoeg. Depressie lag op de loer en hij kreeg moeite zijn niveau te halen in de jaren die volgden. In 2016 was nog een glimp van de oude Lieuwe te zien toen hij de Driedaagse De Panne-Koksijde won. Het was zijn laatste kunstje. Op zijn 34e ging Westra met wielerpensioen. Hij was niet gelukkig meer. Later gaf hij zelfs nog toe in zijn tijd bij Vacansoleil cortisonen te hebben gebruikt.

Geluk vond hij in de jaren daarna niet meer systematisch terug. Af en toe verkondigde hij in de media rust in zijn hoofd te hebben gevonden. Dan was het in Spanje, met een accommodatie voor wielrenners, dan was het als commentator bij Eurosport, maar hij leek altijd rusteloos te blijven. Het beest was niet te temmen. Het avontuur in Spanje eindigde trouwens in mineur. De accommodatie runde hij met zijn vrouw, maar leidde tot een scheiding. Hij reisde terug naar Friesland. Op zijn veertigste eindigt het verhaal van de markante Fries in zijn eigen provincie. Rust zacht, Lieuwe, dank voor alles.

21 claps
18 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws