Philipsen etaleert bloedvorm in Classic Brugge De Panne en klopt Merlier en Van Poppel aan Belgische kust Wielrennen
Wielrennen

Philipsen etaleert bloedvorm in Classic Brugge De Panne en klopt Merlier en Van Poppel aan Belgische kust

Philipsen etaleert bloedvorm in Classic Brugge De Panne en klopt Merlier en Van Poppel aan Belgische kust

Jasper Philipsen heeft woensdag de Classic Brugge De Panne op zijn naam geschreven. Vanuit een verloren positie haalde de winnaar van Milaan-Sanremo het in een massaspurt voor Sam Welsford (BORA-hansgrohe) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step).

De Classic Brugge-De Panne 2024 beloofde vooraf een sprinterskoers te worden, waar het deelnemersveld ook op aangepast was. Kersvers Milaan-Saanremo-winnaar Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninckwas de grootste naam op het deelnemersveld. De Belg toonde vorig jaar al dat hij meer kan als spurten door mee koers te maken in De Moeren en het klusje vervolgens vol verve te klaren in De Panne, maar kreeg nu wel stevige concurrentie.

Vooral door het vooraf voorspelde gebrek aan wind vervolledigden topspurters als Tim Merlier (Soudal-Quick Step), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) een waar 'WK voor sprinters'. De zon en het kwik van om en bij de vijftien graden stond ook in schril contrast met de kille omstandigheden van vorig jaar en maakten er een mooie koersdagje van.

Peloton geniet van terrasjesweer en geeft kopgroep veel speelruimte

Starten deden we dus in Brugge, de stad in West-Vlaanderen. Daar werd het peloton iets na het middaguur op gang geschoten vanop de Grote Markt, waarna men in één rechte lijn naar aankomstplaats De Panne trok via onder meer Zedelgem, Nieuwpoort en Veurne. Thomas Gachignard (TotalEnergies), Victor Vercouillie (Flanders-Baloise) en Luca De Meester (Bingoal-WB) gingen hun geluk beproeven voorop, het peloton was er daarin vrij gerust in en gaf het trio meer dan acht minuten speelruimte.

Lees verder onder de video.

Gachignard is moedigste vluchter, peloton laat Fransman nog even spartelen

Na 67,5 kilometer kwamen we vervolgens voor een eerste maal aan in De Panne, waarna nog drie lokale rondes van 44 kilometer moesten afgelegd worden. Iedere ronde bracht het peloton onder meer langs De Moeren, de welbekende zone in West-Vlaanderen waarin de wind doorgaans vrij spel heeft. In Bredene-Koksijde zagen we vorige week nog wat dat kan betekenen voor het wedstrijdverloop, maar alle drie passages bleken een maat voor niets te worden.

Op dertig kilometer van de streep begon het pak wat nerveuzer en sneller te koersen over de brede Vlaamse wegen en dat was niet zonder gevolgen. Eerst gingen Simone Consonni (Lidl-Trek) en Nathan Vandepitte (Bingoal-WB) tegen de vlakte, nauwelijks drie kilometer verder tastte Liam Slock (Lotto-Dstny) op zijn zitvlak naar het sleutelbeen. Op een dikke twintig kilometer liet Gachignard zijn Belgische metgezellen achter, maar het was al duidelijk dat het peloton de Fransman wat liet spartelen, zodat er geen andere renners een aanval zouden plaatsen.

In een slakkengangetje ging het naar de laatste keer De Moeren, waar de moegestreden Gachignard werd ingelopen en een man de graskant opzocht: Danny van Poppel. De Nederlander, in het peloton bekend als en van de beste lead-outs, is van goudwaarde voor BORA-hansgrohe, maar werd in geen tijd teruggebracht door ploegmaat Filip Maciejuk.

Lees verder onder de tweet.

Met de finishlijn in zicht werd het tempo serieus de hoogte ingejaagd en werd het peloton op een lint getrokken. De laatste meet richting de meet op de Zeelaan liep heel lichtjes omhoog, dus ook timing was van belang bij een eventuele massasprint aan de Belgische kust. Van Poppel ging vervolgens als eerste aan de sprint, maar werd snel overvleugeld door Philipsen en Merlier. De winnaar van La Primavera werd uitstekend gepiloteerd door Ramon Sinkeldam en versloeg zijn landgenoot met een halve fiets.

Uitslag Classic Brugge-De Panne 2024

Results powered by FirstCycling.com

Volg live de Classic Brugge-De Panne 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws