Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024 | Philipsen en Merlier nemen adelbrieven mee naar sprinters-WK Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024 | Philipsen en Merlier nemen adelbrieven mee naar sprinters-WK

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024 | Philipsen en Merlier nemen adelbrieven mee naar sprinters-WK

Na Milaan-Sanremo gaat het wielrennen verspreid door Europa verder. In Italië begint de Wielerweek van Coppi en Bartali, in Spanje begint men aan de zware Ronde van Catalonië en in het koersmekka België gaan we verder met de Classic Brugge-De Panne op woensdag. In de Leiderstrui gidst je in dit artikel door die koers heen!

Classic Brugge-De Panne is een WorldTour-vervolgsel op de rittenkoers Driedaagse De Panne-Koksijde, welke tot en met 2017 verdeeld over meerdere dagen werd verreden. Tot de laatste winnaars van die opzet behoren Alexander Kristoff, wijlen Lieuwe Westra en tot slot Philippe Gilbert, die de wedstrijd in 2017 wist te winnen.

Vanaf 2018 ging de koers verder als eendagswedstrijd, toen Elia Viviani wist te winnen. Het jaar nadien schreef Dylan Groenewegen de koers op zijn naam, waarna de waaiereditie van 2020 op de erelijst van Yves Lampaert kwam. Sam Bennett en Tim Merlier wonnen de massaspurts in 2021 en 2022, terwijl Jasper Philipsen als titelverdediger aan de start staat. Hij won na een waaierstrijd in 2023, voor Olav Kooij.

Praktische informatie Classic Brugge-De Panne 2024

  • Woensdag 20 maart 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Classic Brugge-De Panne

2023 Jasper Philipsen
2022 Tim Merlier
2021 Sam Bennett
2020 Yves Lampaert
2019 Dylan Groenewegen
2018 Elia Viviani
2017 Philippe Gilbert
2016 Lieuwe Westra
2015 Alexander Kristoff
2014 Guillaume Van Keirsbulck

Parcours, weer en tijden Classic Brugge-De Panne 2024

Brugge-De Panne, de naam zegt het al. Starten doen we dus in Brugge, de stad in West-Vlaanderen. Daar wordt het peloton iets na het middaguur op gang geschoten vanop de Grote Markt, waarna men in één rechte lijn naar aankomstplaats De Panne trek via onder meer Zedelgem, Nieuwpoort en Veurne. Na 67,5 kilometer komen we vervolgens voor een eerste maal aan in De Panne.

Er moet dan nog iets meer dan 130 kilometer gekoerst worden, welke verdeeld worden over drie lokale rondes in en rondom De Panne. Deze zijn 44 kilometer lang en brengen het peloton onder meer langs De Moeren, de welbekende zone in West-Vlaanderen waarin de wind doorgaans vrij spel heeft. In Bredene-Koksijde zagen we vorige week nog wat dat kan betekenen voor het wedstrijdverloop.

De laatste meet richting de meet op de Zeelaan lopen heel lichtjes omhoog, dus ook timing is van belang bij een eventuele massasprint aan de Belgische kust.

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2024 | Philipsen en Merlier nemen adelbrieven mee naar sprinters-WK

Weer
Bij het weerbericht voor Brugge-De Panne kijken we natuurlijk direct naar de wind, maar deze lijkt woensdag niet echt op te spelen. Het lijkt gedurende de middag aan ongeveer elf kilometer per uur te waaien vanuit het zuiden, bij een temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius.

Tijden
Start: 12.50 uur
Finish: ongeveer 17.20 uur

Favorieten Classic Brugge-De Panne 2024

De Classic Brugge-De Panne 2024 belooft normaliter een sprinterskoers te worden, waar het deelnemersveld ook op aangepast is. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) is als kersvers winnaar van Milaan-Sanremo de grootste naam op het deelnemersveld. De Belg toonde vorig seizoen al dat hij meer kan als spurten, door mee koers te maken in De Moeren en het klusje vervolgens vol verve te klaren in De Panne.

Een andere Belg maakt dit seizoen ook al indruk als het om sprinten gaat: Tim Merlier van Soudal Quick-Step won al zes keer dit seizoen en zal er in Brugge-De Panne maar al te graag één bij willen doen. In Nokere Koerse en Tirreno-Adriatico bewees hij alvast dat hij Philipsen aankan, dus ook voor deze koers belooft dat een mooie strijd.

Dan de Nederlanders die al even tegen een overwinning aanhikken: Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) rijden al het gehele seizoen degelijk, maar als winnaars pur sang zullen ze wel op zoek zijn naar een vette vis. Beide mannen hebben een stevige lead-out mee, dus daar zal het alvast niet aan gaan liggen.

fabio jakobsen

Danny van Poppel was met Sam Welsford als sprinter succesvol in de Tour Down Under, maar in de UAE Tour kwamen de twee er niet aan te pas. In Brugge-De Panne begint de Aussie aan zijn korte klassiekercampagne. Andere mannen die dit seizoen als succesvol waren in WorldTour-sprints zijn Arvid De Kleijn (Tudor, ritzege in Parijs-Nice), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious, overwinning in Tirreno-Adriatico) en Laurence Pithie, namens Groupama-FDJ winnaar van de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Luca Mozzato is er namens Arkéa - B&B Hotels als winnaar van de Bredene Koksijde Classic ook weer bij, aan de zijde van Arnaud Démare.

Overige snelle mannen aan het vertrek zijn Fernando Gaviria (Movistar), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Stanislaw Aniolkowski, Milan Fretin (Cofidis), Edward Theuns, Simone Consonni (Lidl-Trek), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Matteo Moschetti (Q36.5).

In het scenario dat er toch gekoerst gemaakt wordt in de windzone, verwachten we types als Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Nils Politt (UAE-Team Emirates) en Anthony Turgis van TotalEnergies.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Classic Brugge-De Panne 2024?

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) en Sam Welsford (BORA-hansgrohe)
Long shots: Arvid De Kleijn (Tudor), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Luca Mozzato en Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels)

Data powered by FirstCycling.com

TV Classic Brugge-De Panne 2024

Wie Brugge-De Panne woensdag live wil bekijken, kan terecht op VRT 1 en Eurosport. De Belgische zender is er vanaf circa 15.00 uur bij met livebeelden, terwijl Eurosport vanaf datzelfde tijdstip aanwezig is op de online platformen. Na de finish van de Ronde van Catalonië is ook het hoofdkanaal present.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws