Philipsen gaat in Renewi Tour door waar hij gebleven was; Kooij en co komen te kort na chaotische finale Wielrennen
Wielrennen

Philipsen gaat in Renewi Tour door waar hij gebleven was; Kooij en co komen te kort na chaotische finale

Philipsen gaat in Renewi Tour door waar hij gebleven was; Kooij en co komen te kort na chaotische finale

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft in Ardooie de eerste rit van de vijfdaagse WorldTour-koers Renewi Tour naar zijn hand weten te zetten. De coureur was na een zonnige dag met zeer chaotische finale de snelste in een massasprint, voor Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Olav Kooij van Jumbo-Visma.

Na één jaartje er tussenuit te zijn geweest was de Renewi Tour dus terug op de kalender, in een vernieuwde vorm. Geen BinckBanck, Benelux of Eneco meer, maar Renewi als sponsor. Een recyclebedrijf dat inzet op duurzaamheid, wat ook tot uiting komt in zo'n beetje alle communicatie rondom het evenement. In plaats van zeven dagen is de wedstrijd ook ingekort tot vijf dagen.

Dat betekent voor de deelnemers dus ook twee dagen minder mogelijkheid om jezelf te laten zien. Vijf mannen trokken zich daar in rit één, beginnend in Blankenberge aan de kust, weinig van aan: Ceriel Desal, Ludovic Robeet (Bingoal-WB), Aaron Van Poucke (SportVlaanderen-Baloise), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) vormden de vlucht van de dag in de eerste wedstrijduren, waarbij we onder meer Brugge passeerden.

Mooi weer, geen wind, maar wel nerveus

Met het mooie weer en het feit dat er amper wind stond was het niet moeilijk om te raden hoe deze rit zou verlopen, daar het peloton de vluchters al vanaf het begin strak onder controle hield. Voor Robeet en Van Poucke ging het uiteindelijk te hard, terwijl het peloton met de Green Kilometer - waarin er bonificatisecondes te verdelen vielen - nog wat meer in gang schoot. Ben Turner (INEOS Grenadiers), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Max Kanter (Movistar) kregen in deze fase op een slecht moment pech.

Door de vele bochten in de omgeving van Ardooie konden Covi en co net op tijd vooruit blijven om wat secondes weg te pakken, waar het peloton overliep van nervositeit op dit listige rondje. Alpecin-Deceuninck nestelde zich samen met Lotto-Dstny en Jayco AlUla van voren, om maar uit de gevarenzone te blijven. Een val van Donovan Grondin (Arkéa Samsic) op vijftien kilometer van de finish zorgde uiteindelijk voor gaten. Thibau Nys miste namens Lidl-Trek de slag, maar kon net als de lek gereden Yves Lampert uiteindelijk terugkeren.

Op de smalle Vlaamse wegen dook Lotto-Dstny collectief de laatste drie kilometer in, met de andere ploegen op het vinkentouw. Alpecin-Deceuncink pakte bij het ingaan van de laatste twee over, waar een valpartij van Sam Welsford (DSM-Firmenich) ervoor zorgde dat onder meer Kooij te ver leek te zitten. In het wiel van Dylan Groenewegen kwam de Jumbo-Visma-man uiteindelijk nog naar voren, maar ook van voren stonden ze niet stil. Daar was het Arnaud De Lie die perfect werd afgezet, maar op de meet klop kreeg van Philipsen.

Uitslag etappe 1 Renewi Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws