Philipsen klopt ingesloten Jakobsen in Vuelta a España, massale valpartij tekent finale Wielrennen
Wielrennen

Philipsen klopt ingesloten Jakobsen in Vuelta a España, massale valpartij tekent finale

Philipsen klopt ingesloten Jakobsen in Vuelta a España, massale valpartij tekent finale

Jasper Philipsen heeft de vijfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Na een biljartvlakke etappe met potentieel waaiergeweld werd het uiteindelijk 'gewoon' een massasprint met een volledig peloton. Daarin was Philipsen net als in de tweede etappe de sterkste. Rein Taaramäe verloor door een massale valpartij in de finale de rode trui aan Kenny Elissonde.

De etappe begon zoals verwacht, met een kopgroep vol procontinentale figuren. De jonge Spanjaarden Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA) en Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) vonden elkaar en ze kregen maximaal zeven minuten cadeau van het peloton. Daar duurde het best lang tot de sprintersploegen zich op kop zetten. Intermarché-Wanty-Gobert van leider Rein Taaramäe had zo anderhalf uur dienst.

Sprintersploegen pakken de controle, kopgroep valt uiteen

Op zo'n 115 kilometer van de streep - en met zestig kilometer achter de kiezen - vonden de teams van de sprinters het voldoende. Deceuninck-Quick-Step, Alpecin-Fenix en Groupama-FDJ namen de verantwoordelijkheid en plots daalde de voorsprong van het trio vooraan snel. Na veertig kilometer achtervolgen waren er 4.30 minuten van de voorgift afgereden en zo wisten de sprintersploegen dat het wel goed ging komen.

Lazkano, Sanchez en Azparren mochten er nog even voor blijven rijden en kwamen zo als eerste drie aan bij de tussensprint van de dag. Die was vooral interessant voor het peloton, waar Jasper Philipsen dertien punten pakte en Arnaud Démare tien. Jakobsen deed niet mee en richtte zich duidelijk op de belangrijkste sprint van de dag. Toen de open vlaktes in de finale daar waren, ging Sanchez overboord en bleven Lazkano en Azparren over. Ze hadden nog twee minuutjes over. Door de harde tegenwind bleef uiteindelijk alleen Lazkano over.

Massale valpartij na waaierstress, Taaramäe op achterstand

In de laatste dertig kilometer was ook het peloton bij de pinken toen de wind vrij spel had. Die stond echter ogenschijnlijk niet goed om waaiers te trekken. Nerveus was het desondanks wel, met alle klassementsploegen van voren en een boel stress. Groupama-FDJ, Deceuninck en Alpecin-Fenix gaven er echt nog wel even een klap op, maar ze hadden al snel door dat het geen zin had. De stress bleef, maar helaas kregen we geen echt spektakel.

De stress zorgde helaas wel voor chaos, middels een massale valpartij. Middenin het peloton werd gevallen en tientallen renners konden niet ontkomen. Romain Bardet was het grootste slachtoffer voor het klassement en rode truidrager Taaramäe lag er ook bij. Zij gingen tijd verliezen en opvallend genoeg kreeg Taaramäe pas laat hulp van ploegmaats in zijn strijd om het rood te behouden. Op dat moment had hij al 1.45 minuten achterstand en was zijn rode droom over.

Sprint onvermijdelijk, wie wint?

Op acht kilometer van de streep konden de meeste renners op achterstand wel terugkeren en de sprint moest zo onderhand voorbereid worden. INEOS toonde zich lang van voren, maar uiteindelijk namen Alpecin-Fenix, BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step het heft in handen. In de bochtige finale toonde ook UAE Team Emirates zich van voren, op weg naar de laatste kilometer. Daarin zat Jakobsen te lang ingesloten, want op het moment dat de Nederlander vrij kwam en snel kwam opzetten, had Philipsen zijn handen al in de lucht gestoken.

Uitslag etappe 5 en klassementen Vuelta a España 2021

Lees etappe 5 in de Vuelta a España terug via onze liveblog

Kom je binnen via de app? Klik dan hier voor de laatste updates!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws